ÇİKOLATALI MERENG



Artan yumurta beyazlarınızı değerlendirmenin en tatlı yolu!
Ben sadece artanlar olduğunda değil normal zamanlarda da canım çektikçe pişiriyorum çünkü fazlasıyla pratik ve leziz oluyor. Dalgalı çikolatalı haliyle oldukça iştah kabartıcı gözükmüyorlar mı?


Merengin en çok böyle salaş şekillerde pişirilmiş hallerini seviyorum. Daha şık olmalarını isterseniz siz krema sıkma torbasına tırtıklı uç takarak da tepsiye istediğiniz şekillerde sıkabilirsiniz. Her şekliyle bana kalırsa mereng belki de en sunumu güzel tatlılardan birisi oluyor. Bazen minik minik pastel renklerde pişirip pastaların tepesine süs olarak konabiliyor, bazen ise tartların tepesine konduğunda hem lezzeti ikiye katlıyor hem rustik bi görünüm sağlıyor. Üstelik pişirme süresinin uzunluğu dışında tarifin sizi yoran bir tarafı da yok. Tek gereken yumurta beyazının güzel kabarmasını ve sert bir kıvam almasını sağlamak. Bunun için ise sihirli malzeme "asit". İster bir parça sirkeyle yakalayabiliyorsunuz bu kıvamı, ister toz krem kartar ile. Konmadığı takdirde oldukça akışkan ve dümdüz şekilsiz bezeler elde etmiş oluyorsunuz ki mereng için hiç tercih etmediğimiz bir görüntü olmuş oluyor.




Buzdolabınızda yumurta beyazınız ve çikolatanız varsa bu tarif için değerlendirmekten daha leziz bir seçenek göremiyorum. :) Kıtır kıtır, ağızda eriyen yapısıyla bu lezzeti çabucak tatmalısınız..



Çikolatalı Mereng Malzemeler

3 yumurta beyazı (kesinlikle içine bir damla bile sarısından karışmamış olmalı)
175 gr (1/3 su bardağı + 1/2 su bardağı) toz şeker
1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
1/4 tatlı kaşığı sirke (veya krem tartar*)
75 gr bitter çikolata (erimiş)

* Krem tartarı aktarlar veya pastacılık malzemesi satılan yerlerde bulabilirsiniz)

Yapılışı

- Kuru bir çırpma kabına yumurta beyazını koyun.
- Fırını 120 derecede ısıtmaya başlayın.
- Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Yumurta beyazını köpük köpük olana kadar hızlı ayarda çırpın.
- Yavaş yavaş (bir yandan çırpmaya devam ederek) toz şekeri ilave edin.
- Yine çırpmaya devam ederek sirke ve vanilyayı ekleyin ve katılaşana kadar çırpmaya devam edin.
- Çırpma telini yukarı doğru kaldırınca yumurta beyazı aşağı doğru akmıyorsa olmuş demektir.
- Erimiş çikolatanın tamamına yakınını ekleyin ve spatula ile çok az karıştırın. Dalgalı görünüme sahip olması için fazla karıştırmamanız gerekiyor.
- Büyük bir kaşıkla 4-5 adet fırın tepsisine rastgele koyun. Erimiş çikolatadan kalanı bezelerin üzerine bir kaşıkla akıtın.
- Fırının derecesini 100 dereceye düşürüp tepsiyi fırının en alt rafına koyacak şekilde yerleştirin.
- Yaklaşık 90 dakika fırında piştikten sonra fırını kapatın.
- Fırın soğuyana kadar içinde tepsiyle beklesinler, sonra çıkartın ve oda sıcaklığına gelince tüketin.

Bon appétit!



37 yorum

  1. Defalarca mereng yapmaya çalıştım ama sonu hep hüsran oldu. Sizin tarifi deneyeceğim. Sanırım pişirme işini beceremedim. Müthiş görünüyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Defalarca mereng yapmaya çalıştım ama sonu hep hüsran oldu. Sizin tarifi deneyeceğim. Sanırım pişirme işini beceremedim. Müthiş görünüyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle pişirme kısmını harfiyen tarifteki gibi uygularsanız emin olun kıtır kıtır bir mereng elde edeceksiniz. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. şeker ölçüsünü anlıyamadım

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar bu tarifinizi denedim şekil olarak çatlamayan güzel görünümlü merengler elde ettim. Fakat daha önce güzel yapılmış bir mereng yemediğim için içinin tamamen boş olması mı doğru kıvamdır yoksa içinin yumuşak mı olması gerekir tam bilemedim. Ben küçük ve büyük boyutlarda olanları beraber pişirdiğimden küçükler tamamen kıtır ve içi boş büyükler içi hafif sakızımsı dışı kıtır oldu. Hangisi mereng için doğru olandır bunu sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük olarak yaptıklarınızın kıvamı doğru olmuşa benziyor. Keşke küçükleri çıkartıp büyükleri biraz daha pişirseydiniz :)

      Mereng için doğru kıvam kıtır kıtır olmasıdır, lakin bazı kişiler içi sakızımsı ve yumuşak da sevebiliyor. Dolayısıyla damak zevkine göre de değişebilir.

      Sevgiler :)

      Sil
  5. Bir tepsiye 5 adet sigdi geriye 2 tepsi daha var siraylami pisirmeliyim yoksa ayni anda altli ustlu pisermi sizce :=()

    YanıtlaSil
  6. Muhtesem hizli cevabiniz icin tesekkur ederim supersiniz

    YanıtlaSil
  7. Merhaba merengimin kivami sivi oldu nasil katilasabilir

    YanıtlaSil
  8. Merhaba :)
    "Büyük bir kaşıkla 4-5 adet fırın tepsisine rastgele koyun." demişsiniz ya, bir tepside 4-5 adet olmak üzere 2 tepsi kadar mereng elde edeceğiz sanırım. Size birkaç soru sormak istiyorum izninizle:
    1) Fırını fanlı mı kullandınız bu tarifte?
    2) İki tepsiyi aynı anda mı pişirdiniz?
    3) Daha minik bezeler yaparsak (bir tepside 10 tane veya hatta 20 tane tek lokmalık) pişirme süresi kısalır mı?
    4) Tepsi/ler sıcak fırından hemen çıkarsa ne olur?
    Teşekkürler şimdiden 🙏 Sevgiler ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, fırını fanlı kullandım evet. :) iki tepsiyi de aynı anda pişirdim. Daha minik olurlarsa süreç biraz kısalır, lakin düşük ısıda piştikleri için fazla pişmeleri de sıkıntı yaratmaz. Belli bir vakit geçtikten sonra elinizle bezelerin alt tarafına bakın, kurumuşsa yağlı kağıttan kolayca ayrılıyorsa pişmiştir. Sıcak fırından hemen çıkarmayıp iyice kurumaları için soğuyana kadar fırında bekletirseniz daha iyi olur. Hemen çıkarsa yeterince kurumamışsa içi çok hafif sakızımsı olabilir, çok sorun da değil aslında. :) çok sevgilerimle💓

      Sil
  9. Merhaba vanilya özütü yerine paket vanilya kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
  10. İki yumurta akım vardı ölçüyü bölerek yaptım :P Şu an fırındalar ve enfes görünüyorlar umarım piştikten sonraki kıvamı da en az görüntüsü kadar nefis olur :)Geçen gün brownie kurabiyenizden yaptım nefisti. Paylaşımlarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğendiniz..:) Rica ederim, ellerinize sağlık.

      Sil
  11. Yapması çok keyifli, tadı muazzam, paylaşıldığı için minnet duyulan tarif. ❤️ Teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. ben surekli yapiyorum bu tarifi 😘 ve size bayiliyorum

    YanıtlaSil
  13. Tarifinizi ben de uyguladım bugün ama fırında şekillerini korumadı ve incelince de yandılar. Ona rağmen çıkardığımda tadı çok güzeldi ama görüntüsü aynı değildi. Neden olmuş olabilir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen çırpma işlemi yetersiz kalmış olabilir, fırına girerken ne kadar cıvık bir kıvam olursa o kadar ince olacaktır merenginiz. Sevgilerimle

      Sil
  14. Merhabalar,
    Merengleri çikolatalı hariç başka nasıl yapabiliriz? mesela çilekli yapmak için ne kadar çilek püresi/sosu kullanmalıyım

    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çilek sosu değil çilek reçeli kullanılabilir. Çikolata ile aynı miktarda kullanabilirsiniz.
      Sevgiler.:)

      Sil
  15. merhaba Damla! tariflerini çok severek uyguluyorum :) mereng tarifini deniyorum şu an da çok çırpmama rağmen (kas yaptım resmen:) ) katı bir kıvam elde edemedim ya yılmadan devam mı etmeli çırpmaya yoksa bi yerlerde yanlış mı yaptım acaba? çok teşekkürler! sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkürler. :)
      Krem tartar veya sirkeyi atlamadınız değil mi? Yumurta beyazını sertleştiren yegane malzeme asittir çünkü.
      Eklediyseniz ve yine de kabarmadıysa sebep, çırpıcınızın veya çırptığınız kabın ıslak olması(bir damla su bile etkiler), içine yumurta sarısı kaçması ve yumurta beyazlarının soğuk olması. Oda sıcaklığındaki yumurta daha iyi kabarır çünkü. Eminim birdahakine çok daha iyi bir sonuç elde edeceksin, kocaman sevgiler. :)

      Sil
  16. Damla hanım merhaba.Orjinal tiramisudan kalan yumurtalarla bu tarifinizi denemek istiyorum. 4 yumurtalı tarifte diğer malzemelerin miktarı nasıl oluyor peki? Bir de şeker yerine pudra sekeri kullanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarife tam olarak uymanızı tavsiye ederim..

      Sil
  17. Merhabalar,

    Birçok tarifinizi beğenerek uyguluyorum. Fakat genel olarak tüm tarifler ve hazır ürünlerin şeker miktarı biraz fazla geliyor bana kişisel olarak ve azaltıyorum. Acaba merengin kıvamı hassas olduğundan, şeker miktarını biraz azaltmam sıkıntı yaratır mı? Çok teşekkürler şimdiden <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker miktarının azalması mereng için sertleşme sebebidir, tavsiye etmem. :)

      Sil
  18. Merhabalar büyük bir umut ile mereng yaptım ki sizin tariflerinizde hiç sıkıntı çekmemiş biri olarak yarım saate yakın çırptığım halde akışkan bir kıvam oldu ama tadına diyecek yok ☺😊😀
    Azimle koyu kıvam olana kadar deneyeceğim teşekkür ediyorum tarifleriniz ve güler yüzünüz için ☺😊

    YanıtlaSil
  19. Merhaba tarifinizi denedim fakat ustu kitir kitir alt kismi ve ici tamamen boş oldu, olmasi gereken bu mu?

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar Damla hanım, merengleri renkli yapmak için gıda boyası mı kullanılıyor? Ne kadar kullanmak lazım? Bir de toz mu likit mi tercih etmeli?

    YanıtlaSil

Başa Dön