KARIŞIK MEYVELİ TART



Tatlı, kıyır kıyır tart hamuru ile pastacı kremasının birlikteliğinden doğan, hemen hemen her pastanenin vitrininde küçük tartöletler olarak yerini alan, herkesin sevdiği meyvelerle sunabileceği enfes bir lezzet getirdim size.



Ben en çok çilekle yakıştırsam da, bu defa pazardan taze taze aldığım meyvelerle yaptım sunumunu, hem görsel hem lezzet olarak tadan herkesten tam not aldı. Üstelik vaktinizden çok çalan yapım aşamaları da yok aslında. Tart hamurunu hazırlayıp pişirirken bir tencerede kremasını hazırlıyorsunuz. İkisini de soğuttuktan sonra geriye ikisini birleştirip üzerine meyveleri dizmek kalıyor.



Ben büyük bir şekilde pişirsem de tabaklara sunumunu yaparken dilimler kremadan dolayı dağılıyor dolayısıyla tabakta sunuma çok önem gösteriyorsanız aynı tarifi küçük tartölet kalıplarında pişirmenizi öneririm. Böylece her tabağa istenilen kadar servis edebilirsiniz, dağılma riski ortadan kalkmış olur. Lezzeti bizim için o kadar öndeydi ki pek umrumuzda olmadı açıkçası tabaktaki salaş görüntüsü! :) Bir çataldan sonra keyifle silip süpürüldü.


 
Eylül meyvelerini bu nefis tarif ile değerlendirmek için elinizi çabuk tutun, bu lezzet şöleninin tadına siz de varın. :)




 
Karışık Meyveli Tart

Tart Hamuru için Malzemeler


115 gr (1/2 su bardağı) tereyağı (soğuk ve küp küp kesilmiş)
175 gr (1 + 1/4 su bardağı) un
1 buçuk yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
30 gr (1/8 su bardağı) su (çok soğuk)

Yapılışı

- Bir çırpma kabına un ve şekeri koyun. Tereyağını ekleyip makinanızın pedal aparatıyla (makinanız yoksa elinizle) tereyağını hamura yedirip kum kum kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
- Yumurta sarısı ve suyu da ekleyin ve hamur toparlanır toparlanmaz alıp streç filme sararak buzdolabına koyun.
- Yaklaşık 2 saat soğumaya bırakın.
- Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
- Orta boy bir tart kalıbını (yaklaşık 22 cm'lik) hazır edin.
- Hamurunuzu un serpilmiş tezgahta merdane ile hızlı bir şekilde açın. Hamurunuzun üzerine ve altına sık sık un serpin yapışmasın. Tart kalıbından daha büyük şekilde açtığınız hamurunuzu merdanenize dolayarak tart kalıbının içine yerleştirin. (Bu aşamada hamurunuz hep parçalanıp kırıldıysa endişe etmeyin, yama yaparak tart kalıbınızı hamurla döşeyebilirsiniz.)
- Kalıbın dışından sarkan hamur fazlalığını atmak için kalıbın üzerinden merdane ile geçin, fazlalıklar böylece düzgün bir şekilde kesilmiş olur.
- Hamurunuzun içine alüminyum folyo serin ve içine kuru bakliyat (örn: nohut) koyun ve taşan folyoyu içeri doğru katladıktan sonra fırında hamurun kenarları kızarıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika) Bu işlem sayesinde hamurunuz pişerken üzerindeki ağırlık sayesinde kabarmayacaktır.
- Fırından çıkartıp içinden alüminyum folyoyla nohutları çıkardıktan sonra bu defa tabanının kızarması için tekrar fırına verin.
- Tabanı da güzelce kızardıktan sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakın.

Pastacı Kreması için Malzemeler




480 ml (2 su bardağı) süt

2 adet yumurta sarısı

80 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker

30 gr (1/4 su bardağı) un
30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
2 tatlı kaşığı vanilya özütü*
Bir çimdik tuz
75 gr (1/3 su bardağı) tereyağ

* Vanilya özütü kullandığım her tarifte olduğu gibi bu tarifte de yerine çubuk vanilya kullanabilirsiniz. 1 adet çubuk vanilyayı uzunlamasına kesip ikiye ayırdıktan sonra iç kısmındaki tohumları bıçakla sıyırıp sütün içine ekliyorsunuz. 

Yapılışı

- Orta boy bir tencereye sütü koyun ve orta ateşte ısınmaya bırakın.
- O sırada orta boy bir kaba yumurta sarıları ve şekeri koyun ve hiç beklemeden çırpma teli ile rengi açılana kadar çırpın. 
- İçine nişasta ve unu eleyerek ekleyin. Çırpma teli ile karıştırdıktan sonra tuz ve vanilyayı da ekleyin. 
- Isınan sütten bir kepçe bu karışıma koyun ve çıpma teli ile karıştırın. İki kepçe daha koyun ve karıştırın. 
- Tenceredeki sütün içine tüm yumurtalı karışımı bir yandan çırparak yavaş yavaş (ip gibi akıtarak) ekleyin.
- Yine orta ateşte karışım katılaşıp kıvam alana kadar sürekli çırpın ve kaynamaya başlayınca ateşten alıp tereyağını katı şekilde ekleyin. Çırpma teli ile karıştırdıkça tereyağ eriyecek ve kremanız harika bir kıvam alacak.
- Kremanızı bir borcama dökün ve üzerine temas edecek şekilde streç filmle kapatın. 
- Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Kullanmadan önce biraz mikserle çırparsanız kıvamını pürüzsüzleştirmiş olursunuz.
- Tart hamurunuzu kalıbından çıkartıp servis tabağınıza alın. İçine soğuyan kremanızı (çırptıktan sonra) ekleyin, üzerini düzleyin ve dilediğiniz meyveleri dizerek servis edin.
- Ben kullanmadım lakin eğer meyvelerin parlak görünmesini isterseniz ocakta biraz suyla ısıttığınız kayısı marmeladını bir fırça yardımıyla meyvelerin üzerine sürebilirsiniz.

Bon Appétit!


18 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. selam severek takip ediyorum sizi. Bir sorum olacaktı. Folyoyu kaldırdıktan sonra altının pişmesi için tekrar fırına verin demişsiniz. Bu kısmı anlayamadım altı derken? folyonun altında kalan kısım mı ve süresi ne kadar bu ikinci pişirmenin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Folyonun altında kalan kısımdan bahsettim, süre veremiyorum hamurun hafif kızarması yeterli olacaktır.

      Sil
  3. Merhaba Hanımefendi,
    Size bir sorum olacaktı. Genel olarak pişmiş tartı kalıptan çıkarmakta sıkıntı yaşıyorum. Bununla ilgili bir yöntem var mıdır? Baya bir baktım bloglara ama rastlayamadım. Eski usül tart kalıbım var, yenilerinin alt kısımları hareketli ve kolaylıkla tartınızı çıkarabiliyorsunuz. İlla bunlarda edinmeli miyim, yoksa elimdekiyle de başarabilir miyim? :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.

      Ben genelde altı çıkabilen tart kalıbı kullanıyorum, çok pratik oluyor. Kullanmanızı tavsiye ederim.

      Eski tiple de elbette başarılabilir ama her zaman kırılma/dağılma riskini göze almak gerekir. Çok hassas bir hamur.

      Sil
  4. Daha önce tarifinizi denedim kesnlikle pastanedekilerle yarışır, o kadar güzeldi☺️ Bu sefer misafirlerime yapmak istiyorum ancak hamur ve kremayı bir gün önceden hazırlamak konusunda tereddütlerim var.herhangi bir sıkıntı yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak etmeyin hiçbir sıkıntı yaratmaz, afiyet olsun sizi mutlu etmesine sevindim. Ellerinize sağlık :-)

      Sil
    2. Kremanın günlük tüketilmesi gerektiği söyleniyor.Bu hiç sağlıklı değil zamanla bakteri üretmeye başlıyor ayrıca biraz geç tüketilmesi zehirleyebiliyor.
      Yani, ben eğer yarın öğlen gelecek bir misafir varsa bugün akşamdan yaparım kremayı ancak,onun haricinde gününde yapılıp tüketilmesi daha iyi olacaktır.
      Tabiki herkesin kendi tercihi..
      Herkese kolay gelsin.

      Sil
    3. "Zamanla" sözünden kastedilen zaman 4-5 günden başlıyor.. O zaman tatlıları da sadece günlük tüketmemiz gerektiğine inanıyorsunuz ki kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. Çiğ yumurta içeren tariflerde bile 3 gün içinde tüketilmesi sıkıntı yaratmıyor. Sevgiler

      Sil
  5. Damla Hanım Merhabalar birebir uyguladım fakat benim hamurum kalıba küçük geldi, hiç bu fotoğraftaki gibi değil çok ince oldu sebebi nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıbınız daha büyük mü acaba? Kalıp büyüklüğüyle alakalı tamamen. Ona dikkat edin derim. :)

      Sil
  6. Damla hanım merhabalar ,bende yarınki misafirlerim için düşünüyorum bu tatlıyı .akşamdan tartını hazırlayıp pişirmesini yarına mı bırakayım yoksa tartı ve kremayı pişirip akşamdan birleştireyim mi bilemedim???

    YanıtlaSil
  7. Ikinci kez yapıyorum. Gayet lezzetli bir tarif. Sadece bu sefer kremasındaki unu ve sekeri biraz azalttım.Dolapta durunca krema baya katilasmisti ilk yaptigimda. Daha az unla bana cok daha iyi oldu gibi geldi. Damak tadıyla alakalı elbette. Denemenizi tavsiye ederim. Tarif icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette damak tadınıza daha çok hitap ettiyse o şekilde uygulayabilirsiniz tarifi.. Ellerinize sağlık.

      Sil
  8. Merhaba, kremalarda un kokusu beni çok rahatsız eder onun için un yerine toplamda yarım bardak nişasta kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben herşeye adım adım uydum fakat hamuru açarken zorlandım rahat değildi tart kalıbının içinde hallettim piştikten sonra ise kalıptan çıkarttığım an kırıldı nedeni nedir acaba

    YanıtlaSil

Başa Dön