EV YAPIMI KALPLİ MARSHMALLOW


Kendi marshmallow'umu kendim pişiriyorum diyebilmek kadar keyifli bir şey var mı? :)
Bu tarif hazırını satın almaya son dedirtecek şahane bir şey. Üstelik buzdolabında soğuma süreci hariç sadece 10 dakikamı aldı hazırlaması. Böyle de kısa bir sürede pamuk gibi, şahane kıvamlı bir lezzet elde ettim!





İki malzemesi var; olmazsa olmaz:
Toz jelatin ve Glikoz.
Bu ikisinden birisi yerine ne kullanabiliriz veya birini elesek olur mu gibi soruları öngörebildiğim için açıklama ihtiyacı hissettim. Evet her market rafında olmayan malzemeler ama bilin ki pastacılık malzemesi satan her dükkanda var. İnternetten de "pastacılık malzemeleri" diye arama yaptığınızda bir dolu eve sipariş gönderen siteyle karşılaşacaksınız. Yani tarifi yapmaya kararlıysanız; ki marshmallow-sever'seniz veya sevgiliniz için hazırlamayı kafanıza koyduysanız hiç durmayın ve malzemelerinizi hemen alıp pişirmeye koyulun! Benden size garanti, şahane marshmallowlar çıkacak ortaya çünkü bu tarif hiç şaşmıyor. :)





Öyleyse eşimin bir ısırık alıp, "bunlar muhteşem ötesi olmuş!" deyip yemeyi durduramadığı bu pamukları pişirelim hep birlikte. Sevgililer Günü için kalpli marshmallowlar oldukça romantik olacağı gibi, sıcak çikolatalarınıza eşlik ederken lezzete lezzet, keyfinize keyif katacaklarına emin olabilirsiniz. :)





Ev Yapımı Kalpli Marshmallow

Malzemeler

21 gr toz jelatin (4 tatlı kaşığı)
240 ml (1 su bardağı) su (ikiye bölünmüş)
300 gr (1+1/2 su bardağı) toz şeker
300 gr (1 su bardağı) glikoz
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı vanilya özütü (yoksa koymayın)
80 gr (1/2 su bardağı) pudra şekeri (ikiye bölünmüş)

Yapılışı

- Büyük boy bir borcama veya iki adet orta boy borcamın içlerinin heryerini sıvıyağ ile kaplayın. Bolca sürüp peçete ile yayın. (Benim borcam seçimim fazla küçük oldu ve kalın marshmallowlar elde etmiş oldum. İkiye bölseydim dedim hatta sonrasında çünkü ince olduğunda kalıplarla çıkarmak daha kolay oluyor. Dolayısıyla bu tecrübemden yararlanarak size borcamınız çok büyük değilse ikiye bölmenizi tavsiye ediyorum)
- Büyük boy bir mikser kabına (cam veya metal, plastik olmasın) jelatin ve suyun yarısını(120 ml-yarım su bardağı) koyun. Çırpma teli ile karıştırıp bekletin.
- Derin ama küçük boy bir tencere veya sos tavasına suyun kalanı, toz şeker, glikoz ve tuzu koyun. (Glikozu kolayca kabından alıp tencereye koymak için ellerinizi öncesinde ıslatın. Yapışkan olan glikoz böylece elinize yapışmayacak, kolayca alabileceksiniz)
- Kısık ateşte spatula ile şeker eriyene kadar karıştırın.
- Şeker eriyince ocağın altını açın ve kesinlikle karıştırmayın. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın ve bir yandan çırpıcınızla düşük hızda çırparak sicim gibi akıtarak jelatinli çırpma kabının içine ekleyin.
- Ve tamamını ekledikten sonra mikserinizi son hızda çalıştırarak yaklaşık 10 dakika, karışım ılınıp bembeyaz kabarana kadar çırpın.
- Vanilyayı ekleyin.
- Karıştıktan sonra yağlı borcamlarınıza marshmallowunuzu paylaştırın. Üzerlerini spatula ile düzleyin.
- Pudra şekerinin yarısını (40 gr-1/4 su bardağı) üzerlerine serpin.
- Üzerlerini kapatmadan buzdolabına koyun ve 3 saat veya ertesi güne kadar bekletin.
- Buzdolabından çıkarmadan önce bir tepsiye pudra şekerinin kalanını koyun.
- Borcamları çıkartın. Kalpli kalıbınızı güzelce sıvıyağ ile yağlayın ve bastırarak kalpler çıkartın, tepsinin üzerine koyup pudra şekerine iyice bulayın.
- Kalp kalıbınızı yağlamak önem taşıyor, aksi takdirde kalıba yapışacağı için rahatça çıkaramayabilirsiniz. Örneğin bıçakla kesmek istiyorsanız da bıçağı yine yağlamanız gerekiyor. Sonrasında pudra şekerine bulamak da önemli.
- İster tek başına, ister sıcak çikolata veya tatlılarınızda dekoratif olarak tüketebilirsiniz.

bellyfull sitesinden uyarlanmıştır.

Bon appétit!


12 yorum

  1. Toz jelatini nerede bulabiliriz? 😊 Bu arada tariflerinizi çok beğeniyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta malzemeleri mağazalarında bulabilirsiniz.

      Sil
  2. Merhabalar toz jelatin yerine yaprak jelatin kullansak bir sey degisir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-5 adet yaprak jelatin yeterli olacaktır. Yaprak jelatin kullanımını bildiğinizi varsayarak detaylı anlatmıyorum :-)

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Jelatini ıslatacagımız su sıcak mı olacak acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, oda sıcaklığında olması yeterli.

      Sil
  5. Toz vanilya olur mu acaba vanilya özütü yerine?

    YanıtlaSil
  6. Selam damla hanım glikoz yerine farklı birşey kullanabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  7. Glikoz şurupları çıkıyor genelde aynı şey değil herhalde değil mi? ya da glikoz şurubu ile yapılabilir mi? Araştırmaya devam ediyorum hala sadece glikoz olarak bir ürün bulamadım :(

    YanıtlaSil

Başa Dön