DÜNYA BARIŞI KURABİYELERİ

Tatmadan tarif ettiğimde her sözcük yetersiz kalacak anlatmaya gibi hissediyorum. İnanılmaz leziz, bir ısırıkta ağızda eriyen, mis gibi çikolata kokan ve belki dünya barışı dahi sağlayabilecek bir kurabiye! :)





Dorie Greenspan'in "Dorie's Cookies" kitabındaki kapak fotoğrafı bu kurabiyeye ait.. Ve Dorie'nin en sevdiği! :) 90'lı yıllarda bu tarifi Fransa'nın en meşhur pastacı şefi Pierre Hermé'den öğrenmiş.. Kendisi Korova kurabiyeleri ismiyle tanıtmış bu lezzeti Dorie'ye.. Hala da o ismiyle bilinir bazı kaynaklarda. Fakat sonra bir gün bir komşusu evlerinde ne kadar severek pişirdiklerinden bahsetmiş ve "bizim evde biz bu kurabiyelere dünya barışı kurabiyeleri ismini taktık" demiş. Dorie hemen ismini değiştirmiş, ve olmuş size Dünya Barışı Kurabiyeleri.. :) Hakları var! Keşke imkanımız olsa, her şehirden bir şanslı kişi seçilse, tüm insanlığa dağıtılsa! Bir nebze huzur aşılar belki..


Tarif çok kolay, özellikle soğutma aşamasına dikkat etmek kaydıyla asla olumsuz sonuç elde edeceğinizi düşünmüyorum. Fakat hatırlatmakta fayda görüyorum; ne kadar iyi kakao kullanırsanız o ölçüde lezzet elde edeceksiniz. Soracaklar için önceden bilgisini vereyim; Ben Pastanede Varsa 'dan aldığım Cacao Barry kakaosunu kullandım ve enfes bir sonuç elde ettim! Tabii ki kaliteli birçok seçenek mevcut. Ve inanın arayışa girmeye değer.. :)



Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse.. Öyle bir lezzet ki bu, Dünya barışını sağlar mı bilmem ama ruh sağlığına şifa olduğu kesin.. Acilen pişirmeli; kurabiye kutunuzu şenlendirmeli ve en sevdiklerinizin bir ısırıkta yüzlerinde oluşan tebessüme şahit olmalısınız. :)

Dünya Barışı Kurabiyeleri


Dorie's Cookies adlı kitaptan adapte edilmiştir.

Malzemeler


  • 170 gr (1+1/4 su bardağı) un
  • 28 gr (1/3 su bardağı) kakao
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 155 gr (11 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 134 gr (2/3 su bardağı) esmer şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa vanilya tozu)
  • 142 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Bir kasede un, karbonat ve kakaoyu harmanlayın.
  2. Bir çırpma kabında tereyağını toz şeker ve esmer şekerle yaklaşık 3 dakika kabarıp homojen bir kıvam alana kadar varsa makinanızın pedal aparatıyla (yoksa normal çırpıcıyla) çırpın.
  3. İçine tuz ve vanilyayı ekleyin. Kabın kenarlarını spatula ile sıyırın.
  4. Unlu karışımı ekleyin ve hamur haline gelir gelmez çikolata parçalarını ekleyin.
  5. Hamur halinde değil de crumble gibi kum gibi bir kıvamda olabilir, endişelenmeyin.
  6. Tezgahınıza dökün ve elinizle hafif yoğurarak hamur haline getirin.
  7. Eşit iki parçaya bölün, uzunlamasına iki adet salam formunda(kalınlığı 3,80 cm çapında,uzunluğu önemli değil) hamur haline getirin ve ikisini de ayrı ayrı streç filme sararak buzdolabına koyun. Yaklaşık 3 saat soğutun.
  8. 3 saatin sonunda fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  9. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  10. Bir kesme tahtasına hamurların birini alın. Keskin bir şef bıçağı ile hızlıca 1,5 cm kalınlığında hamurlar kesin. (Keserken dağılabilir, endişelenmeyin, dağılınca elinizle birleştirip tepsiye dizin)
  11. Diğer hamurla da aynı işlemi yapın.
  12. İki tepsiyi de fırına verin ve 12 dakika pişirin. (Pişerken fırın kapağını açmayın.)
  13. 12 dakikadan uzun pişirmeyin! Yumuşak gibi gelse de soğuyunca sertleşecek unutmayın..
  14. Ilınana kadar sabredebilirseniz bir bardak soğuk sütle tadına varabilirsiniz. :) 

Bon Appétit! 

44 yorum

  1. Merhaba, benim merak ettiğim nokta fırınınızın ayarı yani fan mi? Alt üst ısıtma mi? Birde tercih ettiğiniz tereyağı? Özellikle kurabiyelerde lezzeti en çok etkileyen faktör olduğuna inanıyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum,kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben fanlı alt üst ayarda pişirdim.
      Kullandığım tereyağı markasını anımsamıyorum, lakin tavsiyem köy tereyağı olmayan bir market tereyağını tercih etmeniz.

      Rica ederim, sevgiler.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık tam süte bandırmalık veya sütlü nescafe yanında herika olur sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Tariflerinizi beğenerek takip ediyorum. Şimdiye kadar denediğim tariflerinizin hepsi de çok lezzetli oldu. Sormak istediğim bir konu ise hemen hemen tüm tariflerinizde kullandığınız karbonat. Karbonat acımsı lezzeti ve miktarı mutfak terazileri tarafından hassas ölçülemeyecek boyutta olması sebebiyle kullanırken beni ürkütüyor. Özellikle karbonat kullanmanızın bir sebebi var mı acaba? Aynı ölçülerde kabartma tozu kullanmak aynı sonucu verir mi? Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, beğendiğinize sevindim tarifleri.

      Kek tariflerinde aynı ölçüde kabartma tozu kullanılması mümkün. Lakin karbonat kurabiyelerde kullanılabilecek yegane gerekli malzeme. Kurabiyelerden eleyemiyoruz yani :)

      Size tavsiyem benim de kullandığım ve artık çoğu yerde satılan Amerikan teaspoon ölçüleri edinmeniz. Böylece örneğin 1/4 tatlı kaşığını bile tam olması gerektiği gibi ölçüp ekleyebiliyorsunuz.

      Sevgiler!:)

      Sil
  5. Damla çikolata da aynı işlevi görmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, aynı lezzeti vermez ve kurabiyelerin içinde erimeyecekleri için kaskatı kalır. Yapılmaz mı tabii ki yapılır, ama gerçek çikolata tavsiyemdir.

      Sil
  6. Deniz tuzu yerine normal tuz veya kaya tuzu kullanabilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  7. Damla Hanım, şeker miktarını yarı yarıya azaltırsak dokusu bozulur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bozulabilir. Üstelik acı gelecektir.

      Sil
  8. En az 3 saat mi bekliyoruz? Yoksa bir gece önceden hazırlasak olur mu mesela?

    YanıtlaSil
  9. HEMEN HEMEN TÜM TARİFLERİNİZİ DENEMEYE ÇALIŞIYORUM,ŞU ANA KADAR HÜSRANA UĞRAMADIM;BİLÂKİS,PROFESYONELCE HAZIRLANAN TARİFLER,ELLERİNİZE SAĞLIK,SORUM ŞU Kİ;DENİZ TUZU YERİNE SOFRA TUZU KULLANABİLİR MİYİM?,TEŞEKKÜR EDERİM,,,,,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Elbette kullanabilirsiniz.. Ellerinize sağlık.

      Sil
  10. Gerçekten aşırı güzel bi kurabiye kesinlikle herkesin yapması gerek hele ilk çıktığında sufle gibi olması muazzam bir şey cidden ;))

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Bunu da denedim...Tadı güzel oldu ancak kızımın sabırsızlığından dolayı bekleme süresine uyamadık.Bu yüzden biraz sert oldu.Bir de tereyağı katı halde 11 kaşık değil mi yanlış anlamadım?😐

    YanıtlaSil
  14. Soğutma aşaması çok önemliymiş sanırım çünkü 12 dk fırından çıkardığımda pofidiklerken, 10 dk sonra baktığımda hepsi kağıt gibi incelmişti �� Fırın içinde mi soğumaya bırakmalıydık acaba, sönmemeleri için bir trick var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğutma süresine birebir uyduğunuz takdirde böyle bir sorun yaşamayacaksınız. Hamurun fırına girerken soğuk ve katı olması çok mühim. Aksi takdirde yayılan incecik kurabiyeler elde etmeniz kaçınılmaz :)

      Sil
  15. Esmer şeker yerine normal kullansam olurmu evde yok ta

    YanıtlaSil
  16. Tarifleriniz mükemmel...Hemen yapası geliyor insanın...Ama ben tereyağı ölçülerini tutturamıyorum sanırım:(Mesela 11 kaşık eritilmiş tereyağ mı yani sıvı halde? Katı ise kaşık ile nasıl ölçmek gerekiyor? Silme mi, tepeleme mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tereyağını kaşık miktarıyla vermek benim de hoşuma gitmiyor, kesinlikle en garanti sonuç için tartmak en güzeli oluyor ama istendiği için veriyorum. Erimiş olarak hesap edebilirsiniz. 1 yemek kaşığı tereyağ 15 gr. Çok sevgiler :)

      Sil
  17. Dediğiniz gibi üç saat soğutma süresine uydum ancak kurabiyeler kağıt gibi oldu. Buzdolabında değil de buzlukta mı soğutmalıydım acaba? Veya un mu eklemeliydim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su bardağı ölçüleriyle yaptıysanız un az gelmiş olabilir.

      Bir de ne kadar ince keserseniz hamurları o kadar ince olacaktır.

      Sil
  18. Bu kurabiye evimizin vazgeçilmezi oldu. Her seferinde 2 ölçü yapıp bir kısmını rulo halinde dondurucuya atıyorum. Acil durumlarda bekleme süresi olmadan hazırlayabilme şansım oluyor. Dondurucudan çıkarıp 10-15 dk sonra dilimleyerek fırına veriyorum. Tadı kesinlikle değişmiyor. Damla hanım sizinde onayınız olursa zaman sorunu olan herkese tavsiye etmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tavsiye.
      Herkes uygulayabilir. :)

      Sil
  19. MERHABA,
    ŞU ANA KADAR DENEDİĞİM BÜTÜN TARİFLER MUHTEŞEMDİ.SIRA ARTIK BUNDA :)
    SORMAK İSTEDİĞİM ÇAPI 3,80 NASIL AYARLIYORSUNUZ ACABA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemsiz bir detay, gözünüze nasıl hoş geliyorsa öyle yapabilirsiniz.
      Baton haline getirince metreyle ölçüyorum ben.

      Sil
  20. Damla hanım merhaba ben de tarifi büyük bir hevesle yaptım ama malesef dediğiniz gibi kum gibi oldu ve birleştiremedim.Bi şekilde streçledim ve dolaba koydum ama çıkarttığımda gene dağıldı😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağını birazcık da olsa az koyarsanız bu problem yaşanır. Ben de bir kez tereyağ eksik kaldığından dağılan kurabiyeler elde ettim. Ama lezzet baki.

      Sil

  21. Merhaba
    Sizin tarifleriniz hem güzel sonuç veriyor hem de lezzetli oluyorlar o nedenle tercih ediyorum. Bu tarifi bir etkinlik için yapmak istiyorum. Acaba orijinal tariften yaklaşık kaç tane kurabiye elde ederim? En azından 30-40 adet ihtiyacım var çünkü :)

    YanıtlaSil
  22. Merhaba damla Hnm,

    Bir çok tarifini denemiş biri olarak hastasıyım tariflerinin :)
    Bişiy sormak istiyorum bu kurabiyeyi denedim tadı enfes ama soğuyunca yumuşak mı olmalı yoksa içi yumuşak mı? Fıstık ezmeli muzlu ve çilekli kurabiyeler dolu çıtır ama içi hep yumuşak oluyor çünkü bu çok çıtır oldu. Tam dakikasında pişti ve karbonatı da tam ölçüsünde koydum. Aslında nasıl olmalı formu?

    YanıtlaSil
  23. Damla acaba kakaoyu çıkartıp aynı miktarda fıstık eklesek aynı kurabiyeler fıstıklı olur mu? Yoksa ununu biraz artttırmak gerekir mi? Önerin ne olur

    YanıtlaSil
  24. Merhaba damla hanım
    Tariflerinize gerçekten harika ❤️
    Ben bile güzel kurabiyeler yapabiliyorum sayenizde ��
    İki sorum olacak; kurabiyeleri yerken tuz tanelerini hissediyorum ağzımda kıtır kıtır bu neden olabilir?
    Bir de en iyi çikolata parçacıklı kurabiye de ve bunda da aynı şey oldu ilk piştiğinde nefis ama ertesi sabah çikolata dönüyor ve kıvamı kum gibi oluyor bu neden olabilir?

    YanıtlaSil
  25. Yani tereyağıni eritip öyle mi kaşık kaşık ölçmek gerekiyor tepeleme katı halde değil

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık bende yeni takip etmeye basladım sizi 😍

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Damla Hanım, ben de tariflerinizi deneyen ve çok memnun kalan biriyim, hatta çoğu tarifinizi çocuklarıma beslenmeye koymada kullanıyorum :)
    bu kurabiyede soğutma işini hızlandırmak için dondurucu kısmına koysak nasıl olur? mesel 1 saat dondurucuda kalsa?

    YanıtlaSil

Başa Dön