LİMONLU KURABİYE

Adeta ruha tazelik katan kurabiyeler hayal edin.. Bol taze limon aromalı, ağızda dağılan, dışı kıtır içi yumuşacık.. Tattıkça damağa yapışan, lezzeti de damakta kalan. En favori limonlu kurabiyelerimi pişirdim! Unutulmaz oldular..




İlk olarak Selimiye'deki workshop'umda pişirdik bu güzellikleri; mis gibi doğa ve fırından yayılan limon kokuları eşliğinde inanılmaz bir keyifti yaşadığımız.. Lezzeti damakta kalınca eve gelir gelmez Selimiye'deki limon ağaçlarından topladığım limonlarla yapıverdim. Bağımlılık yapıyor gibi, ilkbahar ve yaz aylarında bolca pişecek besbelli..

Bu muhteşem kurabiyeler kıvamını mascarpone peynirine borçlu! İnanılmaz kıyır kıyır yumuşacık kalmasını sağlıyor.. Nasıl bir uyum anlatamam size. Yerine sürülebilir beyaz peynirler satılıyor biliyorsunuz, su oranı labneye göre daha düşük olduğu için eğer ki mascarpone kesinlikle bulamıyorsanız tercih edebilirsiniz. Ama ilk tercih mutlaka mascarpone olmalı! Şiddetle tavsiye ederim, farkı mutlaka anlayacaksınız.



Şipşak bir tarif bu. Tazecik limonlarınız varsa, hele de organik bahçe limonlarıysa lezzetine doyulmaz. Ana malzeme limon.. Ne kadar güzel limon kullanırsanız, o kadar leziz kurabiyeler elde edeceksiniz! :) Tam anlamıyla yaz mevsimini aklıma getirdi her lokmada.. Ne kahvaltıda ne ikindi çayının yanında doyamadım yemelere..

Hayat size ekşi limon verirse limonata yapın diye bir söz var hani.. Ben onu limonlu kurabiyeler ile değiştiriyorum izniniz olursa. :) Bence tadınca bana hak vereceksiniz!

Mascarpone Peynirli Limonlu Kurabiye


In This Kitchen adlı sitedeki tariften uyarlamadır.


Malzemeler


  • 110 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 80 gr (1/3 su bardağı) Mascarpone peyniri (veya sürülebilir beyaz peynir)
  • 350 gr (1 + 3/4 su bardağı) toz şeker (bölünecek)
  • 2 adet limonun rendesi (bölünecek)
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 280 gr (2 su bardağı) un

Yapılışı


  1. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve fırını 160 derecede çalıştırın.
  2. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  3. Bir kapta yumuşamış tereyağı, mascarpone peyniri, şekerin 150 gr’lık (3/4 su bardağı) kısmı, 1 limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya ve tuzu pürüzsüz olana dek çırpın.
  4. Yumurta sarısını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Son olarak unu da ekleyerek sadece karışana kadar çırpın. (kıvamı katı olmayan bir hamur olacak)
  5. Buzdolabına koyun ve yarım saat bekletin.
  6. Başka bir kapta şekerin kalan 1 su bardaklık(200 gr) kısmını kalan bir adet limon kabuğu rendesi ile karıştırın. Şeker ile limon kabukları iyice karışmalı. Limon, aromasıyla şekeri ıslatmalı.
  7. Dondurma kaşığı ile hamurunuzdan parçalar alarak hamurları top haline getirin ve limonlu şeker ile kaplayın. Kurabiye hamurlarınızı aralıklar ile fırın tepsinize yerleştirin. (üzerlerine bastırmayın)
  8. 15 dakika kadar, kenarları hafif sertleşene kadar pişirin.

Bon Appétit!

77 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Ellenize saglik..80 gr yaklasik kac yemek kasigidir? Bir gün önce yapsak ertesi gün taze olur mu hala? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1/3 su bardağı diyebiliriz.. iyi hatırlattınız tarife de yazayım. :)
      Tabi 1 haftaya kadar taze olacaktır.

      Sil
  3. Tariflerinizden birkaç tanesini denedim ve gayet başarılı buldum, hem pratik hem leziz gerçekten.. Kurabiyeyi de denemeyi düşünüyorum, bu ölçülerle kaç adet çıkıyor ? Ve tarife mavi haşhaş eklersek nasıl olur diye merak ediyorum, genelde limonla yakıştırırım, ne dersiniz ? :) şimdiden teşekkürler, elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayanamadım yaptım, fakat fırında daha olmamıştır diye düşünüp çok tuttum. Sonuç= üstteki şekerler yandı ne yazık ki.. Görüntüsü çok olmasa da esmere yakın oldu. Gece gece pişirmiş olmam ve kızım uyanmasın diye stres yapmam göz önüne alınırsa aslında kötü de olmadı.. Tadı şahane çok ferah, kesinlikle bir daha deneyeceğim ! En azından bir dahaki sefere ne yapmamam gerektiğini biliyorum :) sevgiler..

      Sil
  4. Ellerinize saglık muhtesem görünüyorlar , ben yaptım ciddi harika bir kokusu ve tadı var :) sadece benimkiler böyle tombik olmadı hafiften yayıldılar :) Firini cok mu isitmak gerekiyor acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim de ikinci yapışımda biraz yayıldılar. Hamur ne kadar soğuk ve top şeklinde fırına girerse o kadar tombik olurlar. :)

      Sil
  5. merhaba ben tarifinizi denedim
    çok yayıldılar, acaba un miktarını biraz daha mı fazlaştırmak gerekir?
    tadı çok güzeldi ama tombik olursa süper olacak
    tşk.

    YanıtlaSil
  6. Sürülebilir beyaz peynir dediğin şey nedir? Labne veya krem peynir falan mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketlere sorun göstereceklerdir..böyle bir ürün var.

      Sil
  7. merhaba,
    tarifi dün tekrar yaptım un miktarını biraz arttırdım ama sonuç yine aynı, resmen dümdüz oldular, dolapta daha çok soğutup sıcak fırına atmak mı lazım acaba?? cevaplayabilirseniz sevinirim. tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, un miktarı aslında yeterli. Yarım ölçü yaptıysanız bazen dengeler şaşıyor özellikle bu kurabiyelerde.

      Her halükarda mümkün olduğunca soğutup yusyuvarlak şekilde ve elbette sıcak fırına atarsanız problem yaşamayacaksınız.

      Sil
  8. Rahmetli babam limonlu olan her tatlıyı çok severdi. Onun anısına bugün bunları denedim ve gerçekten mükemmel oldular. Limon ile şekeri karıştırırken çıkan o muazzam koku mu desem, pişen kurabiyelerin yumuşak dokusu mu desem... Çok teşekkür ederim gerçekten. Evde sadece annemle ben olduğumuz için tarifin yarısını yaptım ve aldığım sonuçtan çok memnun kaldım (11 kurabiye çıktı). O kadar güzel oldu ki keşke tamamını yapsaymışım diyorum. Hatta yerken babamın yaşasaydı bunu çok seveceğini bildiğim için gözlerim yaşardı. Her yaptığım tarifinizden memnun kalıyorum, iyiki varsınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanızın mekanı cennet olsun..İnanın benim de gözlerim doldu yazdıklarınızı okuyunca. Onun ruhuna gittiğine inanıyorum. Hem böylesine beğenmiş olmanıza hem de duygu yüklü bir ana ortaklık ettiğim için çok çok mutluluk duydum. Annenize ve size kucak dolusu sevgiler.. Siz de iyi ki varsınız!

      Sil
  9. Tariflerinizin yüzde 90 denedim :)) hepsi mükemmel hiç bir zaman hüsran yok ve bu da çok mükemmel oldu ben 45 dk beklettim yayılma olmadı :))

    YanıtlaSil
  10. Bunlar cidden enfes kurabiyeler! Ben buzdolabında bir saate yakın tuttum, tombiş şirin kurabiyelerim oldu. Tadı ise...Offf off! Haftasonu tekrar yapılacaklar! :)
    Ellerinize sağlık...Sıkı takipteyim. :)
    EG

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne kadar soğursa o kadar tombik oluyorlar. Çok sevindim beğenmenize, ellerinize sağlık💓

      Sil
  11. Merhaba, dün şeftalili yaz kekinizi elma ile yapmıştım ve tüm ev halkı olarak bayılmıştık. Bugün de bu güzel limonlu kurabiyeleri denemek istedim. Öncelikle ölçülere tam uydum. Yanlız mascarpone peynirini yakınlarda bulamadığım için Pınar beyaz kullandım. Hamuru 2 saat buzdolabında beklettim, tam 22 adet tombik kurabiyem oldu. Mis gibiler ve tatları şahane.çokk teşekkürler tarif için. Ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pınar beyaz ile deneyip olumlu sonuç almanıza çok sevindim. Mascarpone bulamayanlara da fikir oldu bu yorum. Ellerinize sağlık!

      Sil
  12. Verilen tarife gore aynen yapmama ragmen sonuc fiyasko..kesinlikle labne peyniriyle yapmayiniz.Cunku yayiliyor ve pisme sureside o kadar kisa degul.Tarifte eksikler var.Sadece tadi guzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte labne yok ki? Mascarpone peyniri var. O yoksa sürülebilir beyaz peynir var.

      Tarifi dikkatli okuduktan sonra uygulasaydınız fiyasko olmazdı. :)

      Sil
  13. Sek'in süt beyaz isimli peyniriyle yaptım ben de enfes oldu :) Fırındayken çatal batırıp içinin yumuşak kaldığını görünce daha çok tuttum, dışı biraz koyulaştı haliyle :/ Bir sonraki denemeye tam olacak! Tarifinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. Buzdolabı derken buzluk kısmında mı bekletiyoruz yoksa dolap kısmında mı?

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar nefis görünüyor kurabiyeler deneyeceği ama dikkatimi çekti, bu tarifte kabartma tozu ya da karbonat yok mu?

    YanıtlaSil
  16. Cok guzel gorunuyorlar.Bu tarifi bu aksam deneyecegim. Her yoruma cevap vermeniz ne kadar hoş 😍😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek elbette. :) afiyetler olsun eminim mis gibi olmuştur yaptıysanız..

      Sil
  17. Damla Hanim az once pisirdim muhtesem otesi oldu ba yil dik:)normal surulebilir peynirle yaptim yine de tadi harika .Cok tesekkurler..

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Damla hanım, biraz önce fırından çıkarttım ,dolapta 2 saate yakın bekletmeme rağmen ne tadını ne şeklini tutturabildim ,üstelik üstüne sürdüğüm sos fırında aktı ve ağdalaştı , fırın kağıdından çıkarması biraz zor oldu .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sos derken neyden bahsettiğinizi anlayamadım:( olmamasına sebep birçok sebep olabilir, tarife ve miktarlara birebir uyduğunuz takdirde gayet iyi bir sonuç almanız gerekir. Labne ile yaptıysanız maalesef daha yumuşak kıvamlı bir kurabiye kaçınılmaz. Sevgilerimle

      Sil
    2. Limon kabuğu ve seker karisitirip kurabiye toplari onun icine bulanacal. Siz limon suyunu da o kisma koymussunuz sanirim.

      Sil
  20. Merhaba , sos derken limon suyu , rendesi ve şeker ile yaptığımız karışımdan bahsetmek istedim fırında kendini salıp ağdalaştı , peynir olarak Mascarpone kullandım , yumurtayı 1 taneye düşürüp diğer ürünleri gramı gramına aynı kullandım . Limonlu herşeyi sevdiğim için yinede sevdik sizin ki gibi tutturabilsek demek tadı enfes olacak 😋😋😋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki limon suyu mu çok geldi? Genelde pütür pütür kalıyor çünkü kurabiyenin çevresinde.. Olsun, ilk sefer için olur o kadar, bence birdahakine birebir uyarak tekrar deneyin, yumurta farklılığı da kıvamda değişiklik yaratabilir çünkü. Çok sevgiler. :)

      Sil
  21. merhaba ben bu tarifinizi uygulamak istiyorum, fakat bir sorum olacak. Tarifte nişasta olmadığından ve süt ürünü olduğundan çabuk bayatlayacakmış izlenimi oluştu bende. yapıp hediye etmek istiyorum da ne kadar sürede bayatlar acaba?

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Arkadaşlar,
    maskarpone peyniri yerine seçtiğiniz peynirin yağ oranına dikkat edin. kurabiyenin içinde yağ var, birde peynirin yağı eklenince kurabiye içindeki yağ oranı istemeden artmış olur. türkiyede maskarpone peyniri her yerde bulunmuyor, mevcut krem peynirlerdeki yağ oranı fazla. Tuzsuz süzme peyniri denenebilir. kolay gelsin tarif süper.
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  23. Merhaba damlacım 80 gr (1/3 su bardağı) Mascarpone peyniri (veya sürülebilir beyaz peynir) yerine süzme peynir kullanabilirmiyiz acaba ?

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Damla ablacım, dün limonlu kurabiye tarifini ve damla çikolatalı kurabiye tarifini denedim. Bu kadar mı güzel olur. Tek kelime ile bayıldık. Benim gittiğim markette mascarpone peyniri veya onun yerine önerilenlerin hiç biri yoktu. Ben de bir an önce yapmak istediğim için labne peyniri aldım. Fakat kullanırken peyniri temiz bir tülbente koyup suyunu iyice sürüp, katı bir kıvam alana kadar sıktım. Hamura şekil vermeden önce yaklaşık 2 saat kadar da buzdolabında beklettim. Ve kurabiyelerimin tadı da şekli de çok güzel oldu. Kesinlikle yayılmadı :) Tarif için çok çok teşekkürler :) Eros’a ve Bücür’e de çok çok öpücükler :)

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Damla hanim kurabiyenizi denedim kokusu lezzeti güzel oldu fakat kurabiyeyi elime aldığım.an dağılıyor pisirme süresi mi etkili olmuştur? Icinin yumusak kalmasi normal mi? Simdiden teşekkür ederim. Iyi calismalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hassas yapısı olan bir kurabiye evet, ama elinize aldığınız an dağılması da fazlaymış. Bekledikçe kıvamı oturacaktır.

      Sil
  27. Yarim olcu kullaninca 10 tane minnos kurabiye cikti tadi da kivami da muthis:) cok fazla tarifinizi denedim hepsi nokta atisi:)

    YanıtlaSil
  28. bu tarifinizi yaotim harika oldu.tesekkurler paylasimlariniz icin.bu kurabiye hamur halinde dolapta en fazla ne kadar tutabilirim? misafirim icin 1 yada 2 gun onceden haxirlayip sonra sekere bulayip pisirsem olur mu?birde bu tarifte firini alt ust ayarda mi yoksa alt ust fanlida mi kullandiniz?😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç gün tutabilirsiniz. Altüst fanlı. :)

      Sil
  29. Tarifi yapanlar surulebilir peynir markasi verebilir misiniz.

    YanıtlaSil
  30. merhaba damla hanim bircok tarifinizi oldugu gibi bu tarifinizde cok guzel oldu. ben labneyle yaptim ve hicbir yayilma olmadi oncesinde 1 saat ve sekil verio sosa buladiktan sonra da elimin sicakligiyla yumusamistr diye tekrar bes dk dolaba koyup oyle firina attim.

    YanıtlaSil
  31. Damla hanım merhabalar .instagram paylaşımınizdaki limonlu çatlak kurabiyeler(limon-çikolata anketi yaptığınız) bunlar mı? Hikaye silindiği için linke ulaşamadım.

    YanıtlaSil
  32. tarifi gramı gramına uyguladım sonuç hiç bir şeye benzemeyen yayık kurabiyeler* kurabiye demeye bin şahit ister, özel bir gün için yapmıştım mascarpone bile buldum sırf tarifi aynen uygulamak için ama sonuç hüsran, çok üzgünüm gerçekten şuan tekrardan başka bir tarif bulup başka bir kurabiye yapmak zorundayım. 2 saattir dolapta soğumasını beklemek ve bütün malzemelerin boşa gitmesi de cabası :(

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Damla Hanım ,kurabiyeyi buladığımız limon rendesi-şeker karışımında limon suyu var mı yok mu?6. Maddede yok görünüyor ama yorumlardan okuduğum kadarıyla konulması gerekiyor.Ben bu tarifinizi denedim ,tadı güzel oldu ama bu şekerli karışım üstünde çok pütürlü kaldı,sizin fotoğraflarınıza baktığımda pütürlük görünmüyor. Aydınlatabilirseniz memnun olurum .Tekrar deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  34. Yediğim en güzel limonlu kurabiye. Tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  35. Tarifinizi labne ile yaptım lezzetli minnoş kurabiyelerim oldu bir daha ki sefere sürülebilir beyaz peynirle deniycem ama 🤗

    YanıtlaSil
  36. Çok merak ediyorum lor peyniri ile olur mu.. sevgiler

    YanıtlaSil
  37. Denedim, gerçekten çok lezzetli kurabiyeler, tarif için teşekkürler. Bir dahakine de limon yerine portakalla denesem diye düşündüm, hiç öyle denediniz mi? :)

    YanıtlaSil
  38. Sevgili Damy, bugun limonku kurabiyelerin ikinci denemesini yaptim, yapmadan once tum yorumlari okudum :) acikcasi puf noktalari acisindan bana cok faydalaniyorum.. Kurabiyelerimin kokusuda, tadida sahane oldu ancak yine yayildilar, hemde harcini 1,5 saat buzdolabinda bekletmeme, oda sicakliginda yumurta kullanmama, unu sadece karisana kadar mixerlememe ragmen, eger bu konuda calisarak kendini gelistirenler olmussa tavsiyelerinizi almayi cok isterim.. Mis limonlu yaz tatili dilerim, dilerim hamilelik sahane gidiyordur.. Sevgiler

    YanıtlaSil
  39. Sadece üst hamurunu mu limon sekeriyle bulicaz?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba damla hanim. Kurabiyenizi deneyeceğim ama bu en son şekerli limon kabuklariyla olan karışımı kasikla yapıyoruz değil mi. Hamurunu hazırlarkende mikserle yapıyoruz degil mj? Şimdiden teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
  41. Merhaba. Öncelikle tarifinizi denedim tadı da gayet güzel oldu ama benimkiler top şeklinde olmadı tepside yayılmışlar. Dediklerinizi harfiyen uyguladım halbuki fakat neden yayıldığını anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de aynen tarifi uyguladim ama benimkiler de yayildilar. Sanirim tarifte eksik birsey var.

      Sil
  42. Merhaba ben de denedim tarifinizi. Sanırım taze yeşil limonlar ile yaptığım için, bu limonlar da çok sulu olmadığı için limon tadı çok az kaldı şeker çok fazla geldi. Üstelik de etrafına buladığımız şeker limon karışımından baya artmasına rağmen. Bütün malzemeleri ölçü ile koydum, mascarpone kullandım ama çok başarılı olmadı acaba nerde hata yaptım :) tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Damla hanım. Kurabiyeler 15 dk pişirdim, pişmediğini düşünerek birkaç dakika daha pişirdim, fırından öyle çıkardım. Rengi hala beyazdı, doğru mu yaptım, piştiğinde beyaz mı kalacak acaba kurabiyeler? Yanıt verebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  44. Sevgili Damla, öncelikle ellerinize sağlık.. İçine mascarpone koymasam herhangi bir sıkıntı, tatta bozulma olur mu? Teşekkürlerimi sunuyorum.

    YanıtlaSil
  45. en son 200 gram şeker limon kabuğu çok fazla değil mi ? bende hepsi kaldı kurabiyeleri buladıktan sonra. Şimdi bir kere daha aynı tarifi yapıp bu sefer şekeri içine katacağım. Yoksa ziyan oldu :(

    YanıtlaSil
  46. Selam Damla,

    Bugun bu tarifini ikinci kez yaptim. Az evvel firindan cikardim. Ilk sefer yaptigimda cogunlugunki gibi benimkiler de yayilmisti. Tadini enfes buldugumdan tekrar denemek istedim. Bu sefer 80 gram tereyag ve 310 gram un koydum. Buzdolabinda da bekletmedim ustelik, ayni gorseldeki gibi oldu. Kurabiyesi yayilanlar bi de boyle denesin bakalim. 200 gram seker de bulamak icin kesinlikle cok fazla, 100 gram bile fazla oldu benimkilere.

    YanıtlaSil
  47. Sevgili Damy, tarifini denedim bayıldık. Yayılma veya dağılma olmadı. Buzdolabında 1 saate yakın beklettim. Ayrıca mascarpone bulamadığım için sürülebilir taze beyaz peynir kullandım. Limonlu şeker miktarı fazla geldi bir sonrakinde yarım ölçü kullanacağım. Bu enfes lezzeti tatmamıza vesile olduğun için teşekkürler. Kesinlikle tekrar yapacağım.

    YanıtlaSil
  48. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sitemizde limon aromasıla istediğiniz tadı yakalayabilirsiniz saygılarımla https://magaza.hammaddeler.com/arama/limon%20aromas%C4%B1

      Sil

Başa Dön