GLUTENSİZ ŞEFTALİLİ KEK


Pofidik ve nemli dokusuyla tam bir yaz keki değil mi? :) Ilık ikindi saatlerinde demini almış bir fincan çayın yanında bir dilim; tam da yorgunluk atmalık. Mevsimin en bol bulunan meyvelerinden birisi şeftalinin lezzetinin hamura geçtiği, bol yoğurtlu bir kek, üstelik glutensiz olmasıyla çok daha hafif.

Dışı kıtır, içi yumuşacık! Kuru bir kek kesinlikle değil, içi nasıl da nemli, meyveli keklere en yakışan şekilde.. Aslında başka meyvelerle de kesinlikle denenebilir! İlk olarak kayısılı hayal ettim, sonra taze kırmızı meyvelerle mesela.. Hafif ekşi-tatlı meyvelerle inanılmaz yakışır. Üstelik eminim çoğunuzun dolabında var olan malzemeler içeriyor. Glutensiz pişirmek istemezseniz normal unla da yapabilirsiniz. Ama o zaman da geçen yıl severek üst üste pişirdiğim şeftalili kek daha ağır basabilir. :)

Kesinlikle kritik, aşırı dikkat gerektiren noktaları olmayan, fazlasıyla pratik ve elinizin altındakilerle ortaya çıkabilecek en şahane ev keklerinden birisi. Pişerken evi saran o tarçınlı şeftali kokusu hele.. Mutluluğu işte tam o an hissetmeye başlıyorsunuz. Akabinde kekinize kavuşup ılık ılık bir çatal aldığınızda ortada ne dert ne tasa kalmıyor. :) ben üzerini çırpılmış krema ve taze şeftali dilimleriyle süsledim, çok da yakıştı. Bir de soğuk sütle tadına vardım ki; ah iyi ki pişirdim..


Bugün siz de fırınınızdan tam bir yaz keki çıkarmak isterseniz kesinlikle doğru tariftesiniz. Çoluk çocuk lezzetine bulanacağınız güzel günler olsun.. :)

Glutensiz Şeftalili Kek


She Likes Food adlı sitedeki tariften adapte edilmiştir.

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) glutensiz un
  • 5 gr (1+1/4 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 3 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
  • 113 gr tereyağ (8 yemek kaşığı) (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • 50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1+1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 adet (2 su bardağı) şeftali (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Yaklaşık 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbınızı (veya borcam da olur) hafif sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun olacak şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  3. Bir çırpma kabında yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte yaklaşık 2-3 dakika rengi hafif açılıp kabarıncaya kadar çırpın.
  4. İçine teker teker olmak suretiyle yumurtaları ekleyin. Vanilyayı ekleyin.
  5. Yoğurdu da ekleyip hafif çırpın.
  6. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tarçın, karbonat ve tuzu harmanlayın. Karışıma ekleyin.
  7. Kek karışımı olduğunda çırpmayı bırakın, içine küp küp kestiğiniz şeftalileri ekleyin ve spatula ile karıştırın.
  8. Kalıbınıza dökün. Fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırını kapatın fakat içinde 15 dakika kadar kalsın. (Glutensiz keklerin ani hava değişimine maruz kalması sönmelerine sebebiyet verebilir)
  9. Çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve ister çırpılmış krema ve şeftali dilimleriyle, ister sade şekilde tadına varın.

Bon Appétit!

10 yorum

  1. Damla hanım merhaba. Tarifinizi şuan deniyorum ama glutensiz un olduğu için midir bilmiyorum ölçülere bire bir uymama rağmen inanılmaz katı bir kıvam oldu. Bende yarım bardak süt ile sıvılaştırmaya çalıştım ama inanın ki pek etkili olmadı. İlk defa glutensiz un kullanarak bir tarif deniyorum. Bu kadar katı bir kek hamuru olması normal midir unun cinsinden dolayı ? Çünkü dediğim gibi tartarak kullandım bütün ölçüleri. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, 2 su bardağına denk gelen gramajı 40 gr fazla yanlış yazmışım şimdi düzelttim, kusura bakmayın. Gerçi 40 gr glutensiz un söz konusu olduğunda çok dokusuna etkisi olmaz, bu haliyle dün yapanlar da iyi sonuç almışlar fakat yine de bundan kaynaklanmış olabilir kusuruma bakmayın. Şunu da söylemek isterim, bu kekin hamuru normal kekler gibi akışkan olmuyor aslında, lezzeti ve kabarması nasıldı? Çok sevgilerimle, birdahaki eminim sizi fazlasıyla mutlu edecek. :)

      Sil
  2. Damy merhaba, umarım iyisindir. Bu keki glutensiz un yerine normal un ile yapabilir miyiz? Miktarda farklılık olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkür ederim..:)
      Aynı miktarda kullanabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhaba:) Kremayı direk mi ekleyelim yoksa içine birşey koymamıza gerek var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çırpılmış krema..
      Dilerseniz az pudra şekeri ekleyebilirsiniz.

      Sil
  4. Merhabalar, kuru kayısıyla yapılması dokusunda fark yaratır mı acaba?

    YanıtlaSil
  5. Damy hanım merhaba . Kekim çok güzel kabatmıştı puf puf idi içine kürdan batırdım hamur değildi fakat fırını kapatınca söndü kekim :(

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Sizi yıllardır takip ediyorum ama ilk defa bir tarifinizi deneyeceğim 🤗 bu tarife tereyağ yerine sıvı yağ kullansam uygun olur mu ve miktarı ne kadar olmalı? Şimdiden teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

    YanıtlaSil

Başa Dön