MUZLU PUDİNG TART


Ağızda dağılan az şekerli bir tart hamuru, tazecik muz dilimleri ve pratik bir vanilyalı puding ile buluşuyor.. Kulağa belki çok afilli gelmiyor ama resmen mutluluk kaynağı bir lezzet çıktı ortaya. Siz de muz severseniz her lokmasına aşık olacaksınız; değilseniz acilen çileklerle deneyiniz! :)




Yaz aylarında soğuk sunulan tatlılar hep favorim oluyor! Gerçi sıcakların yanında da hep soğuk içecek veya dondurma ile dengeliyorum ama böylesi çok ferah oluyor.. İnanılmaz hafif bir tart bu. Bir dilim asla tatmin etmiyor, sanki bağımlılık yapıyor, bir oturuşta hepsini yiyebilirim iştahı katıyor insana! :) Hamurunu buzdolabında soğutma aşaması olmasa öylesine kısacık sürede hazır ki. Tarifin iki aşamasının da tüm malzemeleri bir arada karışıyor. Ayrı ayrı çırpılıp bir araya getirilen malzemelerden oluşan, handikapı bol tariflerden değil yani. :) Tarifin orjinalinde pudingin içine az miktarda krem peynir ekliyordu, ben de ekledim ve tarifte de yer vereceğim fakat şart görmüyorum. Kremaya çok hafif ekşilik katıyor, çoğunuz sevebilir fakat ben çok tatlıcı olduğum için sanki olmasa olurdu dedim. :)



Bu tarifle alakalı dikkat edilmesi gereken birşeyden bahsetmem gerekirse o da tart hamurunun hassasiyeti olabilir ancak. Mutlaka soğuk ve sertken açın ve kalıba yerleştirirken kırılırsa asla moral bozmayın! Zaman zaman benim de yaptığım yama yöntemiyle her türlü gayet başarıyla sonuçlanacaktır. :)

Bir yaz gününde pişirilebilecek en nefis ve hafif lezzetlerden birisi bu, evinizin vazgeçilmez tatlılarından biri haline geleceğine neredeyse eminim. Muz aşıklarının gözünden kalpler fışkıracak, tadına doyum olmayacak yaz akşamlarınıza eşlik edecek..

Muzlu Puding Tart

Sprinkle Bakes adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

Malzemeler


Tart Hamuru;


  • 150 gr (1 + 1/4 su bardağı) un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 8 gr (1/2 yemek kaşığı) toz şeker
  • 100 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
  • 30 gr (2 yemek kaşığı) soğuk su

Puding;


  • 360 gr (1,5 su bardağı) süt
  • 20 gr (2,5 yemek kaşığı) mısır nişastası
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 2 yumurta
  • 56 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya aroması veya 1 adet vanilya çubuğunun tohumları)
  • 50 gr (1/4 su bardağı) labne peyniri (isteğe bağlı)
  • 3 adet muz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Süsleme;


  • 240 gr (1 su bardağı) çırpılmış krema (soğukken 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri ile çırpılıp kabartılmış)
  • 25 gr (1/4 su bardağı) file badem

Yapılışı


Tart hamuru;


  1. Un, tuz ve şekeri bir kapta harmanlayın.
  2. Tereyağını küp küp doğrayıp unlu karışıma ekleyin. Kum kıvamına gelene kadar parmak uçlarınızla tereyağını hamura yedirin. Suyu da teker teker ekleyerek karıştırın.
  3. Hamur haline gelince düz bir yüzeye alın ve toparlanana kadar yoğurun.
  4. Elinizle hamura yuvarlak ve ince bir şekil verin. Streç filme sarıp en az 1 saat buzdolabında soğutun.
  5. Soğur soğumaz çıkartıp, merdaneyi ve tezgahı biraz unlayıp hamuru kalıbınızın biraz dışına taşacak boyutta açın. Merdaneye hamuru dolayın ve tart kalıbınıza serin. Kalıbın üzerinden merdaneyle geçip taşan kısımları kesin. Bu sırada hamur parçalandıysa endişelenmeyin, boşluk kısımlara fazla hamurdan yama yapın.
  6. Buzolabına kaldırın ve 15 dakika bekletin. O esnada fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. Sonra iç kısmına alüminyum folyo veya yağlı kağıt koyup, ağırlık yapması için kuru nohut veya başka bakliyat koyun. (hamurun pişerken kabarmaması için)
  7. Fırında yarım saat pişirin. Nohutları ve folyoyu çıkartıp soğumaya bırakın.



Puding;


  1. Süt, nişasta, şeker, tuz, yumurtalar ve tereyağını bir tencerede ve orta ateşte sürekli çırparak koyulaşıp puding kıvamı alana kadar kaynatın.
  2. Ateşten alıp vanilyayı ve labneyi ekleyin. İyice karıştırın ve başka bir kaseye alıp, kremanın üzerine temas edecek şekilde streç film örtüp buzdolabında soğumaya bırakın.

Birleştirme;


  1. Muzları ince ince dilimleyin ve bir kaba koyun. Üzerlerine limon suyunu döküp tüm muzlara yedirin.
  2. Tart hamurunun içine muzların 3’te 2’sini dizin. Pudingi dolaptan çıkartıp hafif çırpın ve üzerlerine döküp spatula ile yayın.
  3. 2-3 saat buzdolabında soğumaya bırakın.
  4. Ortasına dilerseniz çırpılmış krema koyup, kalan muzlarla ve bademlerle süsleyin.

Bon Appétit!



22 yorum

  1. Damla hanim bir muzsever olarak tarifinizi mutlaka deneyeceğim(su an browni tarifinizi yapıyorum bu arada)ama aklıma birşey takıldı muzların kararmasını nasıl engelleriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon suyunu muzlara yedirmemizin sebebi kararmamaları için. :)

      Sil
  2. Yahu bir tarifin de tutmasın, bir tanesi de fiyasko çıksın... yok! ne yaptıysam şimdiye kadar,eğer ölçüsüne uyulursa tek kelimeyle şa–ha–ne oluyor! Harika bir insansın bizlerle bu tarifleri paylaştığın ve püf noktaları asssla saklamadığın için. Gece gece yediğim şu tartın hamuru ağzımda her kıyır kıyır dağılışında sana teşekkür ediyorum Damy 😙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de şu an yüzümdeki gülücüğün sebebi oldunuz. :) Ne tatlısınız, çok teşekkürler!

      Nice güzel tariflerde buluşmak dileğiyle.

      Sil
  3. Browni tarifinizi yapmıştım, müthişti. Muzlu tart ise efsane görünüyor listeme aldım bile ;)

    YanıtlaSil
  4. tarifinizi minik tartolet kalıplarındaha yaptım. hamuru hazırlaması çok pratik ve kolaydı. kıyır kıyır oldu çok sevdim ancak puding kısmı o hamura biraz basit kaldı gibi. siizn çilekli tart tarifinizin fanıyım pastacı kremasıyla kesinlikle çok daha guzel oluyor tartlar. ama acele varsa pratik olması için tercih edilebilir.ellerinize sağlıkk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ben de eğer vakit sıkıntısı yoksa çilekli tarttaki pastacı kremasını tercih ederim..

      Lakin bu kremada pratikliğine göre oldukça güzel..:)

      Sil
  5. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Kaç cm lik tart kalıbı kullandınız acaba?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Diğer tüm tarifleriniz gibi harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Tart kalıbının boyutunu ben de merak ettim. Yazmanız mümkün mü? Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Damla hanım ellerinize sağlık. Tarifte anlayamadığım birşey var puding muzlu degil mi? Yani sadece tartin uzerine mi muz koyuluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte oldukça açık her şey. Pudingin yapılışını çok çok net yazdığımı düşünüyorum..

      Sil
  8. Sizi çok kısa bir süre önce keşfettim ve denediğim ilk tarifiniz bu oldu. Sonuç harika tadan herkes çok sevdi ve bir akşamda bitti! Birçok tarifinizi de inceledim gayet kolay ve uygulanabilir tarifleriniz var çok teşekkürler. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Damla Hanım. Muzlu puding yazıyor ama tarifte pudinge muz eklemesi yapılmamış. Hangi aşamada kaç tane muz ekleyeceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muz dilimleri tarifi birleştirme aşamasında kullanılıyor.

      Sil
  10. Merhaba damla hanım benim tart hamurum aşırı kuru oldu fırında çok tuttum çünkü kenarları bayağı kızardı ama içi hamurdu ben de bekledim pişsin diye ama aşırı kuru oldu bir dahakinde ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
  11. Damla Hanim Merhaba ,
    Bu tarifinizi ve tarifteki pudingi çok kere yaptım, herseferinde nefis oldu. Teşekkür ederim. Bişey soracaktım. Muhallebiyi Streç filmi değdirecek şekilde örtmek ne işe yarıyor. Başka tariflerde de çok sık karşılaşıyorum, merak ettim de. Paylasimlariniz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Henüz tarifi denemedim ama sorunuzun cevabı için şunu söyleyebilirim. Streç filmi muhallebini üzerine tamamen değdirerek koymak üzerinin kabuk bağlamasını önlüyor...

      Sil
  12. Merhaba, çilekli tart yapmak istiyordum, tarifinizi gördüm ama muzlu tart daha kolay göründü. Bu tarifi çilek kullanarak yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  13. Hazır muzlu puding kullanabilirmiyim?😘

    YanıtlaSil

Başa Dön