BEYAZ ÇİKOLATALI SUFLE



Köpük köpük, bembeyaz.. Şimdilerde beyaz örtü altındaki İstanbul gibi.. Yumuşacık..

En sevdiğim karlı hava ritüeli; lapa lapa kar eşliğinde pişirdiğim sımsıcak kış tatlılarının tadına varmak. Bu güzelim sufle gibi. Kendisi Le Cordon Bleu tarifi olması sebebiyle oldukça iddialıdır. :) Önce görüntüsü sonra tadıyla mest eder insanı. Bir sufle dört dörtlük nasıl olmalıdır sorusunun cevabıdır. Hem beyaz çikolata hem sufle hayranıysanız bu ikilinin birleşimi olan bu tarifi kesinlikle denemeden geçmeyin.

 





Sufle daha önce çikolatalı muzlu sufle tarifinde de bahsettiğim gibi Türkiye'de maalesef neredeyse hiçbir yerde hakkıyla yapılmıyor. Restoranlarda içi akışkanlı kek yapılıyor, menüde yerini sufle adıyla alıyor. Halbuki sufle, yani kelime anlamıyla 'soufflé' fransızca kabarmak anlamına geliyor ve kabarmış yumurta beyazının, pastacı kremasıyla birleşiminden oluşuyor. Fırında kabararak boyu iki katına ulaşıyor ve fırından çıktıktan kısa bir süre sonrasında puff diye sönüyor. Servisinin anında yapılması gerektiği gibi, fotoğrafının en zor çekildiği tatlıdır kendileri.. Ben seviyorum hassas tatlıları, suflenin köpüksü yapısını..


 
Bu kadar anlattığıma bakıp yapımının zor olduğu gibi bi düşünceye sakın kapılmayın. Kolayca kek pişiriyorsanız, en güzelinden sufle de yaparsınız. :) bence bir misafire ikram edilebilecek en pratik ve şık tatlılardan biri!

 


Beyaz Çikolatalı Sufle

Malzemeler


65 gr beyaz çikolata parçaları
150 ml süt
2 yumurta sarısı
40 gr pudra şekeri
10 gr un
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

4 adet yumurta beyazı
40 gr pudra şekeri

Yapılışı

- 4 adet sufle kabının içini oda sıcaklığında yumuşamış bir parça tereyağ ile yağlayın. Heryerini toz şeker veya esmer şekere bulayın.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- Beyaz çikolatayı doğrayın.
- Ufak boy bir tencereye sütü koyun ve ısıtın. Süt ısınınca beyaz çikolataları ekleyip çikolata eriyene kadar çırpma teli ile karıştırın.
- Başka bir kapta yumurta sarısı, 40 gr pudra şekerini rengi açılıncaya kadar çırpın. İçine unu ekleyin ve yine çırpın.
- Isınmış sütten bir kepçe bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Sonra ikinci kepçeyi de ekleyin ve karışımı tencereye alın. Bir yandan çırpma teli kullanarak karışım kaynayana kadar karıştırın.
- Altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Üzerine temas edecek şekilde streç film örtün ve kenarda bekletin.
- Yumurta beyazlarını bir çırpma kabında köpük köpük olana kadar çırpın. Azar azar 40 gr pudra şekerini ekleyin bir yandan hızla çırpmaya devam edin.
- Yumurta beyazı iyice kabardıktan sonra tenceredeki kremanın üzerindeki streç filmi kaldırın ve spatula ile yumurta beyazının 1/3 ünü bu karışıma ekleyin.
- Spatula ile alttan yukarıya doğru hassas hareketlerle (kabarmış yumurta beyazını söndürmeden) karıştırın. Kalan yumurta beyazını da ekleyin ve yine aynı şekilde karıştırmaya devam edin.
- Birbirine yedirdikten sonra hiç beklemeden sufle kaplarını ağzına kadar doldurun, tepesini düzleyin ve baş parmağınızla kalıpların tepesinin kenarlarından yuvarlak çizin. Bu işlem suflenizin düzgün kabarmasını sağlayacaktır.
- Fırında 12 dakika kadar, güzelce kabarıp üzeri çok hafif kızarınca fırından çıkartın.
- Pudra şekeri serperek hemen servis edin.





Bon appétit!


13 yorum

  1. İşte tam aradığım hakiki sufle budur. Gördüğüm sufleler hep içi çiğ kalmış kek hamurundan yapılmış gibiydiler ve bana hep itici gelirdi. Bunu deniycem mutlaka, çok sevindim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım memnun kalırsınız. Sevgiler :)

      Sil
  2. Cikolatayi hangi aşamada koyacagimizi anlamadım. Yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isınmış sütün içine eklenecekti, atlamışım kusuruma bakmayın lütfen hemen düzeltiyorum.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim cevap için.

      Sil
  3. Bu tarife kestane eklesek nerede ne kadar olabilir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz çikolataları ekledikten hemen sonra 60 gram kadar püre haline getirilmiş kestane eklenebilir, :)

      Sil
  4. Hayatimda kek pisirmeyi becerememis biri olarak sizi takip etmeye basladiktan sonra sansim döndü... Bütün tarifleriniz resimlerdekiler gibi cikmakla kalmayip cok da enfes oluyor. Tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar mutlu ediyor bu geri dönüşler beni bilseniz.. çok çok sevgiler 💓

      Sil
  5. Merhaba Damla hanım. Bu tarifteki çikolatayı beyaz yerine kakaolu kullansak bi değişiklik olurmu. Birde muhallebisi sıcakmı ılıkmı yumurta beyazıyla karıştırılacak.çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. denedim çok kötü oldu :( biriçok pişmiş birinin ortası pişmemişti ama yine de beğenmedim. Yumurta yemişim gibiydi

    YanıtlaSil
  7. Merhaba tarif kaç kişilik?

    YanıtlaSil

Başa Dön