EV YAPIMI KARAMEL SOSLU ELMA TOPLARI


Yeşil elma ile karamelin birlikteliğini tatmadıysanız bu uyuma bayılacaksınız! Ekşi ile tatlı bir arada ancak bu kadar enfes olabilirdi! Ben bayramda gelen misafirlerim için hazırladım bu tatlı atıştırmalıkları, sizler de hem davetleriniz hem çocuklarınız için zevkle hazırlayabilirsiniz.
Karamel sosu yapabileceğiniz en kolay şekilde hazırlamaya özen gösterdim. Normalde şekerle uğraşırken en kesin sonuç için termometre kullanmak gerekir lakin elbette çoğunuzun evinde olmadığını bildiğim için dakika tutarak pişirdim karamel sosunu. :) enfes oldu.. Ona en güzel ne eşlik eder diye düşünürken (dondurmadan hemen sonra) aklıma yeşil elma düştü. 

Ekşi ile tatlının uyumu bambaşka oluyor, malum! Elmadan kaşıkla toplar çıkardım, ortalarına çubuk taktım karamele batırıp batırıp yedim, mutlu oldum. Çok fazla doz mutluluk içeren bir tarif oldu bu! Ve ne zamandır aklımdaydı karamel sos tarifi vermek sizlere, elma topları bahanesi oldu.

O zaman şimdi saçları toplayın, çocukları yanınızdan uzaklaştırın ve başlayın bu pratik ve mükemmel karamel sosunu pişirmeye! Sonrası ise size kalmış; ister kekinize, pastanıza, dondurmanıza sos olarak kullanın ister kaşıklayın! :)


Karamel Sos

Malzemeler

200 gr (1 su bardağı) toz şeker
60 gr (1/4 su bardağı) su
1 tatlı kaşığı glikoz* (opsiyonel)
115 gr (1/2 su bardağı) krema
1 çay kaşığı tuz (opsiyonel - tuz karamel sosunun lezzetini ikiye katlar, ben çok yakıştırıyorum)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (opsiyonel - yerine başka aromalı alkol veya likör de ekleyebilirsiniz)

* Glikoz sostaki kristalleşmeyi engellediği için kullanmanızı tavsiye ediyorum. Lakin yoksa balparmak bal da glikoz içerdiği için kullanabilirsiniz. Veya tamamen tariften çıkartabilirsiniz. Glikozu pasta malzemeleri satan çoğu dükkanda bulabilirsiniz.

Yapılışı

- Kremayı küçük boy bir cezvede hafif ısıtın.
- Orta-büyük boy bir tencereye (tencereyi küçük boy kullanmayın çünkü karamel sos kremayı ekleyince iki katına ulaşıyor) şeker, glikoz ve su koyun. Çok yavaşça, tencerenin kenarlarına taşırmadan bir spatula ile karıştırın.
- Ocakta orta ateşe alın ve hiç karıştırmadan kaynamasını bekleyin. Tahminen 12 dakika içerisinde karamel rengini almaya başlayacaktır. Kaynadıktan hemen sonra ocağın altını kısın.
- Her ocağın ısısı farklı olduğu için sakın başından ayrılmayın. Kaynadıktan itibaren sararmaya ve çabucak renk almaya başlar. Kahverengileşmesini beklemeden hemen ocağın altını kapatıp bir yandan çırpma teli ile karıştırırken bir yandan kremayı yavaşça ekleyin. Sonrasında vanilya özütünü ve tuzu ekleyin ve kısık ateşe tekrar alın.
- Topaklanma olduysa çırpma teli ile karıştırdıkça açılacaktır. Kısık ateşte 1 dakika daha kaynadıktan sonra tel süzgeçten süzerek bir cam kavanoza alın ve soğumaya bırakın.
- Oda sıcaklığında 4 gün muhafaza edebilirsiniz.

Bon appétit!


2 yorum

  1. Benim karamel sosum kahverengi rengini almadı daha çok sarardı ama bir yerde yanlışlık yapmış olabilir miyim? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekerin ocakta kaynadıkça kararmaması mümkün değil. Muhtemelen koyulaşmasını beklemeden ocaktan aldınız gibime geliyor. Bir dahakine dediğim şekilde denemenizi tavsiye ederim çünkü harika bir sos :) Sevgiler..

      Sil

Başa Dön