BALKABAKLI BEYAZ ÇİKOLATALI KURABİYE


Beyaz çikolata parçaları, tarçın ve balkabağıyla dolup taşan, dışı kıtır içi yumuşacık, mükemmel sonbahar kurabiyeleri pişirdim. Lezzeti ve evi sarıp sarmalayan kokusuyla tadan ev ahalisini büyüledi..

Sıcak fırından çıktıkları o ilk an, buz gibi bir bardak sütle tadına doyabilmek ne mümkün! :)





Balkabağı sezonunu balkabaklı latte ile açtıktan sonra devamı bu güzelim kurabiyelerle gelsin istedim. Kurabiye tutkunu olduğumu bilmeyen kaldı mı? :) Siz de bendenseniz bu pratik tarifi mutlaka bu sonbaharda yapılacaklar listenize almalısınız!




Balkabağı bir kurabiyeye ancak bu kadar yakışır dedirten bir tarif. Az miktarda kullandığımız için baskın değil fakat kendisini hissettiriyor. Balkabağı kullandığımız için bu tarif çoğu kurabiye tariflerinin aksine yumurta içermiyor. Her tarif gibi bu kurabiyelerin de dikkat edilmesi gereken püf noktalarından bahsetmek istiyorum;

1- En önemlisi ve en en en dikkat edilmesi gereken; hamuru pişirmeden önce MUTLAKA buzdolabında soğutmak. Eğer tepsinize yayılan incecik kurabiyeler istemiyorsanız bu kurala uymalısınız. Hamuru oldukça yumuşak oluyor, en az yarım saat buzdolabında soğutmanız hamurun fırında kendini bırakmasını engelliyor.

2- Pişme süresi. Genelde herkes tarifte yazan sürede pişirdikten sonra kurabiyelerin çok yumuşak olduğunu gördükten sonra ekstra pişiriyor ve bu da sert kıtır kıtır kurabiyeler elde etmenize sebep oluyor. Bilin ki fırından ilk çıktıkları yumuşaklığa soğuyunca sahip olmuyorlar, dolayısıyla dakikalar çok önem taşıyor. :)

3- Bu bir püf noktası değil fakat bahsetmek isterim; fotoğrafta gördüğünüz beyaz çikolataları elimde onlar olduğu için kullanmak durumunda kaldım. Damla çikolatanın beyaz versiyonu ve gerçek çikolata değil, "kokolin" denilen ve lezzet olarak pek tercih etmediğim ama görsel olarak güzel bulduğum için kullandığım bir çeşit olduğu için ben size market raflarında bulabileceğiniz beyaz çikolataları küp küp keserek kullanmanızı tavsiye ederim. Hamurun içinde pişerken eriyecek ve bir ısırıkta lezzeti doruklarda hissedeceksiniz. Bana güvenin! :)



Bu kurabiyeleri harika yapan faktörlerden bir tanesi de fırına girmeden yuvarladığınız hamurları toz şeker ve tarçına bulamanız oluyor. Böylece hep istediğimiz dışı kıtır, içi yumuşacık kıvam elde edebiliyoruz.

Serin sonbahar günlerinde balkabaklı baharatlı mis gibi kurabiyeleri pişirerek hem kendinizi hem de küçük bir kutuda hediye ettiğiniz yakınlarınızı mutlu edebilirsiniz.. :)



Balkabaklı Beyaz Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler

115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
86 gr (6 yemek kaşığı) balkabağı püresi*
190 gr (1 buçuk su bardağı) un
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 buçuk tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karışık balkabaklı kek baharatı**
90 gr (1/2 su bardağı) küçük küçük parçalanmış beyaz çikolata

Kurabiyeleri bulamak için;

100 gr (1 su bardağı) toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tarçın

* Balkabağı püresi için balkabağını küp küp kesin ve çok az suyla ufak bir tencerede kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayınca da püre yapmak için ezin.
** Karışık balkabaklı kek baharatı için; 4 yemek kaşığı toz tarçın, 2 yemek kaşığı toz zencefil,4 tatlı kaşığı toz muskat,2 tatlı kaşığı yenibahar ve 2 tatlı kaşığı toz karanfil i karıştırın. İçinde tercih etmediğiniz veya elinizde olmayan bir baharat varsa eleyebilirsiniz.

Yapılışı

- Tereyağını mikrodalga veya ocakta eritin. (Sıcak olmasın)
- Bir çırpma kabında tereyağ, esmer ve toz şekeri pedal aparatı (yoksa çırpma ucuyla) çırpın. Vanilya ve balkabağı püresini de ekleyin ve çırpın.
- Bir kapta un, kabartma tozu, tuz, karbonat, tarçın ve karışık baharatı harmanlayın.
- Tereyağlı karışıma ekleyin. Hamur haline gelir gelmez beyaz çikolataları da ekleyin.
- Cıvık bir hamur elde edeceğiniz için buzdolabında en az yarım saat soğutun.
- Küçük bir tabakta kurabiye toplarını bulamak için toz şeker ve tarçını karıştırıp hazırlayın.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Hamuru soğuttuktan sonra hamurdan 23 er gram (1 buçuk yemek kaşığı) alın, elinizle yuvarlayın ve tarçınlı şekere bulayıp fırın tepsilerine tüm topları aralarında boşluk kalacak şekilde dizin. (Fırına girmeden önceki hallerini görmek için yukardaki fotoğraflara bakın)
- Üzerlerine çok hafifçe bastırın ve fırına verin. (Eğer kurabiye hamuru onları yuvarlarken çok yumuşadıysa fırına vermeden önce mutlaka sertleşmeleri için buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. )
- Fırında 8-10 dakika pişirin. Evet ilk çıktıklarında gözünüze pişmemiş gibi görünecekler ama merak etmeyin, piştiler! :)
- Üzerlerine fırından çıkar çıkmaz ekstra beyaz çikolata parçaları serpiştirebilirsiniz.



Bon appétit!

Sallysbakingaddiction tarifinden esinlenilmiştir.




22 yorum

  1. Beyaz çikolatalı kurabiyelerle sayenizde tanıştım. Balkabağı pek sevdiğim bir tat değildir ama bu kurabiyelerin hatrına deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkabağını ben de tek başına pek sevmem, ama inanın bu tarife yok yakışıyor.

      Şiddetle tavsiye ederim :)

      Sil
  2. İlk tepsim hatalı pişirmemden kaynaklı pek iyi olmadı ama ikinci tepsi harikaydı :-) sizi ilgiyle takip ediyorum. Tarifler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim, rica ederim :) Afiyet olsun.

      Sil
  3. 2 sorum olacak, (sora sora bitiremedim ama daha kurabiyeyi pişirmeye fırsat bulamadım :)) bu tarifteki tarçına bulama konusunu diğer çikolatalı kurabiye tarifine uygulamamızda bir sakınca var mı? onlar yumurtalı olduğundan çok mu sert olur orada sonuç? ikincisi de o tarifi de dolapta bekletmek gerekiyor mu fırına vermeden önce? (Boyuna tarif karşılaştırıp soru soran okuyucunuz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir sakıncası yok, tarçın tadını yakıştırıyorsanız elbette uygulayabilirsiniz. Eğer hamurunuz cıvık değilse buzdolabında bekletmenize gerek yok fakat fazlaca yumuşak bir hamur ise mutlaka buzdolabında yaklaşık yarım saat bekletmenizi öneririm.

      Sil
  4. Ben beyaz çikolatayı sevmedigimden bitterle yaptim ancak balkabağı kokusunu bastırdı çok şahane çikolatali kurabiye oldu.Deneyeceklere bilgi olsun istedim .Ama kurabiye enfes oldu teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Ben beyaz çikolatayı sevmedigimden bitterle yaptim ancak balkabağı kokusunu bastırdı çok şahane çikolatali kurabiye oldu.Deneyeceklere bilgi olsun istedim .Ama kurabiye enfes oldu teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun :) Paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil
  6. Azönce yaptım ev mis gibi tarçın kokuyor, bal kabağını sevmeyen eşim bile çok beğendi.. Tarif için teşekkürler, benim tek eksiğim evde yeteri kadar beyaz çikolatam yokmuş, biraz badem sütümün posasından ilave ettim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, beğendiğinize sevindim. Beyaz çikolatayı mutlaka tavsiye ederim bu tarif için, bir dahakine aklınızda bulunsun.

      Sil
  7. Sayenizde enfes tatlı mis kokulu bu tarifi yaptım. Ancak benimki tabiri caiz ise mini kek kıvamında oldu. Fazla pufidik oldu yani. Balkabaklı karışımı elimde çırptım diye mi acaba? Yine de güzel bir kek yedik😋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzdolabında soğutma işlemini yaptınız mı acaba? Hamur cıvık olduğundan bu işlem elzem.

      Sil
    2. Bu arada dışı hafif kıtır, içi yumuşak bir kurabiye elde etmeniz gerkeiyor.

      Sil
  8. BENİM KURABİYELERİM OLMADIIIIIIIII YAAA ÇOK ÜZÜLDÜMMMMM :(. ÇOK CIVIK BİR HAMUR OLDU BENDE CIVIKTIR HAMUR NE OLACAK DEDİM AMA PİŞTİKTEN SONRA ELE GELMEYEN BİR ŞEY OLDU YANİ KURABİYE OLMADI OLAMADI BİR TÜRLÜ.ACABA KABAK PÜRESİNDE Mİ HATA YAPTIM BİLEMEDİM Kİ :( ŞİMDİ BİRAZ DAHA FIRINA KOYDUM İYİCE PİŞİRECEĞİM AMA BİR DAHA DENEMEM LAZIM BUNU :((((((

    YanıtlaSil
  9. ŞUAN KARAR VERDİM Kİ BENİM PÜREM BAYA BİR CIVIKTI GALİBA :( SİZİN YAPTIĞINIZ PÜRENİN RESMİNİ GÖRDÜM BAYA BİR KATI BENİM Kİ ONDAN OLMADI KESİN :((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pürenizin cıvık olması kıvamı mutlaka etkilemiştir. Bir dahakine balkabaklarını yumuşatırken içine bir çay kaşığından fazla su eklemeyin. Fazlası püreyi sulandırıyor. Afiyet olsun.

      Sil
  10. Kurabiyeleri şekere bulamadan pişirsek olur mu Merve Hanım?

    YanıtlaSil
  11. Balkabagi yerine muz kullansam, guzel birsey cikar mi acaba ortaya?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka bir tarif olur, şeker dengesi değişecek.
      Tavsiye etmem, muzlu kurabiye yazın google'a. :)

      Sil
  12. bugün yaptım bu tarifi, çok beğendik ailecek. yalnız toplam 150 gram şeker yerine 70 gr esmer şeker, 50 gr toz şeker olarak toplam 120 gr şeker koydum. yine de fazlasıyla tatlı oldu kurabiyelerim. 9 büyük kurabiye çıkardım, bir kısmına ceviz ekledim öyle de çok güzel oldular.

    YanıtlaSil
  13. dün yaptım bu kurabiyeyi. inanılmaz lezzetli emeğinize sağlık öncellikle :) ancak dışındaki şekerler beni birazcık rahatsız eti kıtır kıtırlığı :( toz şeker+tarçın yerine pudra şekeri+tarçın karışımına bulasam olur mu sevgili damy?

    YanıtlaSil

Başa Dön