ÜÇ ÇİKOLATALI MOUSSE

Kışkırtıcı.. Şaşırtıcı.. Hem göze, hem damağa hitap eden nefis bir tatlı! Kaşık kaşık mutluluk.. Hem bitter hem beyaz hem sütlü çikolata barındırıyor içinde. Dolayısıyla çikolata şöleni adeta! :)





Köpük köpük kıvamıyla orjinal bir mousse tarifi, üstelik çok da hafif. Yapımının fazla vaktinizi almadığını da düşünürsek misafirlerinizin veya sevdiklerinizin yüzünü gülümsetmek için daha ideal bir tatlı olabilir mi? Her anlamda kusursuz.. Ve her çikolata katında başka bir lezzetle buluşmak çok heyecanlı! :)



Tatlıları mini porsiyonlarda hazırlayıp sunmayı çok seviyorum. Bu tarife de mini sunum şekli çok yakışıyor! Shot bardakları veya dekoratif çay bardaklarının içinde muhteşem durdular, her gören önce görüntüsüne sonra tadına mest oluyor. Beğeni garantili bir tatlı olacağından hiç şüpheniz olmasın.




Tarifte bitter ve sütlü çikolatalı mousse aynı yöntemlerde pişiriliyor, sadece üçer malzeme ile enfes bir dokuya sahip oluyorlar! Ve harika kıvamlarını içerdikleri çırpılmış yumurta beyazına borçlular.. Beyaz çikolatalının ise tadını hafifleştirmek için çırpılmış krema ekleniyor, renginin beyaz olabilmesi için ise yumurta sarısı benmari usulü rengi açılana kadar pişirilerek çırpılıyor. Ara katlarda buzdolabında soğutmanız gereken süreç dışında püf noktası olmayan fakat ne kadar kaliteli çikolata kullanırsanız o kadar leziz olacağını unutmamanız gereken pratik mi pratik bir tatlı.



Ev davetlerinizde, arkadaş sohbetlerinizde, doğumgünleri veya düzenlediğiniz partiler için "ne pişirsem de, hem göz doldursa hem damak şaşırtsa" diyorsanız mutlaka ama mutlaka yapmalısınız!

Hele çikolatakolikseniz; burda zaman kaybettiğiniz kabahat, acilen pişirerek tadına varmalısınız! :)



 

Üç Çikolatalı Mousse




Hazırlık: 30 dk. | Pişirme: Yok | Sonuç: 10 Kişilik | Zorluk: 


Not: Yaklaşık 10 küçük shot bardağı çıkıyor.

Bitter Çikolatalı Katman için Malzemeler


  • 75 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 13 gr (1 yemek kaşığı) esmer şeker
  • 2 adet yumurta (sarısı ile beyazı ayrılmış)

Yapılışı


  1. Bitter çikolata ve şekeri ısıya dayanıklı bir kaba koyun ve ister benmari usulü ister mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp karıştırmak suretiyle eritin.
  2. Eridikten sonra içine yumurta sarılarını ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.
  3. Bir çırpma kabında yumurta beyazlarını köpük köpük olduktan sonra kabarıp sertleşene kadar çırpın. (Kabı eğdiğinizde akmayan sert bir kıvamı olmalı)
  4. Çikolatalı karışımın içine yumurta beyazını ekleyin ve spatula ile alttan yukarı doğru katlayarak karıştırın. (Fazla karıştırmayın sulanmasın)
  5. Bir krema sıkma torbası yardımıyla (yoksa kaşıkla) bardaklarınızın 1/3 üne bölüştürün
  6. Bardakları hemen buzdolabına koyun,diğer katı hazırlayana kadar soğuması gerekiyor.
  7. Ben her kat sonunda kullandığım alet, kap kacakları elimde yıkıyorum kuruluyorum ve yine aynılarını kullanıyorum böylece daha pratik oluyor ve az bulaşık çıkıyor :)

Sütlü Çikolatalı Katman için Malzemeler


  • 75 gr sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 7 gr (1/2 yemek kaşığı) esmer şeker
  • 2 adet yumurta (sarısı ile beyazı ayrılmış)

Yapılışı


  1. Sütlü çikolata ve şekeri ısıya dayanıklı bir kaba koyun ve ister benmari usulü ister mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp karıştırmak suretiyle eritin.
  2. Eridikten sonra içine yumurta sarılarını ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.
  3. Bir çırpma kabında yumurta beyazlarını köpük köpük olduktan sonra kabarıp sertleşene kadar çırpın. (Kabı eğdiğinizde akmayan sert bir kıvamı olmalı)
  4. Çikolatalı karışımın içine yumurta beyazını ekleyin ve spatula ile alttan yukarı doğru katlayarak karıştırın. (Fazla karıştırmayın sulanmasın)
  5. Buzdolabından bardakları çıkartın ve bir krema sıkma torbası yardımıyla bardaklarınızın yarısına sıkın. (Üstte mutlaka beyaz mousse için eşit miktarda yer bırakın)
  6. Bardakları hemen buzdolabına koyun,diğer katı hazırlayana kadar soğuması gerekiyor.

Beyaz Çikolatalı Katman için Malzemeler


  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı soğuk su
  • 2 tatlı kaşığı esmer şeker
  • 150 gr beyaz çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 250 ml (1 su bardağı) krema (oda sıcaklığında)

Yapılışı


  1. Beyaz çikolatayı mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle veya benmari usulü eritin. Eridikten sonra kenarda bekletin.
  2. Isıya dayanıklı bir kaseye yumurta sarısı, şeker ve suyu koyun. Bu kasenin üzerinde oturabileceği büyüklükte bir ufak boy tencerenin 1/4 üne su koyun ve ocakta kısık ateşte ısınmasını bekleyin. Sonra kaseyi üzerine oturtun ve yaklaşık 10 dakika kısık ateşte çırpma teli ile hiç durmadan çırpın. Yumurta sarısının rengi açılacak, kremsi bir kıvam alacak.
  3. 10 dakika sonunda ocaktan alın ve 5 dakika daha çırpmaya devam edin.
  4. Kremayı ise aynı bir çırpma kabında kabarıp sertleşene kadar çırpın.
  5. Krema ve yumurta sarısını çırpma teli ile karıştırın ve en son beyaz çikolatayı da ekleyin. Spatula ile güzelce karıştırdıktan sonra buzdolabından bardakları çıkartın ve tepeleme doldurun.
  6. Artanı ise ayrı kaselere paylaştırabilirsiniz.
  7. Ve üç çikolatalı mousse'larınız hazır. Buzdolabında yaklaşık 3 gün muhafaza edebilirsiniz. 


Bon Appétit!

16 yorum

  1. Ellerinize sağlık. Sakıncası yoksa sorularım olacak. Şekerle yumurta sarısını birlikte çırpıp benmari usulü eriyen çikolatanın içerisine koysak fark eder mi? Bir de ocaktaki çikolatanın içinde ne kadar bekletilmeli yumurta? Geleneksel tarifte yumurtalar pişirilmiyor sanırım. Bu sizce sağlıklı mı? Yumurta akını da çırpıyoruz pişirmiyoruz bunun da sağlık açısından zararı var mıdır? Kafamda deli sorular😊 Biraz uzun oldu;ama yanıtlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette içinize hiç sinmiyorsa sarısını şekerle birlikte benmari usulü (beyaz çikolata katmanında olduğu gibi) yapabilirsiniz. Ocaktaki çikolata derken? Ocakta çikolata bekletilmiyor, ben mi yanlış anladım? Evet genelde mousse tariflerinde yumurta çiğ kullanılıyor. Yıllardır yapıyorum, aldığım yumurtanın tazeliğine dikkat ediyorum onun dışında da çiğ olması fikri beni hiç rahatsız etmiyor. Tadına da etkisi yok yumurtanın, mümkün değil hatta içinde yumurta olduğunu anlayabilmeniz yaparsanız bana hak vereceksiniz mutlaka :) Çırpılmış yumurta beyazı mousse a gereken köpük köpük kıvamı veren malzeme olduğu için elememiz mümkün değil. Dilerim aydınlatabilmişimdir, başka sorunuz varsa da seve seve yanıtlarım ne demek :)

      Sil
  2. Ocakta derken benmari usulünü kastetmiştim😊 Uzuuun sorularıma verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler💐 Kendimden dileğim daha fazla sorum olmaması mümkünse:) Gayet güzel cevapladınız.

    YanıtlaSil
  3. Bu da çok pratik ve çikolatalı olduğu için favorilerime ekledim 😘😍 teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denerseniz şimdiden afiyet olsun, gerçekten de harika oluyor :)

      Sil
  4. damla hanım sizin kullandığınız çikolatalar çok güzel görünüyor, markası nedir acaba :)

    YanıtlaSil
  5. Damla hanım merhaba beyaz kısım için kullandığınız krema çiğ krema değil mi

    YanıtlaSil
  6. En sonuncu katmana beyaz cikolata yerine sütlü çikolata eklesem olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur, ama iki çikolatalı mousse olur :))

      Sil
  7. Iyi akşamlar Damla hanım. Beyaz ve sütlu mousse hiç denemedim. Çok az farklı belçika usulu bir tarifle biter çikolatalı senelerdir yaptıyorum. Ufak bir sorum olacaktı..Beyaz çikolotadakı 10dak çırmpa methodu el mikseriyle çırpsak olurmu? Evet ise, kaç dakika?Tarifiniz her tarifleriniz gibi mükemmel ve orijinal ve aşk dolu sunumkarinza bayılıyorummm🤗🤗🤗😙 selamlar Belçikadan Melike

    YanıtlaSil
  8. Yumurtaların çiğ kalması dışinda aklimı kurcalayan hiçbir şey yok. Islak kek ve oreolu brownie tarifiniz dehşet ötesi.

    YanıtlaSil
  9. esmer şeker yerine beyaz şeker kullanırsak sorun olur mu

    YanıtlaSil
  10. Beyaz katman için 1 yumurta sarısı kullansam olurmu acaba

    YanıtlaSil
  11. Herzaman bu tarifi çok beğenerek yaparım ama yumurtam 1 tane kalmış🙃

    YanıtlaSil

Başa Dön