ÇİKOLATALI PAY


Meyveli tatlılarla çok arası olmayan ama çikolata düşkünü benim için adeta bir hazine tadında bu pay.. Kıyır kıyır tereyağlı pay hamurunun brownie'msi çikolatalı dolgusu ile birleşiminden bir efsane doğdu, lezzetine doyamadık! :)








Bu tarifin pratik olması için çok çaba harcadım, malzemeleri ve pişirme süresini minimuma indirdim ve ortaya böylesine kolay bir tariften inanması zor lezzette bir tatlı çıktı. Bir kere öncelikle pay hamurunun hazırlanması vakit almıyor, kalıba döşeyip bir kenarda bekletiyorsunuz.. O esnada çikolatalı dolgusunu hazır edip içine döküp hep birlikte pişiriyorsunuz, bu kadar. Yani normalde yapıldığı gibi pay hamurunun ağırlıklarla bir ön pişirmeden geçmesi söz konusu değil.. Dolayısıyla vakti dar ama canı tatlı çeken bünyeler için birebir! :) üstelik şık görünümü de cabası.. Fırında ısıyla birlikte değişime uğramayan bir tatlı. Fırına nasıl koyuyorsanız öyle çıkıyor sanki, çıkardıktan 5 dakika sonra eşim pişmiş halinin düzgünlüğüne öyle şaşırdı ki çiğ zannetti. :)



Çiğ hali dahi ağız sulandıran bu pay'ın üzerindeki şeritleri tamamen spontan olarak gelişti benim için. Kalıba pay hamurunu yayıp üzerine çikolatasını da koyduktan sonra tam fırına verecekken gözüm tezgahtaki artan bir parça hamura ilişince süslemek geldi içimden.. Ve çok sevdim! Siz de dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz artan hamurunuzu, ya da hiç üzerine şeritler dizmeden de fırına verebilirsiniz. Her şekilde şahane! Çırpılmış krema ile servis edilmesi önerilse de ben sade halini daha çok sevdim sanırım.


Sevdiklerinizi, kendinizi ödüllendirmek, mutlu hissetmek için 1 saatiniz varsa bu çikolatalı payı pişirmekle değerlendirmek hiç fena fikir değil, bir çatal sonra bana teşekkürlerinizi ileteceğinize eminim! :)



Çikolatalı Pay


Pay Hamuru için Malzemeler


  • 175 gr (1 + 1/4 su bardağı) un
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 75 gr (1/3 su bardağı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
  • 4-5 yemek kaşığı soğuk su (önce 4 yemek kaşığı koyun, hamur kesinlikle toparlanmayacak gibiyse 5. yi ekleyebilirsiniz)

Yapılışı


  1. Bir çırpma kabında un, tuz ve pudra şekerini harmanlayın.
  2. Küp küp kesilmiş soğuk tereyağını da ekleyin ve çırpıcınızın hamur pedal aparatı ile (yoksa elinizle, parmak uçlarınızla) tereyağını hamura yedirene kadar karıştırın, kum kıvamında olacak. (Bu işlemi blenderda da yapabilirsiniz)
  3. Soğuk suyu da ekleyin ve hamur toparlayana kadar karıştırıp toparlandıktan sonra unlu bir tezgaha alıp merdane ile açın.
  4. Yaklaşık 24 cm'lik bir tart kalıbına hamuru yerleştirin, fazlalıkları üzerinden merdane geçerek alın. Buzdolabına koyun ve çikolatalı dolguyu hazırlayalım.

Çikolatalı Dolgu için Malzemeler


  • 112 gr (1/2 su bardağı) tereyağ (erimiş)
  • 70 gr un
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 2 adet yumurta
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker
  • 175 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Bitter çikolata parçalarını ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin. (Benmari usulü kaynayan suyun buharı ile de eritebilirsiniz)
  3. Çikolataların içine şeker ve yumurtaları da teker teker ekleyip hafifçe çırpma teli ile karıştırın.
  4. Erimiş tereyağını ve vanilyayı da ekleyip çırptıktan sonra en son unu ekleyin ve sadece karışana kadar çırpın.
  5. Buzdolabından tart kalıbınızı çıkartın hamurun içine bu karışımı dökün.
  6. Dilerseniz tezgahtaki artan hamurdan açıp şeritler keserek payın üzerini süsleyebilirsiniz.
  7. Şimdi fırına verin ve yaklaşık 45-50 dakika çikolatalı kısmı katılaşıp pay çok hafif pembeleşene kadar pişirin.
  8. Çıkardıktan sonra oda sıcaklığında soğutun ve dilerseniz çırpılmış krema ile servis edin. 


Bon Appétit!






 Paula Deen'in tarifinden ilham alınarak yapılmıştır.

10 yorum

  1. Altı çıkmayan kalıplardan tart nasıl kolay bir şekilde çıkar ben beceremedim 😞 soğumasını da bekledim ama olmadı şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı çıkmıyorsa kolay çıkması mümkün değil maalesef, içindeyken dilimleyerek servis edebilirsiniz.

      Sil
  2. Hamuru ve dolgusunu hazırlayıp ertesi gün pişirsek olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ben de tarifi denedim fakat tart kismi oldukca sert oldu, biskuvi gibi.Hatta fazla kurutmayayim diye sadece 25 dk.firinda tuttum.Bir seyi yanlis yaptim ama neyi:)Acaba zaten sert bir dokusu mu olmali tattigimizda?Blogunuz harika,calismalarinizda basarilar dilerim!sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tart kısmı derken tabanını mı yoksa brownie harcını mı kastediyorsunuz? Taban kısmının sert olmasının imkanı yok çünkü brownie harcı ile birlikte pişiyor ve yumuşak kalıyor böylece. (Bir ön pişirme yok) brownie kısmının sert olması için ise ya malzemelerden tereyağını koymamış olmanız gerekiyor ya da kullandığınız kalıbın tarifte belirttiğimden daha büyük ebatlara sahip olması gerekiyor. Tarife birebir uyduğunuz takdirde sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum. Dilerim yardımcı olabilmişimdir, sevgiler.

      Sil
  4. merhaba, çoğu tarifini denemem ragmen ilk defa bunda zorlandım, hamur kalıba nekdr açsamda küçük geldi ve en son borcama sıgdırabildiğim için ona geçirmek zorunda kaldım, üzerini süslemek için ise hiç artmadı 😟 üstelik bütün ölçülere sadık kaldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kullandığınız kalıp aynı tarifte belirttiğim ölçülerde miydi? Öyleyse hamurdan artmış olması gerekirdi, ama artmamışsa da canınız sağolsun, olabilir, tatlının kıvamı lezzetiyle alakalı bir sorun olmadığı sürece bu küçük bir ayrıntı olarak kalıyor sadece. Birdahakine daha küçük bir kalıpta pişirmenizi öneririm, sevgiler :-)

      Sil
  5. Tart kalıbımın altı çıkmıyor.Tabanına yağlı kağıt koyup kenarlarını yağlasam sizce bir sıkıntı yaşar mıyım? Tarifi denemek istiyorum fakat size sormak istedim.

    YanıtlaSil

Başa Dön