LİMONLU TART


Limonseverlere müjde gibi bir tarifle geldim. :) Mevsimin en güzel en hafif lezzetlerinden birisi.. Ağızda dağılan, mis gibi tereyağ kokan şekerli tart hamurunun bol limonlu kremayla birleşiminden doğan limonlu tart. Her lokmada insanın içini serinleten ve coşkunluk veren tam bir yaz tatlısı!






Genellikle rastladığımız limonlu tart tariflerinde hamur önceden pişer, "lemon curd" ayrıca ocakta bişer, tart kalıbının içine dökülür ve buzdolabında sertleşmeye bırakılır. Böylesi de nefis olsa da ben sıvı krema içeren limon kreması hazırlayıp fırında sertleşene kadar pişirmeyi tercih ediyorum galiba. Limonlu dolgu kısmı çok daha hafif, rengi de pastel sarı oluyor. Böyle bir tarife denk gelince de denemeden duramadım, hayatımın en mükemmel limonlu tartını pişirmiş oldum böylece! Normalde limon kremalarında rastlanan şikayet edilen o yumurta kokusundan eser yok.. Buram buram limon hissediyor, limona doyuyorsunuz. Yok aslında, aksine bu lezzete doyulmuyor! :)



Tart pişirmekten çoğumuzun gözü başta korksa da kolları sıvadıktan sonrası çok kolay. "Sana kolay" demeyin, emin olun hamura bulaşmak kadar keyiflisi yok.. Hamuru hazırladıktan sonra tart kalıbına döşemesi de ayrı terapi.. Ah bir kez fırına girdi mi evi kaplar tereyağlı şeker kokusu.. Bir de limon işin içine girdi mi kokular karışır birbirine, limon baskın gelir en sonunda, dakika saydırır pişirene, lezzetine varmak için..



Hayat size limon verirse.. :) önce "ev yapımı limonata" mı sonra da şüphesiz bu tarifi yapın ve bu lezzetin tadına benim için de varın olur mu?



Limonlu Tart


Tart Hamuru için Malzemeler


  • 225 gr (1 buçuk su bardağı) un
  • 125 gr (1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı) tereyağ (küp küp kesilmiş ve soğuk)
  • 80 gr (1/2 su bardağı) pudra şekeri
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı soğuk su
  • Kuru nohut veya mercimek

Yapılışı


  1. Bir kasede yumurta sarısı ve suyu karıştırın.
  2. Bir mutfak robotunda veya çırpma kabında(pedal aparatıyla) un ve pudra şekerini birlikte harmanlayın. İçine küp küp kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin ve tereyağını hamura yedirip kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
  3. Sıvı karışımı içine ekleyin ve hamur haline gelince tezgaha alıp top haline getirin ve streç filme sararak buzdolabında 1 saat bekletin.
  4. 1 saatin sonunda önce fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  5. Hamuru çıkartın ve unlu tezgahın üzerinde unlu merdane ile fazla vakit kaybetmeden açın. Hamur yumuşadıkça dağılma riski artacaktır. Tart kalıbınızdan biraz büyük bir şekilde açtıktan sonra merdanenize hamuru dolayın ve yaklaşık 27 cm'lik tart kalıbınızın üzerine yavaşça yayarak oturtun. Tart kalıbının heryerinin hamurla döşendiğinden emin olduktan sonra fazlalığı atmak için kalıbın üzerinden merdane ile geçin. Bu esnada kırılmalar olabilir, hiç endişelenmeyin, artan hamurdan eksik yerlere yamalar yapın. Artan hamurla küçük tartölet kalıplarına da hamur döşeyebilirsiniz.
  6. Bir çatalı hamurun içine ve kenarlarına batırarak delikler açın ve yaklaşık 30 dakika buzdolabında bekletin.
  7. Buzdolabından çıkarır çıkarmaz içine tart kalıbından biraz daha büyük bir parça alüminyum folyo(veya yağlı kağıt) serip her tarafına yayılacak şekilde kuru nohut (veya mercimek) yerleştirin, kenardan sarkan folyoyu içeri doğru kapatın ve fırına verin. Bu ağırlık ile pişirme yöntemini, hamurun pişerken kabarmaması için uyguluyoruz.
  8. Fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
  9. Çıkartıp içindeki alüminyum folyoyu kaldırın ve 10 dakika daha fırına verin.
  10. Fırından çıkartın ve fırının derecesini 140'a düşürün. Bu esnada limon kremasını hazırlıyoruz.

Limon Kreması için Malzemeler


  • 250 gr (1 su bardağı) krema
  • 2 adet yumurta
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 110 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 125 gr (1/2 su bardağı) limon suyu

Yapılışı


  1. Orta boy bir kapta krema, yumurtalar, toz şeker ve limon suyunu pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpma teliyle karıştırın.
  2. Başka bir kaseye süzerek karışımı dökün.
  3. Ve karışımı tart kalıbının içine dökerek fırına verin.
  4. Fırında yaklaşık 30-35 dakika krema kısmı sertleşene kadar pişirin.
  5. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına verin.
  6. İyice soğuduktan sonra pudra şekeri serpiştirerek servis edebilirsiniz. 

Bon Appétit!







Donna Hay 'in tarifinden uyarlanmıştır.

27 yorum

  1. Merhaba, hiç tart pişirmedim, açıkçası becerebileceğime inanmıyorum ama o kadar güzel gözüküyor ve öyle detaylı açıklamışsınız ki, denemeye karar verdim. Umarım başarırım :) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben becereceğinize eminim! Ve herşey tecrübe ede ede güzelleşiyor, kendinize güvenin mutfağa bu amaçla girin, gerisi gelecektir. Çok sevgiler :)

      Sil
  2. Çok fazla yumurta tadı geliyor o yüzden biraz garip bir tadı oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz yumurta hassasiyeti olan tanıdıklarım dahi asla yumurta kokusu almadıklarını söylediler içerdiği kremadan dolayı. O halde birdahakine vanilya eklemesi yapabilirsiniz.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. İlk defa tart yaptım ve fena olmadi piserken hamur biraz çekti ama yine de guzel oldu benim merak ettiğim limon suyu yerine ayni miktar çilek suyu koysak nasil olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamur yeterince dolapta beklemediyse çekme gerçekleşir, birdahakine bekleme sürelerine dikkat edelim :-) çilek suyu denemediğim için birşey diyemem ama bence hiç fena fikir değil! Denerseniz sonuçtan haberdar olmak isterim. Sevgiler :-)

      Sil
  5. Artan hamuru buzluga koymuştum evden getirdigim ve ezildiği için suyunu çıkarıp dondurdugum cileklerde var hafta sonu dener sonucu paylasirim bende merak ediyorum ☺☺

    YanıtlaSil
  6. Tariflerinizi instagramdan takip ediyorum. Bir avukat olarak sayenizde adliyeden cok mutfaktayim=) her sayfaniza baktigimda kendimi malzeme alisverisi ardindan mutfakta buluyorum. Bu tarifi de sevdigim misafirlerim icin deneyecegim.. bu guzel tarif ve pozitif enerjiniz icin cok tesekkur ederiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ne pozitif sözler.. Çok teşekkür ederim! Mutfak aşkı hakim demek ki içinizde, ne mutlu bize.. Çok teşekkür ediyorum, ellerinize sağlık kucak dolusu sevgilerimle :-)

      Sil
  7. Damla hanım alüminyum folyo yok evde mercimek yerine tartın içine fırına girebilen kase koysak olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok olmaz maalesef, kuru bakliyat alüminyum folyoda veya yağlı kağıt içinde ağırlık olarak konularak ön pişirme yapılabilir ancak.

      Sil
  8. Ya tüm tariflerinizi severek yapmaya çalışıyorum..eşimi gönderip alüminyum folyo bile aldırdım.Ama söylediğiniz süre yi 10 dakika aştığı halde krema kısmı hala sertleşmedi ve kenarından bıçakla sertleşip sertleşmediğine bakarken tadına da baktım yukarıda arkadaşın dediği gibi limon ve yumurta tadı o kadar yoğun ki..ayrıca sizde olduğu gibi sarı renk olmadı kremam beyaz oldu..ben nerde yanlış yaptım acaba???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle kremanızın açık renk olması sorun teşkil etmez krema içerdiği için ve yumurtalarınız açık renk ise renk sapsarı olmayabilir. Eğer ki tarifte belirttiğim kalıptan daha küçük bir kalıp kullandıysanız pişirme süresi mutlaka uzayacaktır. Yumurta kokusu ise yumurtanın pişmesinden kaynaklı olur, soğuduktan sonra da koku gelmeye devam ettiyse birdahakine denerseniz vanilya eklemesi yapabilirsiniz. Ama size şüphesiz kesinlikle bu tarifte yumurta kokusu olmaması gerektiğini söyleyebilirim. Tarife harfiyen uyarak tekrar denemenizi öneririm, nefis bir lezzet:-) sevgiler

      Sil
  9. Alüminyum folyo yerine yağlı kağıt kullanıyorum, bu tarifi de denedim sonuç harika oldu :)))

    YanıtlaSil
  10. Az önce denedim. Tart 3 defa pişince kenar kısımlar kahverengiye döndü. Kremam da oldukça sarı ve üstünde fırın sütlaç gibi Yanıklar var normal midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırınınız biraz kuvvetli sanırım oldukça kızarmış bir tart hamuru ve kremada yanıklarla çıkardığına göre.

      Sil
  11. Benim hamur neden yapış yapis oldu tii tam koydum merdaneyle açmak bi yana yerinden zor kaldirp ellermle yaydim :( ben nerde yanlis yaptim 🤔

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, tarifteki ölçüleriniz aynı ama gramajları farklı yazıyor bardak ölçüleri mi farklı?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba! Tarifi bugün denedim limonlu tart daha önce yememiştim ilk ve son oldu bu aşırı limonlu ekşi gb bi kreması var limonu çok sevmeyenlere asla tavsiye etmem yumurtanın ne tadı ne kokusu var ama limon geniz yakan cinsten bunun yerine çilekli ve muzlu tartı tavsiye ederim herkese

    YanıtlaSil
  14. Damla Hanım merhaba ben de denedim ve kremasındaki yumurta kokusunun rahatsız edici olduğunu soylediler. Kremada hem 2 tumurta ve 3 yumurta sarısı yazıyor yani toplam 5 yumurta 3ünün sarısı 2si aklarıyla beraber değil mi?

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,kremasında o kadar yoğun yumurta kokusu olduki, bukadar yumurta koymaya gerek varmıydı acaba? diye düşünmeden edemedim.

    YanıtlaSil
  16. o kadar kötü bir tarif ki.. emeklerime mi yanayım, giden tonla malzemeye mi, arkadaşıma doğum günü pastası olarak yapıp kimsenin elini sürmemesine ve rezil olduğuma mı.. o kadar yumurta konmayacağını bilmeliydim ama vardır bir bildiğiniz dedim. ben yandım siz yanmayın, tatlı omlet tadında bir şey oluyor.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba limonlu cheesecakeinizi hep yapıyorum hiç koku olmadı süper bir tarif...
    Bu tarifteki hamuru yapıp ertesi gün pişirsek olur mu? Bir gece dolapta bekler herhalde değil mi? TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  18. Tarif harika... asla limon konusu yok 200 gr lık krema kullandım o medenle 2 yumurta ve 2 yumurta sarısı kullandım
    Hamuru kalıba yaydıktan sonra dolaba koymayı unuttum ve 170 ten 140 a düşürmeyi unuttum yoğunluktan
    Çok iyi deldim o nedenle nohuta gerek de kalmadı yanlar da dahil deldim.hafif kızarması dışında ki bem severim ve benim unutkanlığımdan...
    Teşekkürler süper bir tarif...

    YanıtlaSil

Başa Dön