İNCİRLİ TAVA KEKİ


İncirlerin son demlerindeyken yoğurtlu, limonlu, hafif mi hafif bir kek çırptım.. Döküm tavam kullanılmayı beklerken bu kekle değerlendireyim dedim; içine bi güzel hamuru döşeyip üzerine de incirleri dizdim..

Pamuk oldu pamuk! O incirlerin karamelize oluşu, yumuşacık süt kokan kekle birleşince ne mutlu etti bugün.





Tavada pişirdim diye illa döküm tava arayıp bulmanıza gerek yok elbet.. Yuvarlak kelepçeli 24-26 cm'lik kalıbınızda da pişirebilirsiniz, hiç farkı yok lezzette. Benim için döküm tavanın görünüşü pek karizmatik olduğu için, incirli kekle sunumu çok şık geliyor gözüme. Şimdi aklımda bir de kocaman çikolata parçalı kurabiye var yine döküm tavada pişecek, dilim dilim servis edilecek.. :) hayali bile güzel!




Neyse konuyu da kafanızı da dağıtmayayım, ve nefis incirli kekimize geri döneyim :) çok püf noktası olmayan, fazlasıyla basit, herkesin evinde olabilecek malzemelerle yapılabilen şahane bi kek oldu bu. Çok kabarmıyor, ince oluyor, zaten kabarırsa incirleri de kabarırken içine alır dolayısıyla böyle bir görünüm elde edemezsiniz. Ve kısacık bir sürede de pişiyor! Daha ne olsun?


Mis gibi tazecik incirler hala manav tezgahlarını süslerken bu kekle mutlaka değerlendirmelisiniz! Yanında bir demli çay içerken de beni içinizden şöyle bir geçirseniz yeter.. :)

İncirli Tava Keki


Malzemeler


  • 140 gr (1 su bardağı) un
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limonun rendesi
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 120 gr (1/2 su bardağı) yoğurt
  • 500 gr incir (ortadan ikiye bölünmüş)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 26 cm'lik döküm tavanızı (veya yuvarlak kelepçeli kek kalıbı da olur) yumuşak tereyağ ile yağlayın.
  3. Bir kasede un, kabartma tozu ve karbonatı harmanlayın.
  4. Bir çırpma kabında yumuşamış tereyağ, limon rendesi ve şekeri birkaç dakika çırpın.
  5. İçine yumurtayı ekleyin çırpın.
  6. Yoğurt ve vanilyayı ekleyip karışana kadar çırpın ve kuru karışımı da içine ekleyip sadece karışana kadar çırpıp durdurun.
  7. Tavanızın içine hamuru döküp düzleyin.
  8. Üzerine incirleri kesik tarafı yukarı bakacak şekilde dizin.
  9. Fırına verin ve yaklaşık 35 dakika pişirin. 

Bon Appétit! 







Diethood adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

5 yorum

  1. Merhabalar:) tariflerinizi,paylaşımlarınızı,renkli sunımlarınızı ve o tarifleri veriş tarzınızdaki tatlılığı okuyarak pastaların kokusunu ve tadını almış kadar oluyorum
    Ama merak ettiğim bir şey var bu tariflerinizde kullanmış olduğunuz ölçüleri de(örneğin su bardağı dediğiniz, normal bildiğimiz 200 ml lik su bardakları mı oluyor ) fotolarla paylaşsanız pek daha bi güzel olur sanki:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su bardağım 230 ml'lik cup ölçüsü. Ama ben genellikle tartarak gramajlarla hazırlıyorum herşeyi en garanti sonucu elde etmek için. Sevgiler :)

      Sil
  2. Bu tarifi fırında da yapabilirmiyiz acaba? Bu arada ellerinize sağlık incirle aram olmamasına rağmen o kadar lezzetli gözüküyor ki deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette fırında da yapabilirsiniz. :) çok teşekkürler

      Sil
  3. Merhaba Damy bunu ocakta yapabilirmiyim yapabilirsem basil pisirmeliyim döküm tavamin kapağı yok uygun kapakta bulamadim o yüzden soruyorum:)

    YanıtlaSil

Başa Dön