ÇİLEKLİ PAMUK MUFFIN


Dışı kıtır kıtır, bi ısırıkta bulut kadar yumuşacık çilek parçacıklı mini kekler pişti.. Evde hakim olan karamelize çilek kokusu ve damağımda kalan dördüncü kekin lezzetiyle yazıyorum bu satırları.. Bu kek hayatımda pişirdiklerim ve yediklerim arasında en iyi 3'e şüphesiz girer!

Bir lokmadan sonra durduramıyorsunuz kendinizi, öyle hafif ki tüm tepsiyi yesem yine kesmez hissiyatı oluyor insanda. :) dışındaki mest eden şekerli tat ve kıtırlık, üzerine tam fırına vermeden önce serpilen esmer şeker sayesinde. Esmer şeker bu keke çok yakışıyor! Kekin kendisi fazla şekerli olmadığı için şekerli kabuğuyla birbirini nefis tamamlıyor.






Çoğu muffin tarifinin aksine bu kekte az tereyağ ve çok az yumurta var. Bu yumuşacık, dokunmaya kıyamadığınız dokusunu ise içerdiği fazla miktarda yoğurda borçlu! Dolayısıyla kalorisi de yüksek değil, besleyiciliği de var. Tam bir yaz lezzeti. Pişirip buzdolabına atıp, çıkartıp ısıtıp yemelik. İster kahvaltı, ister çay saatleri, ister çocuklara bir bardak sütün yanına vermelik.




İnsan bir keke ilk tadışta aşık olur mu? İnanın oldum. :) Bu tarifi yavaş yavaş çıkmaya başlayan diğer yaz meyveleriyle de deneyeceğim, şeftaliden kayısıya böğürtlenden karaduta hepsiyle de ne güzel olur kimbilir.. Hepsiyle ayrı lezzet cümbüşü!




Sizi de bir lokmada şaşırtacak ve kendisini çook sevdirecek bir tarife hazır mısınız? Haftada en az bir kere pişireceğinizden ve tadan herkesten beğeni toplayacağından çok eminim! O halde bi koşu manavdan alınsın çilekler; hayatınızın en güzel muffin'iniz bir tarif uzağınızda. :) evinizi saran kokusu huzurunuzu katlasın..


Çilekli Pamuk Muffin

Hazırlık: 15 dk. | Pişirme: 15 dk. | Sonuç: 12 Adet | Zorluk: 

Malzemeler


  • 280 gr (2 su bardağı) un
  • 1 yemek kaşığı un (çilekleri unlamak için)
  • 4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 8 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 56 gr (1/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 60 gr (1/4 su bardağı) zeytinyağı
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 240 gr (1 su bardağı) yoğurt
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 1 + 3/4 su bardağı çilek (küp küp doğranmış)
  • 40 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker (keklerin üzerine serpmek için)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Fırının tam orta rafına bir ızgara koyun.
  3. 12'li muffin kalıbınızın içine aynı boyda muffin kağıtları yerleştirin.
  4. Bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu harmanlayın.
  5. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve vanilyayı karıştırın.
  6. Bir çırpma kabında ise (varsa makinanızın pedal aparatıyla) tereyağ, sıvıyağ ve şekeri bir iki dakika çırpın. İçine yoğurtlu karışımı ekleyin, pürüzsüz olana kadar çırpın.(bu esnada karışım kesilebilir, paniklemeyin.)
  7. En son unlu karışımı ekleyin ve fazla çırpmayın. (Sadece birbirine karışıp hamur haline gelene kadar)
  8. Bir kasede küp küp kestiğiniz çilekleri 1 yemek kaşığı una bulayıp hamura ekleyin ve çok yavaşça karıştırın. (Spatula ile karıştırabilirsiniz) Hamura karışır karışmaz durdurun ve bir dondurma kaşığı ile muffin kağıtlarına bölüştürün. (Üzerlerinde çok çok az kabarma payı bırakın) 
  9. Fırına vermeden esmer şekeri üzerlerine serpiştirin.
  10. Fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. 

Bon Appétit! 

The Denver Housewife sitesinden uyarlanmıştır.


81 yorum

  1. Hemen yaptım enfes oldu :)Tarif için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun, sevgilerimle.

      Sil
    2. Merhaba tarif çok güzel çok beğendim sadece 20 dakikada pişti. Teşekkürler sevgiler ☺

      Sil
  2. Merhaba,
    200 derece fırında 20 dakikada üstleri nar gibi kızardı ama içleri ve alt kısımları fazla yumuşak kaldı. (Aslında çiğ değil ama fazla yumuşak). Daha önemlisi un kokusu var yerken. Acaba nerede yanlış yapmış olabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten fazlasıyla yumuşak oluyorlar. Un kokusu konusunda birşey diyemeyeceğim, açıkçası ilk kez böyle bir şikayet duyuyorum. Birdahakine şeker oranını arttırabilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  3. Yine enfes görünen bir tarif!! Denemek için haftasonunu nasıl bekleyeceğim ben şimdi? :) Bu ölçülerle 12 muffin çıkıyor değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Evet :) çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. mükemmel görünüyor hemen denemek istiyorum
    harika bir sayfa daha önce nasıl keşfetmemişim
    sevgiler ve çilek kokulu öpücükler sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) çilek kokulu öpücüğünüzü de seve seve aldım. Sevgilerimle

      Sil
  5. Merhaba,
    Bu tarifinizi de denedim ama 20' da bile çiğ kaldı, üstü çok güzel pişti. dereceyi düşürüp , , üst ızgarayı kapatıp biraz daha pişirdim sonuç değişmedi. Soğuduktan sonra mikrodalgada 20 saniye daha pişirdim yarısını da parça çikolatalı yapmıştım tadı harika oldu. Meyveli de çikolatalı da çok başarılı oldu. Bir sonraki denememde süre ve derece konusunda fikriniz var mı?
    Bu harika görseller ve başarılı tarifler için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırının gücüne göre değişebiliyor bazen pişme süreleri. İçinin çiğ kaldığını zannetmiş de olabilirsiniz çünkü çilek sulanıp karamelize olduğu için biraz keki de yumuşatıyor ve sulandırıyor. Afiyetler olsun :)

      Sil
  6. Denediğim her tarifiniz başarılı oldu bu hariç nedeni ise çileklerin fazla sulu olmasıydı 😞 tekrar yaptiğimda üşenmek yok ☺

    YanıtlaSil
  7. Denediğim her tarifiniz başarılı oldu bu hariç nedeni ise çileklerin fazla sulu olmasıydı 😞 tekrar yaptiğimda üşenmek yok ☺

    YanıtlaSil
  8. Süper hafif, lezzetli bir kek oldu. Hiç 200 derecede kek pişireceğimi düşünmezdim. Yukarıda çilek için yorum yapan arkadaşlara önerim, çilekleri dilimledikten sonra kağıt havlu ile kurulayıp unlamaları. Harika tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum ama çok yorgundum ve üşendim ☺☺

      Sil
    2. Afiyetler olsun. Evet tarifte belirttiğim gibi unla harmanlanmaları önemli. Sevgilerimle :)

      Sil
  9. Ortası epey çöktüğü için çiğ kaldığını düşünüyorum. Kenarları gayet güzeldi. Çok hafif ve çok lezzetli. Bir de düzgün pişirebilirsem olay olacak. Fırınım oldukça güçlü pişiriyor. 180 derecede 30' pişirmeyi düşünüyorum. Tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. ben hiç bi sitede bu kadar güzel tarif deneyip yapmadım.laove you damy :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper, afiyetler olsun kocaman öpücükler :)

      Sil
  11. uzun zamandır denemek istiyordum tarifinizi.Bugün denedim sonuç mükemmel ancak sadece 3 tane yiyebildim o da diyeti bozup.Geriye kalan 9 keki dayanamayacağım için misafirliğe götürdüm.Onlar da tarif istediler çok beğendiler.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika! Evet öylesine hafif ki insan hepsini bitirebileceğine dahi inanabiliyor :) afiyetler olsun, sevgilerimle :)

      Sil
  12. uzun zamandır denemek istiyordum tarifinizi.Bugün denedim sonuç mükemmel ancak sadece 3 tane yiyebildim o da diyeti bozup.Geriye kalan 9 keki dayanamayacağım için misafirliğe götürdüm.Onlar da tarif istediler çok beğendiler.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Tarif icin tesekkur ederim.yalniz benim kek harcim neden bilmuyorum ama fazla oldu. Ve 12li muffin kalibina paylastirdim. Cok cok kabarip taştilar.nerde hata yaptim acaba?😯😯

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, benim hamurum da fazla geldi başka kalıplara da paylaştırdım. :) Çok fazla doldurduysanız taşmış olabilirler birdahakine daha az doldurabilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  14. Merhaba Damy! Acaba muffin kalıbı yerine sufle kalıbı kullansak olur mu? 12li muffin kalıbı sanırım 4 tane sufle kabına denk geliyormuş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :-) kaç sufle kabına denk geleceğini bilemedim ama tabii pişirebilirsiniz onlarda da, sorun olmaz.

      Sil
  15. Merhaba Damy :)

    Eşim ve ben yaptık (çileklerin yerine vişne + biraz limon ekstre) ve gerçekten çok çok nefis oldu. Çok teşekkür ederiz.

    Hoşça kallın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :-) afiyetler olsun çok sevindim!

      Sil
  16. Merhaba.. Bu ölçüleri verirken 1/4 3/4
    1+3/4 ? Bunu biraz açar mısınız 1 mi yoksa 4 bardak mı koyacağımı bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1/4 = bardağın dörtte biri kadar yani çeyrek bardak
      3/4 = bardağın dörtte üçü kadar yani tamamından biraz az
      1 + 3/4 = bir su bardağı artı bir bardağın dörtte üçü demek
      Tartı kullanılmadığı takdirde elbette ki bu ölçülerle açıklamam gerekiyor en garanti sonucu elde etmeniz için. Sevgiler

      Sil
  17. Merhaba :)
    Tarifinizi Damla çikolatalı denedim (tartısız) sonuç mükemmel :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika! Çok sevindim :) afiyetler olsun.

      Sil
  18. Üstleri çok iyi pişip, kızarmasına rağmen içleri çiğ kaldı benimkilerin ? Yoğurt-yumurta-vanilyalı karışımı kattıktan sonra pürüzsüz olana dek ne kadar çırpmalıyız pek aklım ermedi benim :( acaba az mı çırptım kesildi mi tadı bi ekşimtrak kaldı? Yoğurt hazır hangi markayı kullandınız diycem saçma olucak:( yoğurtlu kek hamuru tariflerinde pek başarılı değilim tadı bana garip gelir ve normalde süt tercih ederim. Süt içeren bir alternatifiniz olabilir mi? Çok üzüldüm yapamadığıma acaba nerde yanlış yapmış olabilirim ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurdun ekşimsi tadını şekerle dengeliyoruz aslında hissetmiyor olmanız gerek. Dilerseniz birdahakine yerine krema da kullanabilirsiniz. Pişme süresine sadık kaldıysanız çiğ kalmış olması olanaksız, siz içi nemli (çileğin saldığı sudan dolayı) olduğu için o hisse kapılmış olmalısınız. Birdaha denemenizi öneririm, eminim tecrübeyle şahane olacaklar bu defa! :-)

      Sil
  19. Annem ev yoğurdundan içinin öyle olabileceğini aslında piştiğini söyledi tekrar deneyeceğim teşekkür ederim cevap için çok tatlısınız :-))

    YanıtlaSil
  20. Tek kelimeyle harika oldu Damlacığım ! Yarın ofise götürürüm diye yapmıştım ama yarına kalmadı bile. Çok çok teşekkürler tarif için. Sevgiler, öpücükler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kekler gerçekten lezzeti ve dokusuyla vazgeçilmezler, yedikçe yiyesi geliyor her tadanın! :-) çok sevindim, afiyetler olsun. Sevgilerimle

      Sil
  21. merhaba, muffin harika!!:) tarif için teşekkürler,
    bir şey sormak istiyorum, çilek yerine damla çikolata veya sade yapma şansım olabilirmi

    YanıtlaSil
  22. Cok guzel oldu tesekkurler��Cilekleri eklemeden once peceteyle kuruladim cok guzel pistiler.
    Bu olculerle 16 tane cikti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize, afiyetler olsun :)

      Sil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. 200 derece turbo da mı pişirmek lazım yoksa alt üst ızgara da mı?bide esmer seker yoksa evde üstüne en son beyaz seker serpiştirilebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genelde turbo ayar kullanıyorum. Esmer şeker yoksa beyaz şeker de olur evet :)

      Sil
  25. Çok güzel bir tarif fakat bir sorum olacaktı :) Muffin yaparken tereyağı mı yoksa zeytinyağı mı kullanılmalı? Cupcake için de aynı sorum geçerli. Bir türlü bu iki yağdan hangisinin kullanışlı olduğunu anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her tarife göre değişir aslında bu sorunun cevabı. Tarife uygun, tarifte yazana göre hareket etmek en doğrusu. Çok sevgiler

      Sil
  26. Kek kalıbında yaptım, 20 dakika pişirdim. Uzun zamandır yendiğim en güzel kek diyebilirim.Çocuklar yemeğe doyamadılar.harika tarifler, teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh süpersiniz! Ellerinize sağlık💓

      Sil
  27. Ben şimdi denedim.fırında pisiyorlar. Insaellah diğer tarifler gibi güzel olur.sabirsizlikla bekliyorum
    😍

    YanıtlaSil
  28. tarifinizi denedim gerçekten efsane yumaşaklar!! bayıldım :) bu tariften çilekleri çıkartıp vişne veya frambuazla da denemeyi çok istiyorum,eminim onlar çok yakışacaktır,teşekkürler. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle vişne ve frambuazla da çok güzel olur! Ellerinize sağlık. :)

      Sil
  29. Merhaba damy yine bu tarifin de diğerleri gibi Harika hemen denedim çilekler çıkınca 😍 Ama mutfak tartısı kullanmama rağmen bu ölçülerle 23 tanelik çıktı 😅 Bir dahaki sefere yarım ölçü yapıcam hepsini ama içi yumuşacık tadı harikaydı eline yüreğine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, muffin kalıbınız daha küçük sanırım, veya az doldurmuş olabilirsiniz kapları. Normal şartlarda 12 adet koca koca muffinler çıkıyor zira.

      Tadını beğenmenize sevindim, sevgilerimle..:)

      Sil
  30. Limonlu kekinizi hemen denedim cok harika oldu. bunu da ikinci yapışım tarifleriniz çok güzeller��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim..:)
      Ellerinize sağlık.

      Sil
  31. Geçen seneden beri en favori tarifim bu. bugün yine yaptım🙈. Bütün tepsiyi kendim yiyebilirim o derece çok seviyorum❤️Emeğinize sağlık iyiki varsınız😘 bizimle bu muhteşem tarifleri paylaştığınız için de ayrıca teşekkürler💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar tatlısınız, çok teşekkür ederim güzel sözleriniz ve güzel enerjiniz için.. ellerinize sağlık!

      Sil
  32. Uzun zamandır aklımdaydı, iyi ki de aklımdaymış💕💕💕Dışı kıtır içi pamuk harika bir kek oldu🙏Çok teşekkürler,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim, afiyet olsun :)

      Sil
  33. Merhaba damy :)
    Bu tarifi yarın yapmak istiyorum ama bi sorum olacaktı yarim ölçü yapmak istiyorum 1 yumurta demissiniz nasi yarıya indirmemi onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaseye kırıp çırpın.. yarısını tarife ekleyin..

      Sil
  34. Merhaba, geçen yazdan beri severek sık sık yaptığım bir muffin oldu gercekgen harika bir lezzet! 😍 çilek dışında başka meyvelerle denediniz mi? Dondurulmuş frambuaz aldım fakat emin olamadım. 🙄 tarif için teşekkürler, sevgiler. 🍓

    YanıtlaSil
  35. Selam damy
    Bu keki uzun zamandır çileksiz olarak yapıyorum ve cok memnunum. Bugün 'ün miktarını 10 gr azaltıp kakao ile tamamlayarak denedim. Şuan fırındalar fakat içi ıslak kek gibi olsun istiyorum. Acaba üstüne ıslak kek tarifinin sosu gibi bir şey yapıp döksem nasıl olur? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  36. Merhaba:) Öncelikle size bu harika tarif için teşekkür ediyorum. Defalarca yaptım ve yemeye doyamadım. Ama maalesef 1 hafta önce gluten intoleransım olduğunu öğrendim. Size sorum buğday unu yerine kullanabileceğim bi un var mı? Bu tadı yakalayamam muhtemelen ama en yakın tadı tutturmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  37. Damla hanim instagram jesabinda kullandiginiz bardak hacmi icin 200 ml demissiniz.siz american standart cup olculerini kullanmiuor muydunuz

    YanıtlaSil
  38. Uzun süredir denemek istiyodum, bu akşama nasip oldu. İyiki de oldu! O kadar light bi şey oldu ki, ağızda dağılıyor, çok yumuşacık oldular ve hepimiz de çok bayılarak yedik! Allah razı olsun:)

    YanıtlaSil
  39. merhabalar,öncelikle tariflerinize bayıldığımı söylemeden geçemicem:) kızımın doğum günü için bu tarifinizi denemem isabetli bi karar oldu benim için.Gerçekten kokusu tadı muhteşem oldu
    bütün tariflerinizi zaman buldukça yapmaya calışıyorum.emeğinize ve ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  40. Damyyy iyi ki varsınnn ve harikasınn. tariflerin de harikaa 😋 ama bir sorunum oldu kekim çok sarı oldu sebebi ne olabilir :/ sevgileer 💕

    YanıtlaSil
  41. Merhaba.. Yurtdisindayim karbonat bulamiyorum. Kabartma tozunu nekadar koymam gerekir

    YanıtlaSil
  42. Pişirme süresine 5 dakika ekledim, mükemmel oldu çok teşekkür ederim.(belki turbo kullanmadım icindir) Evdekiler işe, okula da götürmek için yarıştılar ama maalesef hiç kalmadı.

    YanıtlaSil
  43. Dün denedim gerçekten güzel oldu teşekkürler tarif için :) Fakat bir gece bekleyince üstünün kıtırlığı geçmiş tamamen yumuşamıştı. Çabuk tüketmek daha iyi olur sanırım.

    YanıtlaSil
  44. Keki denedim birebir yaptım. Ama lezzeti tatmine etmedi.çünkü çörek gibi .tadı az iç kısmı beklediğim yapıda değildi karbonat keke yakışmadı bence.bir de yumurta az oldugu icin de coreksi olmus olabilir. Tuzu da yyakistirmadim. ikinci gün ise kek lezzeti dokusu itibari ile daha kotuydu. Benim gibi keki bekletip yemeyi sevenlere kesinlikle önermem. Tekrar yapacağımı düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  45. Tarifi çilek yerine frambuazla yaptım ve biraz da Bitter çikolata parçaları ekledim, harika oldu, yemelere doyamadık.. Yarın tekrar bu sefer 2 ölçü yapıp kızımın okuluna arkadaşlarına da götüreceğim. Bu kadar basit ama bu kadar lezzetli bir tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Tarife suç atanlar görüyorum kesinlikle kusursuz diğer bütün tariflerde olduğu, yapıldığı anda da ertesi günde de müthiş. Damak tadınıza uymaz orası ayrı.. Bir dahaki sefere yoğurt yerine krema kullanmayı düşünüyorum. Ve bitter çikolata da ekleyin harika oluyor

    YanıtlaSil
  47. Muhtesemmm oldu firinda 15 dk pisirdikten sonra kapatip bir 5 dk kadar da icinde tuttum ve sonuc gercekten harika 🥰 tesekkurler Damy her tarifine bayiliyorum🍓

    YanıtlaSil
  48. Damla hanım bu tarifinizi çol severek ve beğenerek yapıyorum. Muffin kapsülleri olmadan normal kalıba döksek sonuç nasıl olur var mıdır bir fikriniz acaba😊

    YanıtlaSil

Başa Dön