ÇİKOLATALI RULO PASTA


Kahvaltıda dahi yenebilecek kadar hafif bir lezzete sahip, kekinin yumuşaklığına hayran bırakacak, kolay mı kolay bir tarif. Üstelik yağsız! Sadece birkaç malzeme ile muhteşem bir pasta tarifi sizi bekliyor. İster özel bir güne, ister çok yaklaşan anneler günü için annenize.. Tadan herkes bayılacak, tam da şimdi bir dilim eşliğinde kahvemi yudumlarken bunun garantisini verebilirim. :)


Baştan sona detaylı bir şekilde yapım aşamalarını fotoğraflarken işinizi kolaylaştırmayı umut ettim. Çünkü rulo pasta herkesin bir türlü yapmaya cesaret edemediği, ama bir yandan çok sevip vazgeçemediği.. Dolayısıyla pastanedeki fazlasıyla katkı maddesi içeren hazır rulo pastalardan almaya iten bir pasta olmuştur her zaman. Bu önyargınızı bu tarif yıkacak, aksine kendinize güveninizi getirecek, ve artık kendi ev yapımı rulo pastanızı yapacaksınız! Dilerseniz pastanedekiler gibi arasına pastacı kreması ve muz koyarak da rulo yapabilirsiniz. Benim bir sonraki tercihim bu olacak sanırım :)








Tarifin orjinalinin içerdiği tereyağını ben eledim. Dilerseniz koyabilirsiniz, elbette lezzetini arttıracaktır lakin kıvamında bir farklılık yaratacağını düşünmüyorum. Rulo keki dilerseniz pandispanya olarak pastalarınız için de pişirebilirsiniz, tam anlamıyla aradığınız yumuşacık pasta keki tarifi bu olmalı! :) Pamuk gibi.. Ölçülere ve tarifin detaylarına birebir uymak şartıyla nasıl elinizden kolayca böylesine şık ve müthiş lezzetli bir pasta çıktığına inanamayacaksınız. Misafirlerinizden tam not alacak; koltuklarınız kabaracak kendinizle gurur duyacaksınız! :)















Annenize ellerinizle sardığınız çikolatalı çilekli rulo pasta hediye edip yüzündeki mutluluğun kaynağı olmak ister misiniz? Veya pişirip her lokmada çocukluğunuza geri dönmek.. O halde mutfak bir adım uzağınızda, bir rulo pasta kadar yakınınızda.. :) Sevgiyle, afiyetle eşlik etsin sofralarınıza.



Çikolatalı Rulo Pasta

Keki İçin Malzemeler

  • 25 gr (1/4 su bardağı) kakao
  • 50 gr (1/3 su bardağı) un
  • Bir çimdik tuz
  • 4 adet büyük boy yumurta
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş) (ben kullanmadım)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 230 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Bir fırın tepsisine sıvıyağ döküp peçeteyle heryerine yayın.
  3. Üzerine uygun yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  4. Öncelikle bir orta boy tencerenin 1/4 ü kadarına su koyun ve ocakta orta ateşte hafif kaynamasını bekleyin.
  5. Bir kaseye kakao, un, tuzu koyun ve karıştırın.
  6. Büyük boy bir kaseye (ısıya dayanıklı) ise yumurtalar ve şekeri koyun ve içinde su olan tencereye oturtup kısık ateşte sürekli el mikseri ile çırpmaya başlayın.(benmari usulü) Yumurtaların sarı rengi açılacak, soluk bir renk alıp kabarmaya başlayacak. Parmağınızı içine batırıp sıcaklığına bakın, ılınmışsa ve kabarıp iki kartına çıkmışsa tamamdır.
  7. Tencereden alın ve mikserle 3 dakika daha çırpmaya devam edin.
  8. Zaman kaybetmeden ekleyecekseniz tereyağını bu aşamada ekleyin, spatula ile çok hafifçe karıştırın ve kakaolu kuru karışımı ekleyip spatula ile çok nazik hareketlerle alttan üste katlayarak kuru karışımı güzelce yedirin. Sakın çırpma teli ile çırpmayın veya karıştırmayın, karışım direk sönecektir.
  9. Birbirine güzelce yedirdikten sonra fırın tepsisine hemen dökün, spatula ile tüm tepsiye eşit şekilde yayın ve fırına verin.
  10. 5-6 dakika piştikten sonra fırından çıkartın.
  11. İki elinizle yağlı kağıdın uçlarından tutup kekinizi tezgaha alın. Üzerine bir tane temiz yağlı kağıt örtün ve iki yağlı kağıdı bir arada tutarak hızlıca ters çevirin.
  12. Elinizle yavaşca yağlı kağıdı kekinden sıyırın ve atın.
  13. Ve yukardaki görseldeki gibi altındaki yağlı kağıtla birlikte rulo yapmaya başlayın. (Kek soğumadan bu işlem yapılmalı)
  14. Rulo halinde kalsın, biz o sırada krema ve sosumuzu hazırlayalım.

Kreması İçin Malzemeler


  • 230 gr sıvı krema
  • 50 gr pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

Yapılışı


  1. Hepsini birlikte kabarıp sertleşene kadar bir kasede el mikseriyle çırpın.
  2. Rulo kekinizi geri açın. Üzerine kremayı spatula yardımıyla sürün. Elinizle sıkıca keki sararak rulo yapın. Bir ızgara tel üzerine alın.
  3. Şimdi sosumuzu yapalım.

Sosu İçin Malzemeler


  • 117 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 112 gr bitter çikolata parçaları
  • 1 yemek kaşığı süt

Yapılışı


  1. Orta boy bir tencereye kremayı koyun ve kaynayana kadar ısıtın.
  2. Ocaktan alın ve çikolataları ekleyin. Eriyene kadar çırpma teli ile karıştırın. En son sütü ekleyin.
  3. Izgaradaki rulo pastanın üzerine süzgeçten geçirerek ganaj sosunuzu dökün.
  4. Buzdolabında 20 dakika beklettikten sonra pastanızı çıkartın ve iki ucundan bıçakla hafif kesin.
  5. Dilim dilim keserek servis edin.

Bon Appétit! 

ThePioneerWoman sitesinden uyarlanmıştır.

42 yorum

  1. Damla hanım harika görünüyor, tereyağını kullanıp kullanmama konusunda biraz daha bilgi verir misiniz ve kreması için muhteşem bir pastaci kremasi tarifiniz vardı acaba hangisi daha çok yakışır? Yorumlarınıza göre bir an önce yapacağım:) teşekkürler paylasimlariniz icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba çok teşekkürler :) Tereyağının dokusunu biraz daha nemli yapacağını ve lezzet katacağını düşünüyorum. Koyabilirsiniz, ama bu şekliyle de çok leziz oldu. Krema için kesinlikle pastacı kreması tercih ederim aslında, çok daha pratik olması için normal krema sürdüm ben. Bir önceki ekler tarifinde yer alan pastacı kreması da şahane oluyor, bilginize. Sevgiler :)

      Sil
  2. Gerçekten görünüşü bile yumuşacık..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pamuk kadar yumuşacık :) teşekkürler.

      Sil
  3. Gerçekten görünüşü bile yumuşacık..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yine harika bir tarif! hemen deneyeceğim. Tarifleriniz de en beğendiğim şey ise az ve öz olması ben öğrenci evinde tek yaşıyorum ve tariflerinize bayılıyorum. <3 Bahar Çakırın öğrencisiyim, canımhocam sayesinde tanıdım sizi ve çok sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ben de çok sevindim :) hem güzel Bahar'ın öğrencisi olduğun için hem tariflerimi beğeniyle takip ettiğin için :) sevgilerimle

      Sil
  5. 45x38 cm. Klasik fırın tepsileri için uygundur.

    YanıtlaSil
  6. Damla hanim, harika oldu bayildik. Iki kisi koca pastayi yedik aksam yemegi yerine :D
    Ilk denemede krema kesildi neden oldugunu anlamadim. Laktozsuz krema oldugu icin olabilir mi? Ya da cirparken mi bi hata yaptim acaba bilemiyorum..
    Bir de bu pandispanya tarifini kakaosuz yapmak istesem, un oranini ne kadar arttirmam gerekir?
    Tesekkürler 💓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim :) afiyetler olsun. Laktozsuz krema kabartmadım hiç birşey söylemem zor ama bazen normal kremada da oda sıcaklığında olduğu zaman kesilme yaşanıyor. Sade yapmak isterseniz un miktarına bu tarifteki kakao miktarını da ekleyin. Çok sevgiler :)

      Sil
    2. Damla hanim, ben bu keki 20cm lik kelepceli kalipta pisirmek istesem, kac derecede ve kac dakika pisirmeliyim? Kizimin 1. dogumgünü icin naked cake yapacagim, bu kek cok güzel olur sanki? Denemelere baslamam gerekiyor artik :))
      Belki siz bir naked cake yaparsiniz bu aralar? Gerci tadimiz tuzumuz kalmadi ama :(

      Sil
    3. Evet bu tarifin keki pandispanya tarifi olduğu için aynı zamanda, şahane olur. 20 cm'lik kalıpta pişirebilirsiniz. Süresi için birşey diyemiyorum o şekilde denemediğim için ama kabarıp ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar diyebilirim :-) naked cake pişirmek kısa vadeli planlarım arasında bu arada, ilk fırsatta benden de gelecek bir tarif :-) çok sevgiler ve küçüğünüze nice güzel yaşlar diliyorum..

      Sil
  7. Çok nefis görünüyor! Rulo pastalara karşı bir zaafım var ama hiç beceremiyorum. Kakaolu oluşu, çikolata sosu, meyveler.. Harika bir görüntü olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En pratik ve bol fotoğraflı ve açıklayıcı şekilde yazdım eminim becerebilirsiniz! :) çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Damla hanım merhaba, muhteşem gözüküyor.Hazır glazürlerle bu yaptığımız arasında fark var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır glazürler hiç kullanmadığım için kıyaslayamıyorum ama bu sos şahane oluyor. :-)

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Dort yumurta browniye koydugumda bana agir geldi daha az yumurta koyma sansim varmi tarif bozulurmu?

    YanıtlaSil
  12. Dort yumurta browniye koydugumda bana agir geldi daha az yumurta koyma sansim varmi tarif bozulurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tarifte kıvam sıkıntıya düşebilir. Tereyağ eklemeyin o halde.

      Sil
  13. Ruloyu sararken içine muz koysam olur mu? :)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba , fırında fanlı ayarda mı pişirmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  15. Merhaba damla hanim ben bu aksam bu rulo pastayi yaptim seker ve yumurtayi benmari usulu cirptiktan sonra kuru malzemeleri ekledim ve tahta kasikla karistirdim fakat kakao icinde topak topak oldu ve bu yuzden fazla karistirmak zorunda kaldim haliyle karisim biraz söndu bu topaklanma neden kaynaklanmis olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakaonuz eklemeden evvel de topaklanmışsa eleyerek eklenebilirdi, bende de bazen oluyor spatula ile narince karıştırmaya devam ediyorum, en garantisi kuru malzemenin önce yarısını ekleyip biraz karıştırmak, sonra kalanını ekleyip karıştırmak olabilir, daha kolay yedirebilirsiniz o zaman hamura. Çok sevgilerimle💓

      Sil
  16. Her tarifte olduğu gibi rulo pastada da damy blogundan şaşmadım; iyi ki de şaşmamışım:) daha önce bir kere başka bir tarifle yapmıştım ancak kırılmalar olduğundan üzülmüştüm. Ne var ki bu tarifte hiç öyle bir hayal kırıklığı yaşamadım, her şey kontrollü gitti :) çok teşekkürler ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi sonuç aldığınıza çok sevindim, ellerinize sağlık!

      Sil
  17. Daha öncesinde bir kere denemiştim rulo pastayı elime yüzüme bulaşmıstı çöp olmuştu ama siz her zaman ikinci bi şansı hakediyosunuz , yaptım oldu!! :) Ama ben içine blogunuzdaki pastacı kremasını yaptım o nası bi lezzet oyle parmaklamamak için zor tuttum :) ufak bi sorun oldu onu size sormak istedim. Tadı parmak ısırtacak cinstendi dediğiniz gibi de soguttum strecleyip oda sıcaklıgına getirip buzdolabına koydum ama kremamsı degıldı daha muhallebi kıvamındaydı(tartı kullandım) pastanın uzerıne sürerken epey zorlandım hatta öncesinde bi kac kaşık sutle acmaya çalıştım çırpıp ama pek basarılı olmadı. Sorun neden kaynaklanıyordur bunu sormak istedim. Daha çok pişirip , daha başka tariflerde görüşmek üzere :***

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. :)
      Pastacı kreması soğuyunca katılaşır, fakat çıkartıp çırptığınızda muhakkak düzelmeli. Düzelmediğinde süt yerine krema ekleyin. Dilediğiniz kıvama gelene dek çırpın. :)

      Sil
  18. merhaba içine pişmiş kremalı rulo pasta tarifi paylaşırsanız çok sevinirim. bu tarifin keki güzeldi ancak kreması benim damak tadıma göre değildi

    YanıtlaSil
  19. Süper bı anlatım daha üstüne ne denebilir ki....denedigim en hafif yumuşak en güzel rulo pasta...bir kere daha teşekkür ...ben keki fırından çıkarırken biraz sütle islattim....süper oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık beğendiğinize sevindim:)

      Sil
  20. pandispanyası benmari yapmadan yapılabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
  21. DAMLA HANIM HARİKASINIZ, TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  22. ben bu kekiniz ve peynirli kremalı bir dolguyla üzerini kakao ile süsleyerek tiramisu tadında tiramisu roll cake yaptım muhteşem bişey oldu.

    mutlaka blogunuzda kahveli roll cake tarifi olmalıı bayıldık biz:)

    YanıtlaSil
  23. Damla hanım merhaba 😊 tariflerinizin hepsine ayrı ayrı bayılıyorum,hepsi birbirinden başarılı sizi tebrik ediyorum🤗bu tarifinizide denemek istiyorum bugün arasına krem şanti ve üstünede sütlü çikolata koysam nasıl olur sizce?

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Damla hanim bu tarifi kakaosuz yapsam sade kek gibi olur mu ?

    YanıtlaSil

Başa Dön