KİRAZLI BROWNIE

Bir brownie çıktı fırınımdan az önce.. "Fudge" dediğimiz ıslak kıvamda, kopkoyu ve bol çikolatalı.. İçindeki kirazlarla uyumunu kelimelere dökebilmek inanın çok zor, efsane bir lezzet çıktı ortaya! Bu haftasonu dilim dilim kirazlı brownie yiyerek geçecek besbelli :)


Mevsimin güzeli bu kez kiraz! İyiden iyiye lezzetlenmeye başlıyorlar. Erikle birlikte manav tezgahlarında kapış kapış.. En sevdiğim meyvelerden birisi, ki zaten kırmızı meyvelerle aram oldum olası iyi olmuştur. Bu aralar kirazlı tarifler peşindeyim; ilk olarak favori tatlım brownie'yi kiraz versiyonlu pişirmek geçti içimden. İlk denemenin sonucunda harikulade bir lezzetle karşılaşınca sizlerle de paylaşmak istedim.






Hem oldukça pratik hem çikolatakolikler için biçilmiş lezzet! Borcamımın içine yağlı kağıt döşeyerek pişirdim bu kez.. Böyle yapınca kalıba yapışma vs riski olmuyor bilginiz olsun. Ve dilim dilim servis etmek yerine mini çemberlerimle yuvarlaklar çıkardım, üzerini taze kirazlarla süsleyerek servis ettim. Şık bir sunum oldu bana kalırsa :) Siz de nasıl isterseniz o şekilde pişirip süsleyebilirsiniz.. Dondurma ile de çok yakışıyor!



Kirazın çikolatayla uyumuna hiç şahit oldunuz mu? Cevabınız hayırsa artık elinizde şahane bir fırsat var, hemen şimdi deneyerek bu lezzetin tadına benimle varmanızı çok çok isterim! Bi vişne sezonu gelsin, tarifteki şeker miktarını arttırıp bir de vişneli deneyeceğim..

O halde elimizin ağzımızın kıpkırmızı kirazlara, çikolataya bulandığı şahane bir haftasonu olsun! :)



Kirazlı Brownie

Hazırlık: 20 dk. | Pişirme: 30-35 dk. | Sonuç: 10 Kişilik | Zorluk: 

Malzemeler


  • 250 gr kiraz (çekirdekleri çıkmış)
  • 200 gr (1 su bardağından 1 yemek kaşığı az) tereyağ
  • 250 gr (1 + 1/4 su bardağı) toz şeker
  • 40 gr (1/3 su bardağı) kakao
  • 200 gr (1 su bardağından biraz fazla) bitter çikolata (küçük küçük doğranmış)
  • 120 gr (1 su bardağından 2 yemek kaşığı az) un
  • 4 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • Bir çimdik tuz

Yapılışı


  1. Fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 25x35 cm boyutlarında büyük bir borcamın heryerini sıvıyağ ile yağlayın. Üzerine yağlı kağıt yapıştırın, kenarlardan çok sarkanları makasla kesin.
  3. Orta boy ısıya dayanıklı bir kapta bitter çikolatayı ister benmari usulü (1/4 ü hafif kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine çikolatalı kabı oturtup, suyun buharı ile eritmek) , ister mikrodalgada 10 saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin.
  4. Kirazlarınızın çekirdeklerini ayıklayın.
  5. Orta boy bir tencereye tereyağ, toz şeker, tuz, kakaoyu koyun ve kısık ateşte tereyağ eriyene kadar karıştırın.
  6. Ocağın altını kapatıp içine erimiş bitter çikolatayı ekleyin ve spatula ile güzelce karıştırın.
  7. Bir çırpma kabına yumurtaları koyun. İçine bir yandan çırparak çikolatalı karışımı yavaş yavaş ekleyin. Karışınca unu ekleyin ve 15 saniye karıştırın. Hamur haline geldikten sonra ise kirazları ekleyin ve spatula ile karıştırın.
  8. Hazırladığınız borcama dökün. Fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkınca ılındıktan sonra dilediğiniz gibi servis edin. (Ben yuvarlak çemberlerle keserek şekil verdim) Dondurma ile de servis edebilirsiniz. 
Bon Appétit! 

15 yorum

  1. Çok lezzetli görünüyor gerçekten. En yakın zamanda çikolata ile kirazın uyumunu keşfetmeliyim :)) ama tereyağı ağır gelmedi mi ? Hem malumunuz tereyağı biraz pahalı bu tarifi sıvı yağ ile yapamaz mıyız ? Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağ ağır gelmiyor, maalesef sıvıyağ ile aynı kıvamı elde edemezsiniz başka bir kek ortaya çıkar. Bu haliyle denemenizi tavsiye ederim şahane oluyor, çok sevgiler :-)

      Sil
  2. Kanalını yeni keşfettim damla abla gerçekten bütün tarifleri bulabileceğim bir kanal değişik tatlar var ilk defa tam istediğim gibi bir kanal Teşekkürler...sevgilerle😊

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Damy, bulundugum yerde taze visne yetismiyor, elimde kurutulmus var. browni tarifini aynen uygulasam, sekeri ne kadar arttirmaliyim? Kuru visneyi browni hamurunun icine karistirip pisirsem diyorum, oncesinde visneleri suda sisirmek gerekir mi? Tavsiyelerinizi bekliyorum, sevgiler 🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kullanmadan evvel sıcak suda yarım saat bekletmek ve sonra kurulayarak browni harcına katmak bence daha güzel olacaktır. Şeker miktarında değişim yapmayalım, ben yeterince tatlı olacağı kanaatindeyim. Ama bence içine sütlü çikolata parçacıkları katsanız süper ötesi olur! :)

      Sil
  4. merhaba çekirdekleri çıkmış hali ile mi 250 gr kiraz??????????

    YanıtlaSil
  5. merhabalar tariflerinize bayılıyorummm :) bu aynı tarifi çilekli browni için uygulasam üzerine çikolata eritip dolaba koysam tadında bir değişiklik olmaz heralde değil mi :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Damla Hanım. Bu tarifi yaptıktan sonra ertesi günkü durumu nasıl olur sizce? Yaptıktan bir sonraki akşam için hazırlamayı düşünüyorum, buzdolabında mı saklamam gerekir? Veya dışarıda dursa problem olur mu? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, oda sıcaklığında tutmanız daha iyi olur.. Ben ertesi gün tadını daha bile çok sevmiştim. :)

      Sil
  7. İki katı ölçüde yapsam, yumurta sayısını 7 ye, ya da 6 ya düşürsem olur mu?

    YanıtlaSil
  8. İki katı ölçüyle pişirdim. Çok güzel oluyor, özellikle yoğun çikolata sevenler için. Eşim ve oğlum da çok beğendi, özellikle soğuduktan sonra. Ben yarı sütlü, yarı bitter çikolata ve vişne kullandım. İki katı ölçüyle yapınca pişme süresi 55 dk oldu. Bir de içine ceviz de çok yakışır. Bir daha aynı tarifi cevizle de yapmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Bu tarifi cupcake kalıplarında pişirmek istiyorum. Olur mu acaba? 😊

    YanıtlaSil
  10. Kabartma tozu yok mu bu tarifte

    YanıtlaSil

Başa Dön