VANİLYALI PEMBE EKLER



Anneler günü yaklaşırken, naif bir tatlı yapmak düştü aklıma.. Yumuşacık ekler hamuru, pürüzsüz vanilya kokan kreması ve sadece 3 malzemeli pembe kaplamasıyla şık, zarif, fena şekilde leziz ve hafif bir tatlı çıktı ortaya. Bir kutu pembe ekler hangi anneyi mutlu etmez ki? :)



Sosunu saymazsak (sayılmayacak kadar pratik çünkü!:)) iki adet aşaması var sadece bu tatlının. Önce kremasını hazırlıyoruz.. O soğurken hamurunu hazırlayıp fırınlıyoruz.. Ve birleştiriyoruz, hepsi bu kadar! Elbette küçük püf noktalar var hepsini detaylı bir şekilde tarif kısmında belirteceğim. Bu arada benim hazırladığım pembe sos yerine istediğiniz sosla servis edebilirsiniz eklerleri. Pastanelerde genellikle "fondan" dediğimiz pürüzsüz kalıp gibi duran bir sos ile kaplanıyor lakin ben hem katkı maddesi içerdiği için hem de tadını çok beğenmediğim için sadece erimiş çikolata ile bile fazlasıyla yakıştırıyorum! Eritin çikolataları.. Renk renk kaplayın! Birdahakine kesinlikle üç çikolatalı yapıp sunumunu paylaşacağım, eminim enfes olacak. :)





Ve size bir fikir daha: artan ekler hamurlarınızı ortadan ikiye kesin, alttakinin üzerine kaşıkla dondurma koyun, tepesini kapatın, sıcak çikolata sos dökün ve zevkine varın! Oldu size dondurmalı profiterol :)


Eklerin en soft, saf halini pişirip deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çok keyifli! İsteyen anneler çocuklarıyla birlikte de tatlı bir aktivite olarak pembe eklerler yapabilirler. :) Eminim keyif dolu anılarınıza bir yenisini daha eklemiş olacaksınız..



Vanilyalı Pembe Ekler

Hazırlık: 30 dk. | Pişirme: 30 dk. | Sonuç: 12 Adet | Zorluk: 

Pastacı Kreması İçin Malzemeler


  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 40 gr (5 yemek kaşığı) mısır nişastası
  • Bir çimdik tuz
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 240 gr (1 su bardağı) süt
  • 230 gr (1 su bardağı) krema
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya veya 1 adet vanilya çubuğu)
  • 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağ (küp küp kesilmiş)

Yapılışı


  1. Orta boy bir kasede yumurta sarıları, nişasta, toz şekerin yarısı ve tuzu rengi biraz açılana kadar çırpın.
  2. Orta boy bir tencereye ise kalan şekerle birlikte süt ve kremayı koyun ve kaynama noktasına gelene kadar pişirin.
  3. Kaynayınca altını kısın ve sütten iki kepçe yumurtalı kaseye koyun ve çırpma teli ile karıştırın.
  4. Kasedeki karışımı tencereye bir yandan sürekli çırparak yavaş yavaş ekleyin. Çırpma teli ile kısık ateşte kaynayıp baloncuklar çıkana kadar karıştırın.
  5. Katılaşınca ocaktan alın, tereyağ ve vanilyayı ekleyin. Tereyağ sıcaklığıyla eriyene kadar karıştırın.
  6. Tertemiz bir kaseye pastacı kremanızı dökün ve üzerine temas edecek şekilde streç filmle kapatıp hemen buzdolabına kaldırın. Dolapta en az 3 saat soğuyacak.

Ekler Hamuru İçin Malzemeler


  • 180 gr (3/4 su bardağı) su
  • 60 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ (küp küp kesilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 158 gr (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı) un
  • 2 adet büyük boy yumurta

Yapılışı


  1. Öncelikle fırınınızı 230 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. İki adet fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
  3. Bir orta boy tencereye su, tereyağ, şeker ve tuzu koyun ve yüksek ateşte kaynayana kadar bekletin. Kaynayınca hemen altını kısın ve unu ekleyin.
  4. Bir tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. Katılaşıp, topak bir hamur halini alacak. Hamur olduktan sonra 2 dakika daha tahta kaşıkla kavurun sonra altını kapatın.
  5. Hamuru hemen çırpma kabına alın. Varsa makinanızın pedal aparatı ile (yoksa çırpıcı ile) hamur ılınana kadar karıştırın. Çırptıkça buhar çıkacak ve yavaş yavaş soğuyacak.
  6. Ilındıktan ve artık buhar çıkmamaya başladıktan sonra bir yandan çırparak azar azar ve yavaş yavaş yumurtalarınızı ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  7. Pürüzsüz akışkan ama çok cıvık olmayan bir hamur halina gelecek. Şimdi bir sıkma torbasına yuvarlak uçlu duy (ben inox 12 mm kullandım) takın, hamuru içine koyun ve yaklaşık 8-9 cm'lik uzun ve eşit boyda şeritler sıkın. (Üstteki görseldeki gibi) Aralarda boşluk kalacak şekilde iki tepsiye de sıkın.
  8.  İkisini de hemen fırına verin ve sakın kapağını açmayın. Tam 15 dakika sonra fırının derecesini 180 dereceye düşürün ve 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkartıp soğumaya bırakın.

Pembe Sos İçin Malzemeler


  • 240 (1 buçuk su bardağı) pudra şekeri
  • 2-3 yemek kaşığı su
  • Bir damladan da az pembe sıvı gıda boyası

Yapılışı


  1. Hepsini karıştırıyoruz. Sosun eklere kaşıkla sürülebilir kıvamda olması lazım. Eğer topak topak katıysa su ekleyin, eğer çok cıvıksa pudra şekeri ekleyin. Sosun kıvamını akıcı olmayacak şekilde ayarlayın.
  2. Ekler hamurlarımızın arkalarına ikişer ufak delik açıyoruz.
  3. Sıkma torbasının ucuna ince bir duy takıyoruz, dolaptan pastacı kremasını çıkarıp biraz karıştırıp yumuşattıktan sonra sıkma torbasına ekliyoruz ve deliklerden içeri krema sıkıyoruz. (Dilerseniz ekler hamurlarını ikiye kesip aralarına da sıkabilirsiniz)
  4. Üzerlerine pembe sos kaşıkla koyup yayıyoruz, şekerleme, meyve, kuruyemişlerle süslüyoruz ve servis ediyoruz.


Sweetapolita sitesinden uyarlanmıştır.

Bon Appétit!

8 yorum

  1. merhaba damlacımm :) bu harika tarifni de deneyeceğim fakat pembe krema yerine çikolatalı krema nasıl yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sıcak kremaya 60-70 gr çikolata ekleyip eriyene kadar karıştırın.. :) Çikolata kremanız hazır.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. merhaba damla hn bu tariften profiterolde yapabilirmiyiz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapabilirsiniz, ama yakında profiterol tarifi de veriyorum. aklınızda bulunsun :)

      Sil
  4. Merhaba damla hanım bu pembe krema yerine çikolata kullanmak istersem eğer krema ile olmasına gerek var mı yoksa sadece çikolatayı benmari usulü erıtsem yeterli olur mu ?:)

    YanıtlaSil
  5. merhaba rulo pasta için bu kremayı yapmayı düşünüyorum 1.sorum 5 yumurta sarısını 3e düşürsem nasıl olur kokudan dolayı tereddüt ediyorum 2.si ise bu ölçüler rulo pasta için yeterli olur mu sizce? şimdiden teşekkür ederim.:)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Başa Dön