ÇİKOLATALI BİSCOTTİ



Mükemmel bi İtalyan bisküvisi!
Kıtır kıtır kıvamı ve çok tatlı olmayan tadıyla yedikçe yedirir kendisini.
Bence en güzeli çikolatalısıdır ve kahvenin koynuna da en yakışandır. :)



Biscottinin özelliği iki defa fırınlanmış olmasıdır. Önce somun ekmeğe benzer bi şekil vererek fırında bütün olarak pişirilir, fırından çıkartıp dilimlenir ve kıtır kıtır olana kadar fırında ikinci kez pişer. Kıtır olmasını istemeyenler ilk fırınlamadan sonra dilimleyip elbette o şekilde de muhafaza edebilirler. Genelde tereyağ kullanılan tariflere karşılık bu tarif yağsız ve çok hafif. İçeriğinde kuruyemiş olması bi klasiktir, tabii isteğe bağlı olarak çıkartabilirsiniz veya değiştirebilirsiniz. Kakaosuz yapmak isteyenler de tariften kakaoyu eleyerek o miktarda un ilave edebilirler tarife.



Bir kısmını beyaz çikolata ile süsledim, bir kısmını sade bıraktım, ve bazılarını ise en tercih ettiğim şekli ile yani bitter çikolataya batırarak tükettim. Gerçekten sıcak bir kahvenin yanında çikolataya batırılmış biscotti öyle böyle bir lezzet ve uyum değil. :) Çok seviyorum ve sizin de severek tüketeceğinize adım gibi eminim!


Sevdiklerinize bir kutu biscotti hediye etmek de süper fikir değil mi? Ben öyle bi hediye alsam mutluluktan gözlerimden kalpler fışkırabilirdi!

 

Çikolatalı Biscotti

Malzemeler

280 gr (2 su bardağı) un
65 gr (3/4 su bardağı) kakao
1 tatlı kaşığı (tepeleme olmasın) karbonat
1/4 tatlı kaşığı tuz
3 büyük boy yumurta (veya 4 normal boy yumurta)
200 gr (1 su bardağı) şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
125 gr (1 su bardağı) fındık veya badem (dövülmüş)
120 gr (3/4 su bardağı) bitter çikolata (parçalanmış)

Yapılışı

- Fırını 180 derecede ısıtın.
- Bir kapta kakao, un, karbonat ve tuzu harmanlayın.
- Bir mikser kabında yumurta, şeker ve vanilyayı hafifçe çırptıktan sonra pedal aparatı ile (veya elinizle) unlu karışımı ekleyin ve hamur haline gelince fındık ve çikolata parçalarını ekleyin. Yumuşak ve ele yapışan hamur olacaktır, ekstra un katmayın ve endişelenmeyin :)
- Hamuru ikiye bölün, somun ekmek şekli verin (iki adet uzun ince hamur şeklinde) ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yanyana koyun.
- Fırında 25 dakika pişirip çıkartın.
- 15 dakika oda sıcaklığında bekletin ve bir kesme tahtasında tırtıklı bıçak ile 1,5 cm'lik dilimler kesin. Fırın tepsisine dilimleri birbirlerine yapışık olarak dizin.
- 10 dakika daha pişirin. (Sürenin yarısında tepsiyi çevirin eşit bir şekilde kurusunlar.)
- Fırından çıkartın ve ister çikolataya batırarak ister sade şekilde kahve veya çayın yanında keyifle tüketin.
- Kapalı kutuda oda sıcaklığında 2 hafta muhafaza edebilirsiniz. 



David Lebovitz 'in tarifinden uyarlanmıştır.

Bon appétit!


17 yorum

  1. Merhaba ölçüler amerikan ölçüsü mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Evet, Amerikan ölçüsüdür.

      Sil
    2. Merhaba,
      Acaba karbonat yerine kabartma tozu kullansak olur mu?Tesekkurler.

      Sil
    3. Hayır kesinlikle kullanmayın. Apayrı bir şey çıkar ortaya.

      Sil
  2. Merhaba, iki sorum olacak:
    1) Ölçüler Amerikan demişsiniz ya (gerçi ben gram olarak uyuladım ama) "bardak" veya "tatlı kaşığı" ile ifade ettiğiniz ölçüler bizim kullandığımız yaklaşık 200-220 ml su bardağı ve klasik tatlı kaşığı değil mi?
    2) Büyük boy yumurta ölçüsü kaç grama denk geliyor (yumurtayı kabuğuyla tartacak olursak)?
    Teşekkürler şimdiden :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Büyük boy ve orta boy yumurta için gramaj bilgisi verebilir misiniz rica etsem (kabuklu veya kabuksuz gramaj olduğunu belirtirseniz sevinirim). Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabuksuz olarak bir büyük boy yumurta 55 gr'dır, orta boy ise 47-50 gr arasında değişiyor. Sevgiler :-)

      Sil
  4. Merhaba😊 Biscottı tarıfı arıyordum hıc bırı kafama yatmadı sayfanıza gırmeden once ınsallah damla hanımcıgım yapmıstır dedım ve görunce cok sevındım gercekten ❤️🙈 Yalnız bır sorum olacak sıze ben portakallı yapmak ıstıyorum bitter cıkolata ve kakao yerıne portakal rendesı katmam yeterlı olurmu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarif çikolatalı olmak için yaratılmış adeta :) kakao çıkartırsanız lezzette sıkıntı olabilir, ama sözüm olsun yakın zamana bir sade biscotti iliştireyim ben :)

      Sil
  5. Merhaba ben bugün büyük bir hevesle denedim tadi çok güzel oldu fakat keserken çok dağıldı gramla ölçerekte yaptım aslında nerede hata yapmış olabilirim sizce dünde light cupcake denedim muhteşem oldu teşekkürler bu güzel tarifleriniz için sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ince mi kestiniz acaba? Ondan olabilir, çok hassas bir hamur da sayılmaz aslında. Pişirme süresi de az gelmiş olabilir. Bir dahakine pişirme süresini 5 dk kadar artırıp, ılınınca dilimlerseniz dağılma riski kalkmış olur. :)

      Sil
  6. Ozellikle yazmak istedim :)
    15 sene kadar once Amerika'da starbucksta bi biscotti vardi, hatta donerken ona en yakin oldugu iddia edilen toz karisimi almistim ama sonuc husran. Sonra yillar icerisinde denedigim biscottiler de yaklasti ama yerini asla tutmadi. Taaaa ki bugune kadar :) super oldu. Tarifinize, elinize, anlatimdaki sekerliginize saglik :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba hamur için endişelenmeyin yazmışsınız ama şekil vermekte çok zorlandım sürekli elime yapıştı acaba nerde hata yapmış olabilirim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azıcık yumurta ilavesi ile hamur toparlanır hale gelir. :)

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. İyi akşamlar tereyağ kullanmıyoruz değil mi emin olmak için soruyorum

    YanıtlaSil

Başa Dön