BROWNIE MUFFIN



Minimum malzemeyle maksimum lezzet! :)
Brownie aşıklarına sesleniyorum: bu muffinlere aşık olacaksınız! Fırından yükselen baş döndürücü çikolata kokusuyla mest olduktan sonra bir de ılık ılık tadına bakmamla ilk tadışta aşk'ı buldum.




Brownie delisi olduğumu ve pek çok çeşidini pişirip sizlerle paylaştığımı biliyorsunuz. Brownie kurabiyeleri de çok sevildi, blogda son zamanların en pişirilenleri arasına girdi.. Bu kez de brownie, muffin haline büründü! Kırılgan, dışındaki ince kıtır kabuğu, içinin ıslak ve ağızda dağılan dokusuyla tam bir çikolatakolik rüyası! Çiğ haliyle dahi yeme isteği uyandıran nadir lezzetlerden.. Evi saran çikolata kokusu ise saatlerce burnunuzdan gitmiyor..



Ben küçük bir hata yaptım ve muffin kalıbını yağlayıp cupcake kağıdı koymadan direk içlerinde pişirmeyi tercih ettim. Aslında sebebi bu tarife denk gelip denemeye karar verirken aklımda blogda yayınlamak olmamasıydı! :) yani tam bir çikolata krizi anından doğma.. Tamamen spontan.. Detay düşünmeksizin, "amaan yapışırsa da kaşıklar kaşıklar yeriz ne olcak sanki" diyerek pişti.. (Evet benim de hayatta bazen özensizce hareket etme ihtiyacı hissettiğim zamanlar oluyor:) ) Derken fırına girdikten 3-5 dakika sonra burnuma burnuma gelen o mis koku ve fırına bakmamla gördüğüm dış kabuk (brownielerde en istenen) "ahh" dedirtti.. "Bunlar hayal ettiğimden güzel olacak, paylaşmalıyım.. Paylaştıkça yayılmalı ve daha çok kişi pişirmeli."



Dolayısıyla tahmin ettiğim gibi muffin kalıplarından çıkarken birazcık kırılan ama beni çok da hayal kırıklığına uğratmayan, lezzetleriyle mutluluğun doruklarına ulaştıran muffinlere kavuştum. İyi ki pişirdim, iyi ki sizinle paylaşıyorum ve iyi ki biz çikolatakolikler varız! :)

Brownie Muffin


Malzemeler


  • 113 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 113 gr tereyağ
  • 55 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) un
  • 35 gr (1/3 su bardağı) kakao
  • 1 çimdik tuz
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • Ekstra parçalanmış bitter çikolata (üzerlerine serpiştirmek için)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Orta boy bir tencereye tereyağını koyun. Ocakta hafif kaynayana kadar bekleyin ve ocağın altını kapatıp çikolataları ekleyin. Çırpma teliyle çikolatalar içinde eriyene kadar karıştırın.
  3. Ufak boy bir kasede un, kakao ve tuzu harmanlayın.
  4. Bir çırpma kabında yumurtalar ve toz şekeri yaklaşık 4 dakika mikserin en yüksek hızında çırpın.
  5. Hızı düşürün ve tereyağlı çikolata karışımını yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin.
  6. En son unlu karışımı ekleyin ve spatula ile nazikçe karışıma yedirin.
  7. Bir dondurma kaşığı ile muffin kalıplarına paylaştırın. Üzerlerine ekstra çikolata serpiştirin ve fırına verin.
  8. Fırında yaklaşık 13-14 dakika pişirin.
  9. Çıktıktan sonra dilediğiniz gibi ister soğuk süt ister dondurma ile, veya ister sade haliyle tüketebilirsiniz.


Bon Appétit!








Pretty. Simple. Sweet. adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

38 yorum

  1. Merhaba harika bi tarif!! Ben şunu öğrenmek istiyorum, şekeri azaltmak istersek ne kadar azaltabiliriz? Kıvamı bozulur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekeri azaltmak isterseniz bu tamamen sizin damak tadınıza göre ayarlayabileceğiniz bir durum aslında çünkü bu tarife göre şeker miktarı bence gayet yerinde. Artı olarak kıvamı etkileme ihtimali de var çünlü şekerin yumurtayla çırpılarak kabartılması kısmı önem taşıyor. Sevgiler

      Sil
  2. Hamurun kivami nasil olcak cok mu yumusak yoksa orta derecedemi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişmemiş halini mi diyorsunuz? Gayet cıvık kıvamda yumurta kaşığıyla konulacak şekilde oluyor.

      Sil
  3. Merhaba Sevgili Damy! Benimde bir sorum olucak: Kek ve bu tür tariflerde fırının hangi ayarında pişirmem gerekiyor fanlı ayarında mı? konu hakkında yardımınızı bekliyorum sizi ve tariflerinizi çok beğeniyorum ve seviyorum..
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Ben genelde turbo ayarda pişiriyorum tüm tatlılarımı. Çok teşekkür ediyorum ve kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum :-)

      Sil
  4. Brownie aşığı olarak bayıldım en yakın zamanda deneyeceğim ama Bi sorum olacaktı 12 li cupcake kalıplarına tam geliyor mu fazla kalır mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de 24lü küçük popkek tarifinizde ki kalıplarda yapsak olur mu

      Sil
    2. Evet ikisi de olur, tam gelir diye düşünüyorum. Sevgiler :-)

      Sil
  5. Merhaba, öncelikle büyük bir keyifle takip ediyorum sizi :)

    Tarifleriniz lezzet garantili gerçekten...

    Kübra hanımın sorusunu bende merak ediyorum, 24'lü kalıpla nasıl olur, pişme süresi mi değişir...

    Bütün muffin tarifleriniz için soruyorum aslında bunu, 24'lü kalıplar tek lokmalık olduğu için çok kullanışlı ama pişirme süremizi ne şekilde etkiler emin olamıyorum.

    Yanıtlarsanız sevinirim..


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında piştiklerinde kendilerini belli ediyorlar, üzerleri çatlayıp hafif kızarıyor, içi ıslak kalıyor. Eğer mini muffin kalıplarında yapacaksanız tarifteki sürenin yarısında pişmiş olacaklardır. :-) dilerim yardımcı olabilmişimdir, çok çok sevgiler

      Sil
  6. Damla hanım bu tarifi 2 -3kez yaptim muhtesem oluyor cok begeniyorum. Fakat sizin fotograflara bakıyorum da rengi cok daha acik benim keklerim cok siyah oluyor bu tarifi sütlü cikolatayla yapabilirmiyim acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütlü çikolata ile yapabilirsiniz, evet. Bazı bitter çikolatalar (özellikle kakao oranları yüksek olanlar) koyu renk oluyorlar, bu da pişirdiklerinize yansıyor tabii. Çikolatanızın %50 den yüksek kakao oranı olmazsa siyahlık olmayacaktır. Sevgiler :-)

      Sil
  7. Merhaba damy bu tariften kaç adet browni elde edebilirim ayrıyeten tarjfi iki katına çıkarsam herhangi bir sorun yaşamam herhalde değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tariften 12 adet çıkıyor, iki katından 24 adet çıkacaktır sorun yaşamazsınız merak etmeyin. :-) çok sevgiler

      Sil
  8. Merhaba ellerinize saglik butun tariflerinizi yapiyorum hepsi birebir tutuyor cok tesekkurler :) bu tarifinizde tereyag oranini azaltsak olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef miktarlarla oynamıyoruz, kıvamda değişim olabilir. Sevgiler

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. merhabalar,benim muffin kalıbım 6 lı olanlardan malesef ama ben ekstra cupcake kgıtlarından da yararlanacagım o yüzden benim sorum şu, bu kagıtları da yağlamamız gerekiyor mu? bir de kalıpların üzerinde ne kadar boşluk bırakmak gerek gördüğüm kadarıyla çok kabarmıyorlar sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet az kabarıyorlar, hatta kabarmıyorlar gibi :) yağlamanıza gerek yok kağıtları. Sevgiler

      Sil
  11. Merhabalar :) ben bitter çikolata çok seven biri değilim verdiği acılığı sevmiyorum diyebilirim . Bu acılık brownie ye çok yansıyor mu ona göre sütlü çikolata kullanmak istiyorum çok teşekkürler şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette sütlü ve bitter karışık yarı yarıya kullanırsanız daha çok seveceksiniz o zaman siz :)

      Sil
  12. Keşke ölçüler bardak kaşıkla verilse 113 gr cikolata

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu malzemeyi bardak ölçüsüyle de yazıyorum zaten. Çikolatada gramaj daha az belirtiyorum, marketten hazır alındığı zaman üzerinde ambalajın yazıyor çünkü. Sevgiler :)

      Sil
  13. Keşke ölçüler bardak kaşıkla verilse 113 gr cikolata

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif 10 numara.yapmak isteyenlere duyurulur.tesekkurler damla hn.

      Sil
    2. Afiyetler olsun💓

      Sil
  14. Merhabalaar:) neredeyse tüm tariflerinizi denemiş bi çikolatakolik olarak size coook tesekkur ederim hepsi harikalar. Fakat tüm tarifleriniz çok guzel tutarken bu biraz farkli oldu. kivami cok kati oldu ki gramla yaptim hepsini ve cok kabardilar. Ama yine de tatlari muhtesemdi😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabarma nasıl oldu anlamadım, çok fazla mı çırptınız acaba? En fazla onun etkisi olmuş olabilir..Tarifleri beğendiğinize çok sevindim.. :)

      Sil
  15. Merhaba tarifinizi denedim gercekten mükemmel fakat benimkinin üstü çatlamadi nedeni nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çatlamak zorunda değil aslında.. fazla çırpmış olabilirsiniz.

      Sil
  16. Merhaba Damy! Sıkı bir takipçinim. Bu tarife ek olarak çilek ya da frambuaz eklesem bir aksilik olur mu ? Çok teşekkür ederim bu güzel site için. Kucak dolusu sevgilerimi iletiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hafif sulandırabilir havluyla iyice kurulayın meyveleri eklemeden. :) Sevgiler.

      Sil
  17. Merhaba, tariflerinize bayılan ve öğrenci evinde kalan bir öğrenciyim. Evde mikser yok bu yüzden miksersiz çırpma işlemi de hemen hemen aynı sonucu verir mi yoksa miksersiz olmaz mı? Bunu sormak istiyorum. Sevgilerle

    YanıtlaSil
  18. bu tarifi borcamda yapsam sıkıntı olur mu

    YanıtlaSil
  19. Aynı ölçüyü kullanarak 20x20 borcamda yaptım, çok güzel oldu. Tarif için teşekkür ederim. (pişme süresi uzun sürdü borcamda yaptığım için). Ayrıca bitter ve sütlü çikolata karışımı kullanmayı tercih ettim daha önceki yorumlara bakarak.

    YanıtlaSil

Başa Dön