ÇİKOLATA VE KAHVELİ KEK


Biraz kahve, çok çikolata içeren şahane bir kek pişirdim! Yemeye kıyamıyor insan, bitmesin diye.. :) enfes birşey oldu. Bu ikili herkesin vazgeçilmezi değil mi? İkisi de bizler için ayrı ayrı mutluluk kaynağıyken birleşimlerinden şölen doğuyor. Onaylamak için pişirip acilen tadına varmanız gerekiyor. :)






Yapısı tok, kabartma tozu içermemesine rağmen çokça kabaran, yumuşacık, ağızda dağılan, her lokmada ön planda çikolata ve biraz da arkadan kahve aromasını hissettiren olağanüstü bir kek. Üzerini de pürüzsüz bir çikolatalı sosla taçlandırınca bulutların üzerine uçurdu mutluluktan. :) Sadece bir çatal yetiyor lezzetini anlamaya, fakat bir koca dilim dahi yetmiyor bu lezzete doymaya..




İçindeki yoğurt ve karbonat bir arada olunca kabartma tozu görevini fazlaca görüyorlar. "Neden yok ki" deyip kabartma tozu ilavesi yaparsanız kalıbından fazlaca taşan bir kek elde etmiş olursunuz. Bu keki gerçekten büyükçe bir kalıpta pişirmek gerekiyor çünkü fazlaca kabarıyor. "Bundt" tipi kek kalıpları ideal ama elbette ben dahil çoğu evde yok. Dolayısıyla şöyle yapılabilir; pişirilecek kek kalıbına üzerinde 3-4 parmaklık kabarma payı kalacak şekilde dökebilir, artanı da küçük muffin kalıplarında pişirebilirsiniz. Böylece kalıbından taşmayan ve ayrıca küçük küçük başka kalıplarda pişirdiğiniz kekler elde etmiş olacaksınız. Bir seçenek de; daha küçük kek kalıplarınız için tarifi yarım ölçü hesaplayarak pişirebilirsiniz.




Çok çikolataya kim hayır diyebilir ki? Mutluluk yayan bir tarif bu, her evde pişsin, yuvanızı çikolata ve kahve kokusu sarsın sarmalasın istiyorum.. En tatlı günlerinize eşlik etmesi dileğimle! :)

Çikolata ve Kahveli Bundt Kek


Kek için Malzemeler


  • 80 gr (3/4 su bardağı) kakao
  • 168 gr (1 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 1 yemek kaşığı toz çözünebilir espresso (veya nescafe)
  • 180 gr (3/4 su bardağı) kaynar su
  • 245 gr (1 + 3/4 su bardağı) un
  • 4 gr (1 çay kaşığı) tuz
  • 8 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
  • 240 gr (1 su bardağı) yoğurt (oda sıcaklığında)
  • 170 gr (3/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 400 gr (2 su bardağı) esmer şeker (toz şeker de olur)
  • 1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
  • 5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Geniş ve derin (tercihen bundt tipi) teflon kek kalıbınızın içini biraz yumuşak tereyağ veya margarin ile heryerini yağlayın.
  3. Isıya dayanıklı orta boy bir kaseye çikolata parçaları, kakao ve kahveyi koyun. Kaynar suyu içine ekleyin ve 5 dakika bekledikten sonra çırpma teli ile pürüzsüz olana kadar karıştırın ve kenarda bekletin. Karışım ılınınca içine yoğurdu ekleyin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  4. Orta boy bir kapta un, karbonat ve tuzu harmanlayın.
  5. Büyük boy bir çırpma kabında ise yumuşak tereyağını şeker ve vanilyayla birlikte yaklaşık 4 dakika yüksek hızda kabarıp rengi açılana kadar çırpın.
  6. Mikserin hızını düşürün ve içine birer birer olacak şekilde yumurtaları ekleyin. Her bir yumurtadan sonra yenisini eklemeden karışmasını bekleyin.
  7. Ve unlu karışımın yarısını ekleyip çırpın. Çikolatalı karışımın yarısını ekleyip çırpın. En son kalan unlu karışımı ekleyip çırptıktan sonra kalan çikolatalı karışımın da tamamını ekleyip çırpın. Birbirleriyle karışınca mikseri durdurun. Spatula ile en alttan ve kenarlardan geçerek tekrar bir karıştırın.
  8. Ve kek karışımınızı kek kalıbınıza dökün. Üzerinde 3-4 parmaklık bir boşluk kalması gerekiyor, kabarma payı olarak. Arttysa muffin kalıplarınızı bu karışımla doldurabilirsiniz.
  9. Fırında yaklaşık 50 dakika - 1 saat pişirin. İçine kürdan batırdığınızda kuru çıkıyorsa pişmiştir.
  10. Kalıbından çıkarmadan önce oda sıcaklığında 40 dakika ılınmasını bekleyin. Sonra tepesine bir tabak koyun, ters çevirin ve yavaşça nazikçe kalıbı çıkartın.

Çikolatalı Kahveli Sos için Malzemeler


  • 115 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 120 gr (3/4 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
  • 1/2 tatlı kaşığı kahve likörü (opsiyonel)

Yapılışı


  1. Küçük boy bir tencerede kremayı çok sıcak olana dek ısıtın.
  2. Ocaktan alın ve içine çikolataları ve likörü ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpma teli ile karıştırın.
  3. Kekinizin üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
  4. Sos soğudukça kıvam alacaktır, kıvamlı sos seviyorsanız mutlaka soğumasını bekleyin.


Bon Appétit!







Handle The Heat adlı sitedeki tariften esinlenilmiştir.

74 yorum

  1. Nefis görünüyor, kahveli lezzetlere bayılırım elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Merhaba :)

    Hemen yarın denenecek :)) Ellerinize sağlık...

    Bu arada, bundt cake pan veya bundt kek kalıbı diye aratınca karşıma çıkan görseller sizin kullandığınıza benzer kalıplar (hepsi değişik desenli çemberler). Bundt Cake Türkçesi yuvarlak kek / çember kalıplı kek demek ya zaten ve hemen her evde de bu tarz bir kalıp vardır sanırım.

    Cafefernando'nun bir tarifinde de kendisi şöyle açıklamış: "25 cm çapında ve 2.5 litre hacminde. Yani 10 su bardaklık (2.5 litre) kapasitesi var".

    Bundt cake kalıbının özelliğini tam anlayamadım açıkçası, konu sadece hacmen büyük oluşu mu? Ki Türkiye'nin tartışmasız en iyi pastacılarından Damy'de bile yoksa biz bu kalıbı bulamayız demek oluyor sanırım :(

    Bu konuda da aydınlatırsanız çok sevinirim. Kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundt cake hem şekil hem büyüklük itibariyle daha farklı bizim ortası delik klasik kek kalıplarımızdan. Türkiye'de birtek crate&barrel mağazasında rastladım lakin henüz edinmedim, internet sitesinden inceleyebilirsiniz :-) ama bu kek normal kek kalıplarında da şahane oluyor sadece boyutu biraz küçük geldiği için ben pişerken taşma yapmaması için muffin kalıplarında pişirdim az bir kısmını. Çok sevgiler :-)

      Sil
  3. ne zamandir yazmak istiyorum her tarifinizi deniyorum cunku yazmak bu tarife kismetmis :) bugun yaptim ben baton kek kalibinda yaptim artanida muffin kaLipLarina doktum ve suana kadar sitenizde yaptigim her tarif gibi bu da aL yap ver pastaneye satsin tadinda oLdu ama bu kek bambaska ya oLduk bittik esimLe inaniLmaz bir Lezzet gercekten.siz suana kadar gordugum en yaratici en harika Lezzet ustasisiniz her tarifiniznoLay ve kesin Lezzet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, bu kek avrupadaki pastanelerde satılabilecek kadar güzel görünümlü ve leziz oluyor! :-) çok sevindim beğenmenize, afiyetler olsun.

      Sil
  4. Mini bundt kalıplarda yaptım ve instagram fotoğrafında sizi de etiketledim 😊 Tabii ki harika oldular 👌 Çoook teşekkürler 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersiniz afiyetler olsun ellerinize sağlık :-)

      Sil
  5. Damla hanım sütlü damla cikolatalarini nereden aliyorsunuz acaba ☺️ Genelde bitter satiliyor heryerde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google'da "sütlü damla drop çikolata" olarak aratabilirsiniz sipariş verebileceğiniz pastacılık malzemesi satan yerler çıkıyor :-)

      Sil
  6. Dünyanın en lezzetli keki benim için ya süper ama maalesef benim kek kalıbı büyük olduğu için kabarmadı ve yine kek kalinindan dolayı dağıldı ama ben tabiki bunu umursamadim kek değil de kırınti oldu :D ama lezzeti harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kabarması gerek her halukarda ne kadar büyüklükte bir kek kalıbında pişirdiniz acaba?

      Sil
  7. merhabalar uzun zamandır sızın sıtenızı zevkle takıp edıyorumm ve bırcok tarıfınızıde yapıyorum .Hepsıde cook lezzetli oldu .Mısafırlerıme ıkram ettıgımde hep cok guzel ovguler aldım .Oncelıkle sıze cok tesekkur ederım .Bayramın ılk gunu ıkramlık kahvelı cıkolatalı kekınızı ve brownıe kurabıyelerı denedım ,tek kelımeyle harıka oldular .Ve vazgecılmez tarıfler olarak defterımde yerını aldılar.Tarıflerınız cok net ve sonuc mukkemel oluyor.Herkesın bu tarıflerı deneyıp aynı keyfı almalarını tavsıye ederım ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sözler n güzel bir geri dönüş, çok çok teşekkür ederim. Blogumdaki tariflerin mutluluk yayması beni de fazlasıyla mutlu ediyor. Kocaman sevgiler :-)

      Sil
  8. Merhaba,
    Bugün bu kek tarifini denedim, oldukça bereketli kocaman 2 tane kekimiz oldu:) ama vanilya olarak damlasakızlı vanilya kullanmak durumunda kaldım.. Damla sakızı kekte çok güzel sonuç vermiyor. Ona rağmen yoğunluğu, rengi gerçekten güzel. Bol kokulu, keyifli bi cumartesi ye vesile oldu. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh çok sevindim! Eminim nefis olmuşlardır damlasakızı aromasına rağmen. Birdahakine vanilya yoksa koymasanız dahi olur. Çok sevgilerimle

      Sil
  9. Çok güzel görünüyor. Kaç cm'lik kalıp kullandınız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik yuvarlak ortası delikli teflon kek kalıplarından kullandım, hepsinin boyutu aynı oluyor. Sevgiler

      Sil
  10. Tarifinizi tabiki denedim ve tüm tarifleriniz gibi bu da tam kıvamında, mükemmel bir kek oldu. İki minik bebeğim var ve çalışıyorum ama tariflerinizi denemeden aklımdan çıkmıyorlar, tüm geceyi mutfakta geçiriyoruz :) Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar tatlısınız! :-)o kadar yoğunluğun arasında tariflerime vakit ayırabiliyor oluşunuz benim için öyle mutluluk ki. Afiyetler olsun, iki bebeğinizi de öpün benim için!

      Sil
  11. Efsanee!! Cok korktum yaparken cunku kekin hacmi cok buyuk eyvah kaliptan tascak orta kısım cig kalcak diye endiselenirken hic bisey olmadi. cok guzel kabardi icinide aldi. Klasik ortasi delik kaliba döktüm bereketli cikti 3gun yendi bitmek bilmedi ama bitmesinide istemedik. yok bayatlamis yok kurumus hicc bisey olmadi yumusacik yedik opuyorum seni damy ♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize :-) eğer çok çıkarsa ben tepeleme doldurmak yerine bir kısmını da küçük muffin kalıplarında pişiriyorum, bilginiz olsun. Çok sevgiler

      Sil
  12. beş yumurta yerine uc yumurta koysak dıger malzemeler ne oranda azalmalı yada tek yumurta az tutulsa olurmu yumurta kokusunu cok alan bırı olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tarifte oynama yapamayız yoksa kıvam değişir. Yumurta kokusunu bu tariften alabilmeniz mümkün değil diye düşünüyorum.

      Sil
  13. Merhabalar!! Ben bu tarifi muffin kaliplarinda yapmayi dusunuorum sabah. Firinda kalma suresi nasil olmali kucuk kaplarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortalarına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişmeliler. Sevgiler

      Sil
  14. O nasıl bir tat, o nasıl güzel bir doku! Bayıldık! Ancak hazır çikolata sos kullanma gafletinde bulundum. Kekin yanında öyle sönük kaldı ki.Tek başına da çok güzel. Ganajla da eminim harikadır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birdahakine o kadar emek vermişken ganajı da mutlaka kendiniz hazırlayın! Tadına hiç doyamayacaksınız :) çok sevgiler

      Sil
  15. merhaba
    çok güzel tarif
    içine franbuaz koymayı duşunüyorum yada muz nasıl olur .önerir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Frambuazı taze veya donmuşsa çözdürüp suyunu peçeteyle süzdürüp öyle eklemenizi tavsiye ediyorum. Muz da yakışacaktır :)

      Sil
  16. Merhabaa tariflerinizi çook severek deniyorum biraz öncede bu tarifi fırına attım :) fazladan kalanıda muffin kalıplarıyla kekin yanına koydum şimdi onları almak için fırını açarsam kekim sönermi acaba ? bir sonraki denememde önce keki pişirip sonra muffinleri atarsam hamurun beklemesinde bir sıkıntı olur mu ? Şimdiden teşekkürleer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kek pişerken özellikle ilk 15 dakikasında fırın kapağı asla açılmamalıdır, bence en güzeli birdahakine ikisini de bir arada atıp muffinler pişince fırını açıp almak olacaktır, zaten anca pişecekleri için büyük olanın kabarmasına da engel olmamış olur. Çok sevgiler💓

      Sil
  17. Merhaba, yine bir lezzet bombası olan kekinizi denemek istiyorum, akşama misafirim var ve evde süzme yoğurt var onu sulandırarak kullansam olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  18. Cafe fernando'nun cikolatali kekinden uyarlama mi bu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil, "handle the heat" tariflerinden bir tanesi, tarifin altında linkini görebilirsiniz. Dokusu benziyor ama çok. Sevgiler

      Sil
  19. Damla Hanım Merhaba
    Bu muhteşem keki mutfağıma kazandırdığınız için size minnettarım.
    Sizinkinden tek farkı, evde kahve likörü olmadığı için ganaj hazırlarken sıcak kremada nescafe çözdürdüm, sonra çikolatasını kattım.
    İnanılmaz pamuk gibi yumuşacık ve lezzette oldu.
    İki kişi 24 saat bitmeden tükettik.
    Daha önce çikolatalı mereng tarifinizi deneyip aklımı kaçıracak gibi olmuştum, artık teşekkür etmenin zamanının geldiğini farkettim:)
    İyi ki varsınız.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size mutlulukla bu dizeleri yazdırdığı için çok mutluluk doldum inanın. Ellerinize sağlık, misler gibi olmasına çok sevindim. :)💓

      Sil
  20. Her lokmadaki çikolata tadına, dışının kıtır içinin nemli oluşuna tek kelimeyle bayıldım. Klasik tariflerimden olacağı kesinleşti.
    Çok teşekkürler Damy ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuzu esirgemediğiniz için. 💓 Ellerinize sağlık :)

      Sil
  21. Defalarca yaptım ve her seferinde de muhteşem oldu, miktarının fazla olması da güzel çünkü artanını ikinci ufak bir kalıpta pişirip başkalarına hediye ediyorum, teşekkürler tarif için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersiniz! Ev yapımı hediyelere bayılıyorum.. ellerinize sağlık💓

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. keki tam hazırlamaya başladım evde karbonat olmadığını farkettim kabartma tozuyla yapsam aynı miktarlarda uygun olur mu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç kaldım sanırım ama evet olur. :)

      Sil
  24. Bu tarif benim de vazgeçilmezim iki satırda yapacaklara referans olması için yazmak istedim. Geçenlerde eşimin kuzenleri ve çocukları geldi. 14 yaşlarındakı çocuğun keki övmesi bayılması hepimizi çok gülümsetti. Utangaç utangaç iştahla yiyişini hiç unutmayacağız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika! Çok sevindim :)
      Ellerinize sağlık.

      Sevgiler

      Sil
  25. Merhabalar, tarifi ikiye bölüp yapmak istersek 5 yumurtayı nasıl böleceğiz :) harika bir kek ama yarım ölçü pişirme imkanım var sadece, sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Damla hanım tarifi dün kızımla glütensiz denedik yoğurt koymayı unutmuşuz😂Ama gene de muhteşem oldu. Güzel tarifleriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim buna rağmen güzel sonuçlanmasına, ellerinize sağlık. :)

      Sil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba dün gece aşerdim kalktım bu tarifini yapmaya çalıştım. Çalıştım diyorum çünkü şekeri koymayi unutmuşum �� Sonradan ekledim un ve çikolatalı karışım ile beraber. Yanı sonuçta tarifin ucundan azıcık kaçırdım. Kötü bir sonuç beklerken karşılaştığım mucize gibi birseydi.. ellerine sağlık.. nice mucize tariflere ����

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk okurken korktum, fakat sonra korkum yerini gülümsemeye bıraktı. :-)
      Olumsuz sonuçlansa pek üzülürdüm, ellerinize sağlık!:)

      Sil
  29. Damla hanım merhaba , yemek konusunda ne kadar iyiysem pasta kurabiye kek konusunda o kadar kötüyüm☺️Fakat bloğumunuzdan denediğim üç tarifde mükemmel oldu, kahveli kakaolu keki ilk denememde bunu ben yapmış olamam dedim.harika bir kek inanılmaz bir görsel şölen.siz efsanesiniz gerçekten.bugün ikinci kez denediğimde kekim pişerken fırında birden volkan gibi patladı ve akmaya başladı.kalıbı geçen sefer olduğu gibi çok doldurmadım zaten miktar benim kalıbıma fazla gelmiyor.iki şeyden olabilir diye düşünüyorum ölçü bardağımı değiştirdim bu sebeple 1-un az gelmiş olabilir mi(ki biraz sulu gibi geldi kıvamı fakat ölçüden şaşmak istemediğimden un ilavesi yapmadım.)2-karbonat fazla gelmiş olabilir mi? Sizce ?sevgiler��not:her halükarda kekim pişti ve yine enfesti☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, aslında her zaman söylediğim gibi mutfak tartısı kullanılmadığı sürece bardaktan bardağa değişim olacağı için her defasında farklı sonuç elde etmeniz kaçınılmaz. Su bardağı kullanma adetiniz var ise en azından Amerikan cup ölçüleri edinmenizi tavsiye ederim. Blogumdaki tüm tarifler o ölçüye göredir.

      Un az gelmiş belli ki, tarif biraz değişmiş. :)

      Sil
  30. Fakat bir kısmı kalıpta kaldı 😂

    YanıtlaSil
  31. Damlacım yoğurdu hangi aşamada koyuyoruz? Tarifte yazmıyor.

    YanıtlaSil
  32. Harikasın dammy senden çok şey öğreniyorum ve kulağınızı çok çinlatiyorum

    YanıtlaSil
  33. Herşey tam kıvamında...

    YanıtlaSil
  34. damy :) bu kekini geçen hafta yaptim sanirim tek hatam bitter kakao kullanmakti benim ki baya koyu renk oldu ama bitter sevdigim icin benim için sorun olmadi tadi ve dokusu harikaydı ve beşinci gün hala yeni pismis kadar tazeydi (koca keki iki kisi yediginiz icin okada uzun dayandi :) ) sana instagram dan fotoğraf da yollamıştım. tarifin muhteşem cok saol

    YanıtlaSil
  35. Merhaba,daha öncede tahinli keki denemiştim enfes olda çok teşekkür ediyorum, buruda denemek istiyorum sıvı yağ kullansam olur mu bi de sossuz oğlumun beslenmesine koyucam

    YanıtlaSil
  36. Hayatimda cok fazla kek denedim ama dokusunu bu kadar begendigim bir kek daha olmadi. Gercekten o kadar guzel oldu ki favori kekimiz artik. Ama her damy tarifinde olduğu gibi bununda sekerini cok fazla buldum ve sadece bir bardaktan iki parmak fazla koydum ve tam damagimiza uydu. Tesekkurler tarif icin

    YanıtlaSil
  37. Damla hanım merhaba :) bu keki kelepçeli kek kalıbında pişirip pasta keki olarak kullansak nasıl olur sizce? Fikrinizi almak istedim, iyi günler.

    YanıtlaSil
  38. Şekeri yarıya indirince bir yumurtada eksilttim, kalıptan taşmasın diye. Çok başarılı oldu. Bundan sonra Sık sık pişireceğim bir tarif. Çok teşekkürler��

    YanıtlaSil
  39. Damla Hanım merhaba,
    Tarifiniz mükemmel ötesi.Bitter kakaoyla yapmama rağmen mühtiş bir kek oldu ...
    Bu denediğim ikinci tarifinizdi.İkisi de birbirinden başarılı ve mükemmel oldular.Çok çok teşekküler:)

    YanıtlaSil
  40. Damla hanım merhaba,
    Keki heyecanla yaptım, o fırındayken size yorum yazmak istedim.
    Malzemeler kısmında yoğurt var ancak yapılış kısmında yok, ben de bunu tüm malzemeleri çıkarıp kekin yapımını bitirdiğimde yoğurdu kullanmadığımı farkedince anladım. Muhtemelen tereyağ şeker karışımına girecekti ama ben mecburen en sonda eklemek zorunda kaldım. İnşallah kabarmasında sorun olmaz. Bir sizinki gibi kek kalıbına, bir de tart kek kalıbına yetti karışım, epey bereketli oldu maşallah. Piştikten sonra da yorumumu eklerim yine :))

    YanıtlaSil
  41. Dammy çok güzel kabarmıştı ama sonradan söndü neden olmuş olabilir? Kıvamı çok iyiydi. Yine de hepsini yedik😋

    YanıtlaSil
  42. Harika oldu, tarif mükemmel..

    YanıtlaSil

Başa Dön