KREM KARAMEL (KARAMELLİ FLAN)


Fazlasıyla hafif, karamel severlerin yüzünü gülümsetecek bir sütlü tatlıyla geldim! :) Pürüzsüz dokusu, vanilyalı karamelli o mükemmel lezzetiyle her lokması ayrı mutluluk veriyor, öylesine hafif ki insan doyduğunu anlamayacak kadar çok yemek istiyor. :)

Dün akşam Dorie Greenspan'in "Baking: From My Home to Yours" kitabını karıştırırken çıktı bu tarif karşıma ve bir tebessüm oturdu yüzüme. Bu sıralar hep bol çikolatalı tatlı pişirmelerim ve paylaşımlarımdan sonra hem size hem bana ilaç gibi gelsin istedim. :) öyle güzel ve akıcı bir anlatımı vardı ki gayet kolaylıkla hazırlayıp fırınladım ve sonuç tahminimden mükemmel oldu! Siz de gözünüz korkmadan hemen mutfağın yolunu tutabilirsiniz. Dilim dilim ferahlık, karamelle çok arası olmayan ben bile şimdiden pastayı yarıladım! :)




Elbette, siz eğer isterseniz böyle büyük şekilde hazırlamak yerine porsiyonluk kaselerde de pişirebilirsiniz. Sanırım ben pasta görünümünde pişirip dilim dilim servis yapmayı daha orjinal buluyorum, alışılagelmemiş sunumlar bazı klasikleşmiş tatlıları cazip kılıyor.


Dorie farklı tatlar denemek isteyenler için bir de fikir vermiş kitabında; hindistan cevizi severler için sütün bir kısmını hindistan cevizi sütü ile hazırlayarak pişirebileceğinizden bahsetmiş. Kesinlikle şahane fikir, birdahakine hindistan cevizi sever eşim için bu şekilde deneyeceğim bir de. :)



Her ısırıkta damakta hissedilen süt, vanilya ve karamel karışımı bir tat.. Bahsedeceğim tüm pişirme detaylarına uyarsanız hem çok pratik bir şekilde yapacaksınız hem de bayılacağınız pürüzsüz dokusuyla şahane bir krem karameliniz olacak :) öyle ki hem gösterişli hem sade hem nefis tat bir arada tatlılara çok sık rastlanmıyor.


Krem Karamel (Karamelli Flan)


Malzemeler


Karamel için;


  • 70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 45 gr (3 yemek kaşığı) su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Flan için;


  • 350 gr (1+1/2 su bardağı) krema
  • 300 gr (1+1/4 su bardağı) süt
  • 3 adet yumurta
  • 2 yumurta sarısı
  • 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilya aroması)

Yapılışı


  1. Fırınınızı 180 derecede (fansız alt-üst ayarda) ısıtmaya başlayın.
  2. Dikdörtgen fırın tepsisinin içine iki kat rulo peçete serin. (evet şüpheniz olmasın)
  3. Kettle'da su kaynatın ve kaynayınca kapatıp bekletin.
  4. İçinde krem karameli pişireceğiniz 20 cm'lik yuvarlak bir kalıbı fırına koyun. Karameli hazırlayana kadar ısınması gerekiyor. (Yuvarlak büyük kalıpta pişirmeyecekseniz porsiyonluk kalıplarınızı da fırına koyabilirsiniz)
  5. Karamel için; orta boy bir tencerede şeker, su ve limon suyunu orta-yüksek ateşte karamel rengini alana kadar pişirin. (Yaklaşık 5-6 dakika içinde renk alacak, sakın başından ayrılmayın)
  6. Karamel rengini alınca fırından fırın eldiveninizle sıcak kalıbı alın, içine hemen karameli dökün ve bir yandan tüm tabanına eğerek yayın. Kenarda bekletin.
  7. Flan için; orta boy bir kaseye yumurtalar, yumurta sarıları ve toz şekeri koyun ve yaklaşık 2 dakika çırpın. İçine vanilyayı ekleyip karıştırın.
  8. Orta boy bir tencereye süt ve kremayı koyun ve ısınınca (kaynamadan) altını kapatın. Bir kepçe bu sütlü karışımdan yumurtalı karışıma ekleyin, karıştırın. Sonra birer kepçe daha ekleyerek karıştırın ve sonra yavaş yavaş tenceredeki tüm sütlü karışımı bir yandan karıştırarak ekleyin.
  9. Karışımın üzerinde köpük oluştuysa bir tahta kaşıkla alıp atın.
  10. Karamelin üzerine bu karışımı dökün ve hazırladığınız fırın tepsinizin içine koyun. Fırın tepsisine koyabildiğiniz kadar kettle'da ısıttığınız sudan koyun ve fırının orta rafına verin.
  11. Fırın tepsisinin içine koyduğumuz peçete katmanı bu aşamada krem karamelin çok çabuk pişmesini engelleyecek, suyun buharı ile pişmesi ise çatlayıp kırılmaları engelleyecek.
  12. Fırında 35 dakika piştikten sonra tam ortasına bıçak batırın, kuru çıkıyorsa pişmiştir.
  13. Fırından çıkartın ve kenarlarından bıçak geçirip öylece oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerini streçle kapatıp buzdolabına verin.
  14. Yaklaşık 4 saat buzdolabında soğuduktan sonra tekrar kenarlarından bıçak geçirin. Ve üzerine kenarları yayvan bir tabak kapatıp hızlıca ters çevirin. Krem karamel düşecek ve karamel heryerine yayılacak.
  15. Dilim dilim servis edebilirsiniz. 


Bu tarifin “Tariften Tabağa” ile tüm malzemeleri ölçülmüş şekilde kapınıza kadar gelmesini istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.


Bon Appétit!








Dorie Greenspan'in "Baking: From My Home To Yours" adlı kitabından alıntıdır.

12 yorum

  1. En sevdiğim 💖 sütlü tatlıdır ve Damy yapar mi acaba diye kara kara düşünüp duruyordum.. o kadar mutlu 🐞 oldum ki anlatamam.. 😍 nefis görünüyor yarin ilk iş deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim nefis olacak, veya oldu bile! Bu tatlı bi efsane, isabet olmasına da çok çok sevindim :-) sevgiler

      Sil
  2. Küçük yuvarlak borcamla olurmu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette olabilir. Benim pişirdiğimden daha küçük bir kalıpta pişirecekseniz, pişme süresi uzayacaktır.

      Sil
    2. Benim kek kalırım 24/26 tam emin değilim.çok mu ince olur ozaman.rahat çevirip karamelin yayılmasını istiyorum. Cam borcundan nasıl çıkartıp çeviririz.her tarifinizi çok beğeniyorum.siz veriyorsanız mutlaka iyidir diyorum.teşekkür ederim.

      Sil
    3. Daha ince olacak ve daha kısa sürede pişecektir. Fakat borcamda da yapabilirsiniz.

      Sil
  3. Nefis görünüyo valla ama Yumurta kokuyor mu acaba iftarda misafirlerime yapmak istiyorum ama emin olamadım çok yumurtalı kokar mı acaba diye ☹️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarife birebir uyarsanız, düşük derecede turbosuz fırında pişirdiğiniz takdirde koku olmuyor merak etmeyin.

      Sil
  4. Bu tatlıyı çok merak ediyorum, içerik olarak damak tadıma hitap ediyor. İlk fırsatta deneyeceğim. Çok güzel, detaylı anlatmışsın Damy! Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. TARİFLERİNİZ ARASINDA GEZİNİRKEN,DAHA ÖNCE DENEMEDİĞİM BU TARİFİ KEŞFETTİM VE HEMEN DENEMEYE KARAR VERDİM,İÇİM HEP RAHAT,ASLA BİR PİŞMANLIK YAŞAMADIM ŞİMDİYE DEK,ELLERİNİZE SAĞLIK,UMARIM EROS VE TABİ Kİ KÖMÜR GÖZLÜYLE😍HEP MUTLU OLURSUNUZ,SEVGİ VE SELÂMLAR,,

    YanıtlaSil
  6. merhaba, davul fırında pişirmek icin bir püf noktaniz var mi acaba? normal firinimiz bozuk ve davul firinda maalesef iki kat icin iki acma dugmesi var yalnizca...:( tarifleriniz icin teşekkürler ❤

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar. Ben tarifinizi yaptım fakat 30 dk sonra tatlının üstü Kazandibi gibi yandı. Bu normal mi acaba?

    YanıtlaSil

Başa Dön