MUZLU ÇİKOLATALI LIGHT KEK



Muzların lezzetlendiği mevsimde bolca muzlu tatlı pişer bizim evde.. Çünkü muz buzdolabının bir köşesinde en sık unutulan meyvelerden birisidir. Aynı zamanda karardıkça kıymetlenen tek meyve belki de :) Durdukça şekerlenir, lezzeti oturur, olgunlaşır. Ve ortaya işte böyle mükemmel lezzetler çıkar. Yoğurtlu, az şekerli, nemli mi nemli ve en önemlisi bol çikolatalı bir kek bu! İnanılmaz hafif ve düşük kalorili olması da cabası..




Muz püresi ve yoğurt bu kekin ana malzemeleri diyebilirim. Onun dışındakiler keki kek yapıyor yapmasına ama lezzeti veren bu ikisi.. ve pek tabii içerdiği çikolata parçaları ve sosuyla taçlanıyor. Bir koca dilim dahi kesmiyor, öyle hafif bir lezzet ki. Yumuşacık bir dokusu var ama kek gibi kek hayal etmeyin. Dokusu nemli, kuru malzemelerden çok ıslak malzemelerden oluştuğu için. Ve muz lezzeti ön planda.. Kahvaltıya nasıl da yakışır diye geçirdim içimden! Demli bir fincan çay eşliğinde gün öyle tatlı başlar ki..





Olabilecek en hafif malzemelerle normal keklere nazaran çok daha hafif bir kek pişirdim, öyle birşey çıktı ki ortaya, yemelere doyamadım.. Eminim, bu kış çok evde, çok kez pişecek.. :) en sevdiğiniz çikolatakolik arkadaşınız için pişirip hediye etmeye ne dersiniz?

Muzlu Çikolatalı Light Kek


Kek için Malzemeler


  • 2 adet yumurta
  • 70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 120 gr (1/2 su bardağı) zeytinyağı
  • 2 adet olgunlaşmış (kararmış) muz (blenderda püre haline getirilmiş)
  • 120 gr (1/2 su bardağı) yoğurt
  • 140 gr (1 su bardağı) un
  • 14 gr (2 yemek kaşığı) kakao
  • 4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 4 gr (1/2 tatlı kaşığı) karbonat
  • Bir çimdik tuz
  • 100 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)

Çikolata Sos için Malzemeler


  • 200 gr bitter çikolata
  • 4 yemek kaşığı krema

Yapılışı


  1. Öncelikle fırınınızı 160 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 20 veya 23 cm'lik yuvarlak kek kalıbınızın içini yağlayın ve tabanına uygun yağlı kağıt kesip yapıştırın.
  3. Bir çırpma kabına yumurta ve toz şekeri koyup çırpın. Yavaş yavaş sıvıyağı ekleyin ve biraz daha çırpın.
  4. Ayrı bir kapta un, kakao, karbonat, kabartma tozu ve tuzu birlikte harmanlayın ve yumurtalı karışımın içine bir yandan yavaşça çırparak ekleyin.
  5. En son muz püresi ve yoğurdu ayrı bir kasede karıştırdıktan sonra ilave edin ve sadece karışana kadar çırpın.
  6. Çikolata kırıklarını da ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra kek kalıbınıza karışımı dökün ve fırında yaklaşık 40 dakika, ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin. Fırından çıkıp oda sıcaklığına geldikten sonra kalıptan çıkartabilirsiniz.
  7. Sos için ise ısıya dayanıklı bir kaseye çikolata parçaları ve kremayı koyun, mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin. Kekinizin üzerini çikolata sosunuz ve rende çikolata ile süsleyip servis edebilirsiniz.



Bon Appétit!







Playful Cooking adlı sitedeki tariften uyarlanmıştır.

50 yorum

  1. Merhabaa!! Benim kek kalıbım 26 cm onda pişirsem nasıl olur? Pşme süresi hariç neye dikkat etmem gerek ısı ayarı falan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :-) 26 cm'lik kek kalıbında pişerse daha ince olacaktır ve daha çabuk bir zaman içinde pişecektir ama elbette ne lezzeti ne kıvamı etkilenmeyecek. Pişme derecesi de aynı kalabilir.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. merhaba Damy; sıvıyag mı zaytinyag mı koyalım. içindekilerde zatyinyagı, yapım asamasında sıvıyag diye yazmıssın emin olamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç fark etmez, ben zeytinyağı ile yaptım :) çok sevgiler

      Sil
  4. Merhaba Damy benim gibi detaycı olmanız harika :) görsellere bayıldım müthiş ellerinize sağlık size sormak istediğim 28 cmlik ve 30 cm lik kalıp için ölçüleri arttırmak gerekiyor ise size zahmet olacak ama ölçüleri arttılmış olarak da yazarmısınız lütfennn Sevgilerrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :-) eğer ki öyle büyük bir kalıpta pişirecekseniz tüm malzemeleri x2 olarak hesaplayarak pişirebilirsiniz. Yani iki katı ile çarpılacak. Çok sevgiler

      Sil
  5. Ne mükemmel resimler bunlar!! İnsanın canı öyle bir çekiyor ki :D Akşamın bu saatinde tatlı krizim tuttu. En kısa zamanda denemek istiyoruum :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler! :-) en kısa zamanda pişirip tadına varmanız dileğimle.. bu lezzet kaçmaz :-)

      Sil
  6. Tarifi görür gormez vuruldum, şu an fırında, yarın arkadaşlara gidecek. Umarım bir gün boyunca lezzetini kaybetmez. Harika tariflerin devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti aksine durdukça katlanıyor aslında :-) çok sevgiler, afiyetler olsun.

      Sil
  7. ben bir mutfak canavarı olarak( elimden hiç bi şey gelmez) bayıldım tariflere..denedim... hmmm muhteşem olduu, ölçüler öğle hafif ve güzelki.. sonuş harikaydı... bir anda bitti desem yeridir, tekrarı yapılacaktır...prınt edilerek bi çok kişiye dağıtılmıştır:) sevgiyle güzel insan..kolaylıklar dilerim...pc:takipteyim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çokça pratik bir tarif, denemenize ve memnun kalmanıza çok çok sevindim! Afiyet olsun, kocaman sevgiler :-)

      Sil
  8. Harika görünüyor, deneyeceğim :))

    YanıtlaSil
  9. ilk defa denedim bir tarifinizi ve böylesine herkesin bayıldığı sağlıklı bir lezzet cıkacağını düşünmezdim. Teşekkürler*.*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem hafif hem leziz olunca daha ne isteriz değil mi? :-) afiyetler olsun, sevgilerimle

      Sil
  10. Merhabalar, son işlem mikrodalga fırını olmayanlar için nasıl yapılabilir? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mikrodalganız yoksa benmari yöntemiyle çikolatalarınızı eritebilirsiniz. Orta boy bir tencerenin dörtte birini suyla doldurup tıkırdayana kadar kısık ateşte ocakta tutun. Üzerine ise ısıya dayanıklı bir kasenin içinde çikolatalarınızı koyun. Suyun buharı çikolataları eritecektir. Bir yandan spatula ile karıştırıyoruz. Sevgiler :-)

      Sil
  11. Merhaba tekrar :) sosunu yapmadan yaptım bu kek. Muhteşemdi, diğer tarifler gibi :) Arkadaşlarımla bayıla bayıla yedik.
    Teşekkürler Damy . Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper! Beğnmenize çok sevindim, afiyetler olsun :-)

      Sil
  12. merhaba şekeri tamamen çıkararak yapsak çok mu şekersiz olur tarif?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok şekersiz tatsız olur.

      Sil
    2. Merhaba Elif,

      Ben sekeri tamamen cikarip yogurtlu muzlu karisima bal koyarak ilerledim ve firina atmadan once gayet yeterli idi seker orani ama bu tatmin seviyesi herkese gore degisken oldugundan da birsey diyemiyorum :) Yine de toz seker kullanmak istemedigin zamanlarda aklinda olabilir bence :)

      Sil
    3. Bal miktarı ne kadar peki

      Sil
  13. Damla hanim merhaba, keki biraz once yaptim. Yarin misafirlige goturecegim. Sosunu yarin mi yapayim yoksa bugunden yapayim da soguk mu gotureyim? Hangisi daha iyi olur?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç kaldım sanırım ama cevap vereyim, hiç fark etmez. :)

      Sil
  14. Harika bir tarif. Hem esimle kendime hem de misafir agirlayacak olan teyzeme yaptim. Herkes tarifini istedi. Yilbasinda oreolu browniyi deneyecegim. Tesekkurler Damy!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah harika! Çok sevindim, afiyetler olsun💓 Şimdiden mutlu yıllar:)

      Sil
  15. Merhaba, yine bir lezzet bombası olan kekinizi denemek istiyorum, akşama misafir gelecek ve evde süzme yoğurt var onu sulandırarak kullansam olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  16. Yuvarlak değilde silikon dikdortgen kalipta yapiyorum daha uzun sure mi pismesi gerekir?umarim kotu olmaz kalbim yok diye 😢sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölçüler benziyorsa hiç sıkıntı olmaz. Sevgiler

      Sil
  17. Merhaba
    Yoğurt koymasam içine süt de koyamam alerjiden dolayı. Nasıl bir alternatif olabilir? Ya da yoğurt koymazsam nasıl olur? Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soya süyü, hindistan cevizi sütü denediniz mi?
      Yoğurt yerine de bunlardan birini aynı miktarda kullanabilirsiniz.

      Sil
  18. 160 derecede mi pisirmemiz gerekiyor? Ben o şekilde düşündüm ama 1 saati geçti hala kürdan kuru çıkmıyor. Neden öyle oldu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 160 derece diye yazdım tarifte?
      İçi nemli olacak.

      Sil
  19. Merhabalar Damy,evdeki muzlar yeterince olgun değil henüz pek kararma olmamış.O muzları kullanarak tarifi yaparsam,tatsız olur mu?Tarifte ekstra bi değişiklik yapmak gerekir mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, olgunlaşmış muz önemli bu tarifte.

      Sil
  20. Merhaba,

    Tarfi vegan olarak hazırlamaya çalışacağımda, yumurta yerine ne koyabilirim. Başka bir tarifte öğtğlmüş keten tohumu ile suyu karıştırıp dolapta bekletmeyi önermişsiniz. Bu tarif için de uygulasam kısa tutacak mıdır? Ya da ne önerebilirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur diye düşünüyorum, deneyebilirsiniz.

      Sil
  21. Merhaba, tariflerinizdeki su bardağı 200 ml mi yoksa 250 mi ? Ellerinize sağlık hiç denemedim tariflerinizi ilk defa bu keki yapmak istedim ☺️

    YanıtlaSil
  22. Damla hanim sizi tebrik etmek istiyorum bi kaç tarifinizi denedim en son bugün bu keki yaptım bu kadar mı güzel olur harikasınız gerçekten sizi tanıdığım için gerçekten çok mutluyum ❤❤❤❤❤

    YanıtlaSil
  23. Biz artik başka sayfalara hiç bakmiyoruz tarif için.. hemen damy den yapiyorum😁 herkese de söylüyorum.. daha beğenmeyen cikmadi tariflerinizi.. hepsi harika.. hele kızım bayılıyor.. abur cubur alacağımıza taz taze kek kurabiye yapıyoruz gün aşırı 😊🤩😍 çoook teşekkürler 💜💚💕

    YanıtlaSil
  24. Benim kekim fırında çok eşit ve güzel kabardı ama çıkarınca çöktü. Fırından hemwn çıkarmamalıydım acaba. Karbonat yoktu yerine aynı miktarda kabartma tozu koydum ondan mı oldu acaba? Lezzeti efsaneydi, ev halkı şekline bakmadan 1 günde bitirdi :)

    YanıtlaSil
  25. ben bu keki ilk yapisimda çok güzel oldu. herkes bayıldı. ama daha sonra aynı şekilde tekrar denememe rağmen kek çöktü, farklı ekşimsi bir koku ve acı bir tat oldu. acaba neyi yanlış yaptım.muzlar olgundu ikisinde de fakat ilk yapisimda yerli muz kullanmıştım daha küçüktü muzlar, ikincisinde ithal muz ve buyuklerdi. acaba bundan sebep mi?

    YanıtlaSil
  26. Damy müthiş bir tarif😊 son yaptığım seferde aynı gr ölçüsünde birazda kabarmaz diye korkmama rağmen karabugday unu kullandim. yoğurt yerine de badem sutu.. Ama pufidikliginden hiçbirşey kaybetmedi. Buradaki yorumlarda güzel fikirler verdiği icin paylaşmak istedim😊 damy blogda yeni tarifler gormeyide heyecanla bekliyoruz. Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Keki son bir kaç keredir yaptığımda içi hamur oluyor halbuki içi iyice pişince çıkarıyorum ama kek çöküyor ve içi hamur gibi oluyor bir kaç dakika sonra sosu döktükten sonra sos da kek de iyice soğuk mu olmalı ?

    YanıtlaSil

Başa Dön